Statushouders & verplichte budgettraining

Antwoord van expert Hanneke Willemsen op de vraag in hoeverre statushouders met een bijstandsuitkering verplicht kunnen worden om een budgettraining te volgen.

Vraag

Kunnen statushouders worden verplicht een budgettraining te volgen op grond van artikel 55 van de Participatiewet?

Wilt u meer inzicht in de Participatiewet?

Raadpleeg Inzicht sociaal domein.

Antwoord

Het antwoord is: nee.  De gemeente kan een verplichting vanuit artikel 55 PW alleen  opleggen als het voldoen aan die verplichting leidt of kan leiden tot minder bijstandsverstrekking of tot beëindiging van de bijstand. Denk dan met name aan uitstroom naar werk. Een budgettraining zal voor statushouders in het algemeen niet leiden tot uitstroom uit de uitkering.
Het is wel mogelijk om op grond van artikel 55 PW aan iemand met schulden de verplichting op te leggen zich voor een saneringstraject te melden bij de schuldhulpverlening. Daarvoor moet aannemelijk zijn dat er sprake is van zodanige schulden dat daardoor de uitstroom, en dus de bijstandsonafhankelijkheid van betrokkene, wordt belemmerd.
Zie ECLI:NL:RBONE:2013:BZ5857.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Hanneke Willemsen helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Nibud en Stimulansz werken aan opvolger BerekenUwRecht: lancering september 2025

BerekenUwRecht, de rekentool van het Nibud en Stimulansz, wordt geheel vernieuwd. Momenteel loopt een pilot onder vijf gemeenten. De overige aangesloten gemeenten gaan in het derde kwartaal over op Bereken Je Recht: de slimme online tool voor gemeenten die hun minimabeleid toegankelijk, begrijpelijk en digitaal aanbiedt. Inwoners krijgen via één centrale, digitale toegangspoort eenvoudig inzicht in alle regelingen waarvoor zij in aanmerking komen.

Betekenis van het rapport van de Staatscommissie rechtsstaat

Op 10 juni 2024 presenteerde de Staatscommissie rechtsstaat haar rapport ‘De gebroken belofte van de rechtsstaat’. In dat rapport concludeert de Staatscommissie dat de belofte van de rechtsstaat voor een aanzienlijke groep burgers niet wordt ingelost. De overheid is te ingewikkeld geworden en de rechtsbescherming schiet tekort.

Met BeleidloonT ontwikkelen we beleid dat we kunnen waarmaken

Hoe ontwikkel je goed minimabeleid? Een hele puzzel, omdat je te maken hebt met een combinatie van regelingen die voor elk huishoudtype anders uitpakken. Niels Scheele, beleidsadviseur bij de gemeente Haarlemmermeer, werkt met BeleidloonT. “Je ziet precies wat er gebeurt met de toeslagen en de lokale minimaregelingen als het inkomen verandert.”