Kabinet treft maatregelen voor doelmatiger besteding zorggeld

De bewindsmannen schrijven: ‘Voorkomen moet worden dat geld bedoeld voor de zorg, niet ten goede komt aan de zorg. De maatregelen zijn gericht op het bevorderen van kwaliteit en een transparante, integere en professionele bedrijfsvoering bij zorgaanbieders.’ Daarnaast introduceert het kabinet in de extramurale zorg – waar dividenduitkering nu wettelijk is toegestaan – voorwaarden aan het mogen uitkeren van winst. De voorwaarden en het tempo van inwerkingtreding kunnen variëren per sector.

Het kabinet neemt de volgende maatregelen:

  1. Er komt een meldplicht voor alle nieuwe zorgaanbieders. De inspectie kan zo beter toezicht houden. Ook wordt het makkelijker om een vergunning te weigeren of in te trekken.
  2. Er wordt gewerkt aan een voorstel tot wijziging van de Wet normering topinkomens, zodat ontwijking van die wet tegen gegaan kan worden. Denk aan constructies met onderaannemers.
  3. Het interne en externe toezicht wordt versterkt: toezichthouders gaan meer en beter samenwerken waardoor ze effectiever kunnen ingrijpen. Ook kan het externe toezicht in de toekomst sneller en voortvarender optreden.
  4. Verscherpte voorwaarden voor uitkeren van dividend in de extramurale zorg: er worden nadere voorwaarden gesteld aan bijvoorbeeld de kwaliteit, financiële gezondheid en bestuur voordat tot dividenduitkering mag worden overgegaan. Dit kan variëren per sector in de zorg, gekoppeld aan de mate waarin excessen voorkomen en de noodzaak die tegen te gaan of te voorkomen. Daarnaast gaat er gekeken worden of winstuitkering gemaximeerd kan worden.

Met deze aanpak moeten excessen in de toekomst voorkomen worden.
Wanneer er sprake is van fraude met zorggeld wordt daar nu al streng tegen opgetreden. Daarom heeft het kabinet vorig jaar bijvoorbeeld de opsporings- en vervolgingscapaciteit van de inspectie uitgebreid.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Fawzi Salih helpt u graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Voormalig sociaal raadsvrouw: “Nooit zaten wachtkamers zo vol”

Een grote groep mensen heeft moeite met rondkomen. Vaak weten ze niet precies welke regelingen op hen van toepassing zijn en waar ze gebruik van kunnen maken. Niet zo gek als je kijkt naar hoeveel regelingen er zijn en hoeveel verschillende voorwaarden er worden gehanteerd. “De wachtkamers waren nog nooit zo vol”, vertelt Lieke van Rootselaar, die 17 jaar sociaal raadsvrouw was bij de stedelijke welzijnsorganisatie U-Centraal in Utrecht.

Hoe kan de Omgekeerde Toets jou als leidinggevende helpen?

Stimulansz komt met een nieuwe aanpak voor leidinggevenden in het sociaal domein: Omgekeerd Leidinggeven. Deze methode is afgeleid van de Omgekeerde Toets, die al door meer dan 130 gemeenten wordt toegepast.

Handreiking Handelingsperspectief problematiek alleenverdieners is geactualiseerd

Handreiking van Stimulansz in opdracht van het ministerie van SZW over het handelingsperspectief bij alleenverdienersproblematiek.