Herbert Bloembergen: ‘Kwaliteit en controle zijn cruciaal voor het sociaal domein’

Herbert Bloembergen, kwaliteitsadviseur bij Stimulansz, deelt zijn inzichten over het waarborgen van kwaliteit en controle in het sociaal domein.

hero afbeelding Herbert Bloembergen: ‘Kwaliteit en controle zijn cruciaal voor het sociaal domein’
12 augustus 2024

Door Redactie

Wat inspireert jou in het werken bij Stimulansz?

Ik denk de inhoud in eerste instantie. Ik hou me bezig met kwaliteit en controle binnen de applicatie Kwaliteit in Control (KiC). Dat is binnen het sociaal domein een beetje een buitenbeentje omdat het over controle gaat, wat soms een negatieve klank heeft. Maar het is cruciaal. KiC richt zich op kwaliteitscontroles en rechtmatigheidscontroles. Kwaliteitscontroles zijn niet alleen nuttig om in de gaten te houden of de wet goed wordt uitgevoerd, ze helpen ook om te bewaken dat iedereen die op dezelfde manier toepast. Rechtmatigheid gaat meer over de verantwoording naar belastingbetalers, zodat zij zeker weten dat hun geld goed besteed wordt.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

Mijn werkweek bestaat voor een deel uit het bemensen van de helpdesk. Dit doe ik samen met mijn collega Jiske. We ondersteunen klanten met van alles, van inlogproblemen tot inhoudelijke kwesties. Vragen proberen we snel te beantwoorden. Dat we streven naar het bieden van meerdere oplossingen wordt hoog gewaardeerd door onze gebruikers. Dat bleek uit ons klanttevredenheidsonderzoek. Daarnaast werk ik aan ISO-certificering voor KiC. We brengen risico’s in kaart op het gebied van informatiebeveiliging en nemen maatregelen om deze risico’s te beperken. We hebben een systeem opgezet om deze zaken te volgen. Dat informatiebeveiliging ook voor veel gemeenten belangrijk is, blijkt wel uit aanbestedingen waarbij dat steeds vaker een aandachtspunt is. Verder ga ik regelmatig naar klanten toe. Dan bekijk ik samen met gebruikers tegen wat voor problemen zij aanlopen en welke oplossingen KiC daarvoor biedt. Vaak doe ik zo ook ideeën op over hoe we KiC nog verder kunnen verbeteren. Een leuke wisselwerking. 

Kun je een project beschrijven waar je bijzonder trots op bent?

Ik ben bijzonder trots op het behalen van de ISO-certificering voor KiC. Dit was een groot project waarbij we van nul af aan moesten beginnen. Het was een hele uitdaging, niet alleen om me de systematiek eigen te maken, maar ook om iedereen binnen de organisatie bewust te maken van het belang van deze certificering.

Hoe draagt jouw rol bij aan de missie en doelen van Stimulansz?

We werken tot aan de randen van het sociaal domein en soms zelfs daaroverheen. Met KiC zorgen we ervoor dat kwaliteits- en rechtmatigheidscontroles goed worden vastgelegd, wat gemeenten helpt om gerichter te controleren en uiteindelijk de kwaliteit van hun werk te verbeteren. Dit sluit goed aan bij de missie van Stimulansz om een kwalitatief hoogstaande publieke dienstverlening te bieden.

Wat is het waardevolste wat je tot nu toe hebt geleerd bij Stimulansz?

Bij Stimulansz heb ik veel geleerd over kwaliteitscontroles en de ISO-certificering, onderwerpen waar ik voorheen geen ervaring mee had. 

In het certificeringstraject zit een heldere structuur, die ik ook breder kan toepassen. We begonnen met het goed vastleggen van onze doelen. Belangrijk daarbij is vooral op te letten dat deze doelen ook concreet en meetbaar zijn. Op die manier is goed te zien of je uiteindelijk je doelen ook echt haalt. Eigenlijk heel logisch allemaal, maar ik was daar nog niet op die manier mee bezig.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik heb een grote passie voor China en bezoek het land nog steeds één of twee keer per jaar. Ik heb er in de toeristische sector en in de horeca gewerkt en ik heb een aantal bedrijven gerund. Ook ben ik fanatiek golfer waarbij ik probeer mijn handicap te verbeteren. Verder is er thuis altijd wel iets te doen. Ik woon namelijk in een monument uit 1644. 

Hoe bewaak je de balans tussen werk en privé?

Ik heb een aparte werkkamer, wat helpt om werk en privé gescheiden te houden. Zo kan ik mijn werk echt afsluiten en mijn hoofd leegmaken. Ook flexibele werktijden helpen om deze balans te bewaren.

Heb je nog een gouden tip voor professionals?

Omarm nieuwe technologieën zoals ChatGPT, maar wees ook kritisch en realistisch over de inzet ervan. Zie het als een assistent die je helpt, maar vertrouw niet blindelings op de output. Net zoals je feedback van een collega zou beoordelen, moet je ook de antwoorden van AI zorgvuldig evalueren.

KiC (Kwaliteit in Control)

KiC is een applicatie die uw kwaliteitscontrole efficiënter en van hoger niveau maakt. Hierdoor heeft u de volledige controle over uw processen. Met KiC weet u snel wat wel en niet werkt binnen uw organisatie.