Opleiding

Bbz en Ioaz (basis)

 • 3 dagen
 • 15 deelnemers
 • 1.499,-

Door de huidige crisis waarbij veel ondernemers te maken hebben met hogere kosten en terugbetalingsverplichtingen worden veel zelfstandigen getroffen in hun bestaan. Hierdoor ontstaat een toenemend aantal aanvragen Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) bij gemeenten. Medewerkers leren tijdens deze opleiding hoe ze een aanvraag Bbz kunnen afnemen.

Download brochure

Start van de opleiding

Woensdag,
2 oktober 2024
9:30 - 16:30
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • U weet hoe u een Bbz aanvraag en de levensvatbaarheid van een onderneming (goed geargumenteerd) beoordeelt
 • U weet hoe u een gesprek kunt voeren (i.v.m. beoordeling Bbz aanvraag) en hoe u omgaat met verwachtingen
 • U kent de verschillende Bbz doelgroepen en de doorstroom vanuit de ToZo-regeling
 • U weet hoe u een Bbz uitkering voor levensonderhoud definitief vast kunt stellen

Voor wie

 • klantmanagers en consulenten inkomen die zich bezig (gaan) houden met de uitvoering van het Bbz 2004 en de Ioaz. Kennis over de Participatiewet is gewenst.

Zo ziet de opleiding eruit

De opleiding Bbz en Ioaz is een meerdaagse opleiding van drie dagen. Tijdens deze opleiding komt zowel praktische kennis als het oefenen van vaardigheden aan bod. Tussen de bijeenkomsten door oefent u met opdrachten en bereidt u zich voor op de volgende bijeenkomst. Daarmee bent u gemiddeld 2-3 uur bezig voor elke bijeenkomst.

Certificaat

Aan het eind van de opleiding ontvangt u een certificaat als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Laurens Bouw helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Gelet op de huidige situatie waar veel ondernemers zich in bevinden zal er vanaf eind 2022 en in 2023 het aantal Bbz-aanvragen stijgen. Om de vele aanvragen snel te kunnen afhandelen is het van groot belang dat u goed opgeleid bent en kennis heeft van tal van verschillende facetten van de Bbz aanvraag. Daarom bieden we u deze unieke opleiding aan.

Programma

 • Het doel van bijstandverlening aan zelfstandigen
 • Het Bbz 2004, de Ioaz en de Participatiewet, het begrip zelfstandige en personenkring
 • De afhandeling van de steunpakketten voor ondernemers en gevolgen voor het Bbz
 • De verschillende groepen zelfstandigen binnen het Bbz (starter, gevestigde enz.)
 • Vaststelling van de doelgroep
 • De levensvatbaarheid van het bedrijf (beoordelen, beargumenteren en toetsen)
 • De aanvraagprocedure Bbz en Ioaz met aandachtspunten
 • Vermogen en inkomen
 • Voorliggende voorzieningen
 • Uitkeringsvormen en voorwaarden
 • Bijstand voor levensonderhoud (voorlopig recht en definitieve vaststelling)
 • Bedrijfskapitaal
 • Rechtsbescherming, bezwaar en beroep
 • Het voeren van het gesprek met de ondernemer/inwoner over doorstarten, beeindigen, etc.
 • Valkuilen en aandachtspunten in het gesprek in het kader van verwachtingen na de lockdown-periode
 • Eisen en beoordeling inhoud deskundigenrapport
 • Berekening definitieve vaststelling van de Bbz-uitkering en rentereductie
 • Verplichtingen, terugbetaling, uitstel of verlaging van aflossing
 • Terugvordering en beëindiging Bbz en Ioaz
 • Het collegebesluit

Data & Locatie(s)

Starten op wo 2 oktober 2024

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen & Tijden

 • Woensdag, 2 oktober 2024
  09:30 – 16:30
 • Woensdag, 9 oktober 2024
  09:30 – 16:30
 • Woensdag, 16 oktober 2024
  09:30 – 16:30

Locatie

U bent van harte welkom bij:

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Bbz en Ioaz (basis)

Trainer(s)

Deze training wordt gegeven door de onderstaande trainers:

Incompany

We bieden de opleiding Bbz en Ioaz incompany aan. U krijgt de opleiding dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.