- De relatie Awb en Participatiewet
- Inleiding in het recht: het onderscheid tussen een procedurele en een inhoudelijke benadering van het recht op bijstand
- De kernbegrippen van het recht op bijstand en de Awb
- De Awb-kernbegrippen: aanvraag, bestuursorgaan, besluit en beschikking, mandaat
- Het belang van algemene beginselen van behoorlijk bestuur en de samenhang met de fasen van een besluit op aanvraag en een ambtshalve besluit
- De onderzoekplicht van het college versus de aantoonplicht van de klant in samenhang met de aanvraag-, onderzoeks- en besluitfase van een Participatiewet-beschikking
- De beoordelingsperiode van een besluit en de onderzoek verplichting van het college (zorgvuldigheidsvereisten)
- Advies van derden (bijvoorbeeld een belastbaarheidsonderzoek)
- De onderzoekverplichting en het onderscheid tussen vrije en gebonden college-bevoegdheden
- De motiveringsplicht van het college en de Participatiewet-beschikking
- De beslistermijn van een besluit en de Wet dwangsom
- Beschikkingsluw besluiten, wat is mogelijk?
- Recente jurisprudentie
SJD Algemene wet bestuursrecht en Participatiewet
Deze bijeenkomst is speciaal voor sociaal juridisch dienstverleners die meer willen weten over hoe de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Participatiewet tot elkaar in verhouding staan. Daarnaast worden ontwikkelingen in de wet- en regelgeving en actuele jurisprudentie besproken.
Overzicht
Uw resultaat:
- U kent de eisen die de Algemene wet bestuursrecht (Awb) aan de uitvoering stelt
- U kent de relatie tussen de Awb en de wettelijke bepalingen van de Participatiewet
- U weet de eisen waaraan een besluit van de gemeente moet voldoen
- U bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en recente jurisprudentie
Voor wie
- Sociaal juridisch dienstverleners
Zo ziet de bijeenkomst eruit
U wordt in één dagdeel bijgepraat over de relatie tussen de Awb en de Participatiewet. Daarnaast bespreken we alle actualiteiten en ontwikkelingen in de Awb en de Participatiewet.
Registerpunten
Voor het volgen van deze bijeenkomst kunt u 3 registerpunten krijgen via het Registerplein.
Programma
Tijdens de dagelijkse uitvoering van de Participatiewet loopt de Awb als een rode draad door het handelen van de gemeente. Daarom is het voor u als sociaal juridisch dienstverlener belangrijk dat u op de hoogte bent van alle procedures, de relevantie en de gevolgen hiervan.
Trainer(s)
De bijeenkomst wordt verzorgd door Erwin Zweypfenning, een ervaren trainer bij Stimulansz. Erwin is specialist Awb en PW.
Incompany
We bieden de Actualiteiten Algemene Wet Bestuursrecht en Participatiewet ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.
Veelgestelde vragen
Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.
Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.
Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.
U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.
Anderen bekeken ook

SJD Algemene wet bestuursrecht en Participatiewet
is toegevoegd aan je winkelmand |