Hoe kan de Omgekeerde Toets jou als leidinggevende helpen?

Stimulansz komt met een nieuwe aanpak voor leidinggevenden in het sociaal domein: Omgekeerd Leidinggeven. Deze methode is afgeleid van de Omgekeerde Toets, die al door meer dan 130 gemeenten wordt toegepast.
Hoe kan de Omgekeerde Toets jou als leidinggevende helpen?

In plaats van direct naar oplossingen te zoeken, richt Omgekeerd Leidinggeven zich op het gewenste effect voor je team. Dit helpt leidinggevenden om hun team te stimuleren tot eigenaarschap en duurzame oplossingen. Benieuwd hoe dit werkt? Lees in deze blog hoe je de 4 stappen van de Omgekeerde Toets kunt inzetten voor jouw leiderschap.

Stap 1. Focus op het effect

Als leidinggevende is het belangrijk om samen met je team te onderzoeken welk effect jullie willen bereiken. Vraag niet meteen naar oplossingen, maar stimuleer je medewerkers om dieper na te denken: Welk resultaat willen we zien voor onze inwoners? Dit versterkt het eigen handelingsperspectief van de medewerkers en zorgt voor meer eigenaarschap. Een mooi voorbeeld is wanneer je team een training volgt over Wmo-actualiteiten. Vraag hen dan eens: Wat betekent deze training voor de mensen die wij bedienen? Hoe kunnen wij met deze kennis echt een verschil maken? Door de focus te verleggen naar het effect voor de inwoner, kun je een betekenisvolle verandering in gang zetten.

Stap 2. Verbinden vanuit grondwaarden/doelen van wetgeving

Dit betekent ook dat je medewerkers leert om ook te werken vanuit ‘de geest’ van wetgeving. Het gaat er niet om dat ze regels simpelweg opvolgen, maar dat ze begrijpen wat de bedoeling achter die regels is. Een medewerker kan een maatregel opleggen omdat de inwoner heeft nagelaten iets te doen, dat is de letter van de wet. Het doel of de geest van een maatregel is verandering van gedrag. De vraag is dan ook of de inwoner zijn/haar gedrag gaat veranderen na het opleggen van de maatregel. Dat is een essentiële vraag. Door je medewerkers te attenderen op de bedoeling achter de regels help je hen om verder te kijken dan alleen de letter van de wet.

Stap 3. Ethiek en normen

Ethiek is onmisbaar in leiderschap. In stap 3 draait het om bewustwording: Welke waarden en normen spelen een rol in ons werk? Help je medewerkers om na te denken over hun eigen ethische standpunten en hoe deze hun beslissingen beïnvloeden. Stel vragen zoals: Wat denk je dat de inwoner nu echt nodig heeft? En waar baseer je dat op? Wat zie of hoor je van de inwoner dat dit jouw conclusie onderbouwt? Kijk en luister je nu naar jezelf en je eigen referentiekader of kijk en luister je naar de inwoner? Ook interessant is om vanuit een ander standpunt te kijken: Hoe zou je dit aanpakken als je de directeur van deze organisatie was? Wat zou je dan doen? Deze vragen helpen je team om kritisch te reflecteren op eigen betrokkenheid, maar ook om te leren afstand te nemen wanneer dat nodig is. Ethiek is niet alleen een individueel proces, maar iets dat je als team kunt ontwikkelen door open te communiceren, en door vanuit de missie en waarden van de organisatie te werken.

Stap 4. Van randvoorwaarden naar actie

Uiteindelijk gaat het om de uitvoering. Hoe zorg je ervoor dat de gekozen oplossing daadwerkelijk het gewenste effect heeft? Bij stap 4 draait alles om de praktische vertaalslag van plannen naar actie. Vraag als leidinggevende aan je team: Welke effecten hebben we behaald met deze oplossing? Gaan we met de gekozen oplossingsrichting de eerder verwoorde effecten echt behalen? En is dit een quick fix of een duurzame oplossing voor de lange termijn? Het helpt om duidelijke stappenplannen te formuleren en te kijken naar de haalbaarheid van de oplossingen. Hebben we procesregie nodig? Zijn de kosten te verantwoorden? Door deze vragen te stellen zorg je ervoor dat de oplossingen niet alleen goed doordacht zijn, maar ook praktisch uitvoerbaar.

Samen werken aan Omgekeerd leidinggeven in het sociaal domein

Wil je meer leren over Omgekeerd Leidinggeven en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen? Meld je aan voor het Platform Omgekeerd Leidinggeven van Stimulansz. Samen met collega’s uit het sociaal domein kun je tweemaal per jaar ervaringen en kennis delen, en discussiëren over de dilemma’s die we allemaal tegenkomen. Geen saaie vergaderingen, maar levendige bijeenkomsten waar we samen leren en groeien.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Laurens Bouw helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Nibud en Stimulansz werken aan opvolger BerekenUwRecht: lancering september 2025

BerekenUwRecht, de rekentool van het Nibud en Stimulansz, wordt geheel vernieuwd. Momenteel loopt een pilot onder vijf gemeenten. De overige aangesloten gemeenten gaan in het derde kwartaal over op Bereken Je Recht: de slimme online tool voor gemeenten die hun minimabeleid toegankelijk, begrijpelijk en digitaal aanbiedt. Inwoners krijgen via één centrale, digitale toegangspoort eenvoudig inzicht in alle regelingen waarvoor zij in aanmerking komen.

Betekenis van het rapport van de Staatscommissie rechtsstaat

Op 10 juni 2024 presenteerde de Staatscommissie rechtsstaat haar rapport ‘De gebroken belofte van de rechtsstaat’. In dat rapport concludeert de Staatscommissie dat de belofte van de rechtsstaat voor een aanzienlijke groep burgers niet wordt ingelost. De overheid is te ingewikkeld geworden en de rechtsbescherming schiet tekort.

Met BeleidloonT ontwikkelen we beleid dat we kunnen waarmaken

Hoe ontwikkel je goed minimabeleid? Een hele puzzel, omdat je te maken hebt met een combinatie van regelingen die voor elk huishoudtype anders uitpakken. Niels Scheele, beleidsadviseur bij de gemeente Haarlemmermeer, werkt met BeleidloonT. “Je ziet precies wat er gebeurt met de toeslagen en de lokale minimaregelingen als het inkomen verandert.”