Stimulansz’ers in beeld: mr. Marlijn Smit

Maak kennis met mr. Marlijn Smit, juridisch adviseur naleving en privacy. Buiten haar professionele leven is Marlijn een fervent liefhebber van kortingsacties en prijsvragen.

Wat inspireert jou in het werken bij Stimulansz?

Het besef dat ons werk – het ondersteunen van gemeenten – er echt toe doet, inspireert mij enorm.  Bij Stimulansz werken we allemaal op onze manier samen aan het verbeteren van de dienstverlening in het sociaal domein. Het idee dat mijn bijdrage, hoe klein dan ook, het verschil kan maken voor een brede groep mensen, motiveert mij elke dag.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

Mijn werkweek ligt nooit vast, iedere week is anders. Ik werk nog niet zo lang bij Stimulansz. Daarom volg ik momenteel nog regelmatig trainingen voor nieuwe medewerkers. Daarnaast houd ik me bezig met het schrijven van nieuwsbrieven en bijwerken van de kennisbank Inzicht Sociaal Domein (ISD) met informatie over naleving en privacy. Verder bereid ik trainingen voor, ook over naleving en privacy, die ik de komende tijd met mijn collega Mark Hüsen ga geven. 

Kun je een project beschrijven waar je bijzonder trots op bent?

Heel trots ben ik op de artikelsgewijze toelichting die ik samen met collega’s in ISD heb geplaatst. We hebben deze geschreven voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Uitvoeringswet AVG (UAVG) en de Wet politiegegevens (Wpg). Het gaat hier om complexe wetgeving, waardoor veel professionals worstelen met de interpretatie van deze wetteksten. In onze toelichting maken we deze teksten niet alleen begrijpelijk, maar geven we ook achtergronden en aanknopingspunten voor toepassingen in de praktijk. Denk aan artikel 6 van de AVG; dat gaat over de verschillende grondslagen van gegevensverwerking. In onze toelichting leggen wij uit welke grondslag de gemeente in welke situatie kan toepassen.

Hoe draagt jouw rol bij aan de missie en doelen van Stimulansz?

Ik zorg ervoor dat onze kennisbank altijd up-to-date is, vooral op het gebied van naleving en privacy. Mijn prioriteit is om professionals binnen het sociaal domein te voorzien van de meest actuele en praktisch bruikbare informatie. Dankzij mijn ervaring binnen de gemeente weet ik hoe ik complexe juridische teksten begrijpelijk en toepasbaar kan maken.

Wat is het waardevolste wat je tot nu toe hebt geleerd bij Stimulansz?

De ongeëvenaarde steun en het wij-gevoel onder collega’s vind ik heel bijzonder. Voor elke vraag, groot of klein, is er altijd hulp en een ‘ja’ als antwoord. Deze cultuur van ondersteuning en de openheid voor persoonlijke verhalen maken Stimulansz uniek. Daarnaast bewonder ik de professionaliteit en de verantwoordelijkheid die iedereen draagt, van het bijdragen aan onze kennisbank tot het leveren van foutloze applicaties.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik ga al een jaar of 10 graag op zoek naar kortingsacties en prijsvragen. Ik noem het ook wel gekscherend ‘gratis geld’. Inmiddels heb ik al ruim 100 prijzen gewonnen, variërend van cadeaubonnen tot een weekend Disneyland, kaartjes voor lokale musea, speelgoed en kleding.  Ik was, met mijn inzending ‘The Memory Maker’, een van de winnaars bij het bedenken van de naam voor een vliegtuig dat alleen in de zomervakantie vloog. Toen mocht ik de onthulling van het vliegtuig bijwonen. Dit soort unieke ervaringen vind ik het leukst. Daarnaast ga ik graag met mijn kinderen naar buiten; we genieten van samen voetballen, fietsen en wandelen op het strand. Van dit soort vrijetijdsmomenten krijg ik enorm veel energie.

Hoe bewaak je balans tussen werk en privé?

Al voor ik bij Stimulansz solliciteerde, vroeg ik of het mogelijk was regelmatig thuis te werken vanwege de reistijd naar Utrecht. Ik werk nu drie dagen per week, waarvan meestal twee dagen thuis en één op kantoor. Deze flexibiliteit maakt dat ik mijn werk prima kan combineren met de zorg voor de kinderen. Dat is voor mij extra belangrijk, omdat mijn man voor zijn werk vaak op reis is.

Heb je nog een gouden tip voor professionals?

Verlies je eigen stijl niet uit het oog. Daardoor blijf je authentiek in je werk en je communicatie. We hebben allemaal onze eigen talenten, waarmee we soms ook een verschillend publiek aanspreken. Mijn collega schrijft diepgaande annotaties bij rechterlijke uitspraken, terwijl ik de basisbeginselen van wetgeving op een pakkende manier over kan brengen. Zo vullen we elkaar mooi aan. Verder vind ik het belangrijk dat die eigen stijl ook bij die van je werkgever past. Dat maakt het gemakkelijker om jezelf te blijven. En dat zie je terug in de kwaliteit van je werk. 

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Handreiking Minimaregelingen en zelfstandigen

Stimulansz heeft in opdracht van het ministerie van SZW een handreiking geschreven over de uitvoering van de minimaregelingen bij de doelgroep zelfstandigen. Deze handreiking geeft inzicht en handvatten om de minimaregelingen goed in te kunnen zetten bij de doelgroep zelfstandigen. De handreiking bevat achtergrondinformatie, praktische informatie, voorbeelden en advies.

Casusbesprekingen: hoe de Omgekeerde Toets® helpt

De Omgekeerde Toets® is niet alleen helpend in het gesprek met de inwoner, maar ook bij casuïstiekbesprekingen. Dit helpt om te leren werken met de Omgekeerde Toets®. En het helpt om te blijven leren van elkaar. Maar hóe zet je de Omgekeerde Toets® in bij casuïstiek? Opleidings- en organisatieadviseur Laurens Bouw geeft nuttige tips.

40 jaar interne controle: van Exelletjes naar KiC

Elke euro die een gemeente uitgeeft, moet rechtmatig worden besteed. Als interne controleur hield Hans Vugts daar toezicht op, met behulp van de tool Kwaliteit in Controle (KiC). Eind 2024 ging hij met pensioen. “KiC helpt interne controleurs hun werk goed te doen. De tool is gebruiksvriendelijk, overal toegankelijk en biedt handige overzichten.”