Huisbezoek inspiratiebron voor Wmo-opleiding

Enthousiast over het werk van de Wmo-consulent? Misschien is de opleiding Wmo-consulent iets voor u?

hero afbeelding Huisbezoek inspiratiebron voor Wmo-opleiding
01 november 2022

Door Redactie

De specialisten van Stimulansz staan met beide benen in de praktijk, soms zelfs letterlijk. Neem nu onze collega Anitra Vink, opleidingsadviseur en trainer bij Stimulansz. Vorige zomer deed ze een aantal complexe huisbezoeken voor een gemeente in de provincie Utrecht. Het mes sneed aan twee kanten. Anitra hielp de gemeente én ze onderhoudt het contact met de praktijk van de Wmo-consulent. “Als je oog hebt voor zowel de zachte als de harde kant van de Wmo, dan word je een topper!”

Meer dan 10 jaar werkte Anitra als Wmo-consulent bij diverse gemeenten. De Utrechtse gemeente was haar laatste werkgever voor ze bij Stimulansz ging werken. En nu was ze dus weer even terug, maar dan in een andere rol. “De gemeente vroeg me bij te springen om een aantal complexe casussen op te pakken. Dat deed ik graag, want de gemeente is ermee geholpen en ik houd mijn Wmo-kennis actueel. Door die gesprekken bij mensen thuis ondervind ik aan den lijve waar Wmo-consulenten tegenaanlopen.”

Zoeken naar oplossingen

Het werk van Wmo-consulent is enorm boeiend, weet Anitra. “Je komt over de vloer bij mensen met uiteenlopende vragen. In de Utrechtse gemeente deed ik 7 huisbezoeken. Bijvoorbeeld bij een meneer met een jong gezin. Door een progressieve spierziekte wordt hij steeds afhankelijker van zijn elektrische rolstoel. Eigenlijk moet die rolstoel mee op zijn Canta, een invalidenvoertuig. Maar dat past niet. De man had zelf al een oplossing bedacht: een auto. Maar de Wmo stelt dat een auto een algemeen gebruikelijke voorziening is. In principe geldt daarvoor geen vergoeding vanuit de Wmo, tenzij de gemeente bepaalt dat de aanschaf van dat product noodzakelijk is. Hoe ga je daarmee om als Wmo-consulent?”

Het gewenste effect

Dat vraagt om een andere insteek van zo’n gesprek, stelt Anitra. “Je kunt wel inzoomen op de Canta, de rolstoel en de wens voor een auto, maar dan krijg je een heel vervelend gesprek. Bij Stimulansz gaan we daarom uit van het gewenste effect: wat wil iemand bereiken? Dat is De Omgekeerde Toets-methode. Deze man vertelde dat hij de rolstoel nodig heeft om zelfstandig te blijven. Hij wil eropuit met z’n gezin. Mee naar de sportclub en zwemles. Als Wmo-consulent geeft het veel voldoening om daarover het gesprek te voeren en vandaaruit te zoeken naar oplossingen.”

Anitra bezocht ook een veertiger met forse, blijvende beperkingen door een hersenbloeding. “Hij wilde zijn achtertuin toegankelijk maken. De bouwtekeningen en offerte lagen al op tafel. Toch keek ik ook met deze meneer eerst naar het gewenste effect. Hij vertelde dat hij zich opgesloten voelde. Het minste wat hij wilde is naar de tuin kunnen om met zijn gezicht in de zon de vrijheid te voelen. Daarover het gesprek voeren is heel dankbaar en vruchtbaar, want het gaat echt ergens over.”

Eigenschappen

Welke eigenschappen moet je eigenlijk hebben als Wmo-consulent? “Het begint bij oprechte interesse in de ander”, stelt Anitra. “Vervolgens kom je met de juiste gespreksvaardigheid erachter wat er werkelijk speelt bij mensen en waar ze naar verlangen, los van voorzieningen. Je zoekt dan samen met een inwoner naar mogelijke oplossingen. Dat kan een geïndiceerde Wmo-voorziening zijn óf een voorziening daarbuiten.”

Verrassende oplossingen

Gemeenten die graag hulp willen bij een complexe casus, kunnen bij Anitra terecht. “Ik vind dat heel waardevol om te doen, want het helpt me om mijn enthousiasme over het werk over te brengen aan cursisten. De beste consulenten? Dat zijn degenen die hun drive om te helpen op juiste wijze in balans weten te brengen met kennis van de wet. Die zachte en harde kant gaan hand in hand. Uiteindelijk gaat het erom dat je mensen verder helpt én de wet goed uitvoert.”

Bent u, net als Anitra, enthousiast over het werk en de meerwaarde van de Wmo-consulent? En wilt u dit werk zelf gaan doen? Na deze basisopleiding heeft u de kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan.

Anderen bekeken ook