Moet alimentatie bruto of netto gekort worden op een eventuele uitkering?

Bij de helpdesk van Inzicht sociaal domein komen wekelijks veel vragen binnen van beleidsinhoudelijke of juridische aard. Deze keer beantwoordt expert Evelien Meester een vraag over het bruto of netto korten van alimentatie op een eventuele uitkering.

Vraag

Er is een uitkering aangevraagd door iemand die maandelijks € 1.000,- ontvangt van haar ex-partner. Moet deze alimentatie bruto of netto gekort worden op een eventuele uitkering?

Antwoord

De alimentatie wordt netto gekort. De ontvanger van partneralimentatie is daarover belasting verschuldigd en op grond van artikel 31, derde lid Participatiewet worden de middelen na aftrek van de daarover verschuldigde loon- of inkomstenbelasting gekort. In de praktijk is vaak pas achteraf bekend hoeveel belasting er is betaald over de alimentatie en moet het gebrek aan inkomen gerepareerd worden. Dit kan door het verlenen van (onbelaste) bijzondere bijstand. Wordt algemene bijstand verstrekt, dan krijgt betrokkene een hoger fiscaal inkomen en dat kan gevolgen hebben voor de toeslagen. Om dit te voorkomen kan belanghebbende een voorlopige aanslag aanvragen en vast maandelijks belasting betalen. Dan is inzichtelijk hoe hoog het nettobedrag is.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Evelien Meester helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Canan Caliskan-Kantar: Meester in het bouwen van duurzame relaties

Canan Caliskan-Kantar, salesmanager bij Stimulansz, is een goedlachse en vastberaden professional met een passie voor het opbouwen van duurzame relaties. In een interview deelt ze haar inspiraties, dagelijkse werkzaamheden, en een bijzonder weetje wat bijna niemand weet.

Hardheidsclausules wet- en regelgeving sociaal domein

Met welke wetten heeft de professional in het sociaal domein te maken in de dagelijkse praktijk? En wat zijn de mogelijkheden om van wet- en regelgeving in het sociaal domein af te wijken? Het overzicht hardheidclausules biedt uitkomst.

Effectief contact houden met de inwoner na nulaanbod

Vanaf 1 juli 2024 bestaat er naast schuldbemiddeling en een saneringskrediet een derde vorm van schuldregelen tegen finale kwijting: Schuldregeling zonder afloscapaciteit. Dit houdt in dat als de afloscapaciteit van de inwoner ‘nul’ is, je ook een aanbod aan de schuldeisers doet van € 0.