Personeelstekorten en grote opgaves: 5 strategieën om je team veerkrachtig te houden

Er wordt gewaarschuwd voor een personeelsravijn in 2032, maar ook nu al hoor ik overal om me heen managers zuchten onder de opgave om voldoende en goed gekwalificeerd personeel te vinden. Zij hebben – terecht! – zorgen om de medewerkers die door het gebrek aan nieuwe collega’s gebukt gaan onder een hoge werkdruk. Die kan leiden tot ziekteverzuim en vervolgens krijgen de overgebleven collega’s nog meer op hun bord. Hoe doorbreek je deze cirkel en krijg je weer energie en werkgeluk in het team? Zullen we gezamenlijk zoveel mogelijk ideeën verzamelen? Hierbij een eerste aanzet.
Personeelstekorten en grote opgaves

1. Standaard waar het kan, maatwerk waar het moet

Afgelopen jaren hebben we de bekende golfbeweging ook gezien op het vraagstuk maatwerk leveren versus standaardiseren. Daar werkt het poldermodel uitstekend: we doen het allebei. Standaard waar het kan, zodat we tijd over hebben voor maatwerk waar dat nodig is. Helder beschreven werkprocessen die aansluiten bij de praktijk (en ja, dat is echt een noodzakelijke voorwaarde) en waar overbodige stappen uit geschrapt zijn, zorgen dat er meer tijd over is om mensen te spreken en maatwerk te leveren. Laat dat nu op dit vraagstuk van nut zijn. Dit levert tijd op en voorkomt ergernissen over trage of onduidelijke (besluitvormings)processen.

2. Regeren is vooruitdenken

Ken je de Eisenhower-matrix? Die maakt onderscheid tussen urgent en niet urgent, belangrijk en niet belangrijk. Die kan helpen om inzichtelijk te maken welke werkzaamheden prioriteit hebben. We zijn geneigd om urgente zaken voorrang te geven, met als risico dat we onze tijd besteden aan de verkeerde dingen. We geven de meeste aandacht aan urgente zaken, of ze nu belangrijk zijn of niet. We kunnen onze tijd echter beter besteden aan belangrijke zaken, ook als ze niet urgent zijn. Door belangrijke, niet-urgente zaken bewust in te plannen, kunnen we regie houden in plaats van achter de feiten aanlopen en brandjes blussen. Veel efficiënter en het geeft ook meer energie!

3. Artificiële intelligentie als persoonlijk assistent

Artificiële intelligentie gebruiken is spannend, maar als je die gebruikt vanuit een goed afwegingskader, kan het enorm helpen. Het notuleren van vergaderingen en zelfs van ‘keukentafelgesprekken’ (let wel op, dit bevat gevoelige informatie en daar kun je niet elke tool voor gebruiken!) kan tijd vrijspelen én zorgen dat je meer aandacht hebt voor je gesprekspartner. Je hoeft niet mee te schrijven, alleen met aandacht te luisteren. Het achteraf gegenereerde verslag vraagt enkel om nalezen en aanpassen, niet een volledige uitwerking.

4. De kracht van de samenleving

Regie hebben voelt goed, maar is niet altijd realistisch. Sommige zaken zul je als overheid aan de inwoners zelf moeten overlaten. Door afspraken te maken over verwachtingen over en weer en daarover in gesprek te gaan en te blijven, kan veel uitvoerend werk door inwoners uit handen worden genomen. Zo hebben wij ooit met omwonenden van een speeltuin aangeboden het gras te maaien (de gemeente wilde in het kader van bezuinigingen het gras verwijderen en tegels leggen). Voor ons een kleine moeite en zo bleef onze leefomgeving wat groener.

5. Leiderschap

Met minder mensen kun je minder doen. Dat kan medewerkers voor lastige dilemma’s plaatsen. Wat doe ik wel, wat doe ik niet? Leg die vraag niet bij de mensen zelf, maar maak die keuze voor je team. Uiteraard is het wel een noodzakelijke voorwaarde dat je weet wat belangrijk voor ze is en wat de gevolgen zijn van die keuzes. Op basis daarvan moeten knopen worden doorgehakt en moet mentale steun worden geboden. Iedereen doet zijn/haar werk graag goed; met te weinig mensen lukt dat niet altijd. Het is dan belangrijk dat mensen gewaardeerd worden voor het in de lucht houden van alle ballen en dat erkend wordt dat er af en toe wat van de wagen valt en sneuvelt.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Evelien Meester helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.