Handreiking Gelijke Kansen en Non-Discriminatie

Op deze pagina vind je de Handreiking ‘Gelijke Kansen en Non-Discriminatie’ (hierna GKND). De Handreiking is gemaakt voor gemeenten; specifiek op de werkterreinen van Werk, Participatie en Inkomen. De Handreiking is ontwikkeld door Bibian Ogier en Gerrit van Romunde van Stimulansz.

Voor het Europees Sociaal Fonds (ESF+) 2021-2027 is Gelijke Kansen en Non-Discriminatie als horizontaal thema opgenomen. Dit komt naar voren op de volgende wijze:

  • Pijler 1: Het thema zit verwerkt in alle hoofdstukken.
  • Pijler 2: Het thema komt nadrukkelijk naar voren in het hoofdstuk Sociale Innovatie.
  • Pijler 3: Via de Technische Bijstand vindt er een Project GKND plaats.

De Handreiking is vanuit het Project GKND (pijler 3) ontwikkeld. Het Project GKND heeft als doel om bewustwording voor GKND te creëren, GKND te bevorderen en ondersteuning te bieden. Dit voor aanvragers van het ESF+ en andere stakeholders.

De Handreiking GKND moet gemeentes vooral handvatten bieden om concrete stappen te maken op het gebied van divers en inclusief werken. Deze Handreiking is gericht op alle onderdelen van de gemeente; de gemeentelijke uitvoering, het gemeentelijk beleid en de organisatie van de gemeente zelf.

 

De Handreiking laat in 5 stappen zien hoe GKND via de aanpalende thema’s Diversiteit en Inclusie kan worden bevorderd. De 5 stappen zijn:

  • Inclusiviteit als waarde.
  • Van waarde naar plan van aanpak.
  • Bewustwording en draagvlak.
  • Vastleggen in werkwijze.
  • Communicatie.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Gerrit van Romunde helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Nibud en Stimulansz werken aan opvolger BerekenUwRecht: lancering september 2025

BerekenUwRecht, de rekentool van het Nibud en Stimulansz, wordt geheel vernieuwd. Momenteel loopt een pilot onder vijf gemeenten. De overige aangesloten gemeenten gaan in het derde kwartaal over op Bereken Je Recht: de slimme online tool voor gemeenten die hun minimabeleid toegankelijk, begrijpelijk en digitaal aanbiedt. Inwoners krijgen via één centrale, digitale toegangspoort eenvoudig inzicht in alle regelingen waarvoor zij in aanmerking komen.

Betekenis van het rapport van de Staatscommissie rechtsstaat

Op 10 juni 2024 presenteerde de Staatscommissie rechtsstaat haar rapport ‘De gebroken belofte van de rechtsstaat’. In dat rapport concludeert de Staatscommissie dat de belofte van de rechtsstaat voor een aanzienlijke groep burgers niet wordt ingelost. De overheid is te ingewikkeld geworden en de rechtsbescherming schiet tekort.

Met BeleidloonT ontwikkelen we beleid dat we kunnen waarmaken

Hoe ontwikkel je goed minimabeleid? Een hele puzzel, omdat je te maken hebt met een combinatie van regelingen die voor elk huishoudtype anders uitpakken. Niels Scheele, beleidsadviseur bij de gemeente Haarlemmermeer, werkt met BeleidloonT. “Je ziet precies wat er gebeurt met de toeslagen en de lokale minimaregelingen als het inkomen verandert.”