E-learning

Berekening vrij te laten bedrag (VTLB)

 • 1 dagdeel
 • 12 deelnemers
 • Offertebasis

Of u nu intakegesprekken voert, onderhandelt met schuldeisers of hercontroles uitvoert, u zult in alle gevallen moeten beschikken over de vaardigheden om een goede VTLB-berekening te maken. En dit is zeker niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Met deze blended training (e-learning + 1 fysieke bijeenkomst) leert u in eigen tempo en kunt u na afloop zelfverzekerd aan de slag met het maken van VTLB-berekeningen.

Download brochure

Incompany

We denken graag met u mee over een passend aanbod.
Advies aanvragen

Overzicht

Uw resultaat:

 • U bent in staat om loonstroken te lezen en de juiste inkomsten in te vullen in de VTLB-calculator
 • U weet in welke situaties correcties in het VTLB mogelijk zijn
 • U begrijpt de opbouw van de VTLB-berekening
 • U bent in staat om de aflossingscapaciteit te bepalen

Voor wie

Iedereen die een VTLB-berekening moet maken.

Zo ziet de training eruit

De training start met e-learning waarmee u uw kennis op een gevarieerde manier kunt ontwikkelen: schriftelijke informatie wordt afgewisseld met video’s van de trainer, casussen en opdrachten. In aanvulling op de e-learning volgt u een fysieke groepsbijeenkomst van 1 dagdeel waar u uw vragen kunt stellen over de hoofdstukken die u bestudeerd heeft. Daarnaast is er uiteraard ruimte om praktisch aan de slag te gaan met het berekenen van het VTLB. Onze ervaring is dat enkel een fysieke training op dit thema als intensief wordt ervaren. Fysieke trainingen zijn vaak klassikaal waardoor er minder ruimte is om in eigen tempo te leren. Om deze reden hebben wij een e-learning ontwikkeld waarmee u op eigen snelheid en op een voor uw geschikt moment uw kennis kunt ontwikkelen. Deze blended training is opgenomen in de lijst van erkende bijscholingen van het KIWA. Dit bekent dat u na afronding van deze training PE-punten krijgt.

Groepsbijeenkomst

De fysieke groepsbijeenkomst duurt ongeveer 3 uur. Er wordt van u verwacht dat u voorafgaand aan de bijeenkomst de te behandelen hoofdstukken van de e-learning (zie Programma hieronder) bestudeerd heeft. Daarnaast ontvangt u circa 2 weken voor de bijeenkomst een casusopdracht waarvoor u een vtlb-berekening mag maken.  

Zelfstudie

U kunt gedurende één jaar gebruikmaken van de e-learning. Hierna geldt een jaarlijks onderhoudstarief. De geschatte duur voor thuisstudie is sterk afhankelijk van uw kennisniveau en werkervaring. Gemiddeld vraagt het afronden van de e-learning circa 6 – 10 uur van uw tijd.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Jaqueline Clemens helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

In de e-learning en tijdens de fysieke bijeenkomst komen alle relevante onderwerpen aan bod. De e-learning bestaat uit de volgende hoofdstukken:

Beslagvrije voet

 • De beslagvrije voet en de correcties in het nominaal bedrag vormen samen het vrij te laten bedrag. Het is daarom belangrijk om te weten hoe de beslagvrije voet tot stand komt. In dit hoofdstuk leggen we uit welke informatie relevant is voor de berekening van het vrij te laten bedrag.

Inkomsten

 • Sinds 1 januari 2021 is het nog belangrijker geworden om de inkomsten goed in te voeren in de VTLB-calculator. Dit komt omdat de beslagvrije voet onder andere bepaald wordt door de hoogte van het inkomen. Dit vraagt dat u goed in staat bent om de juiste informatie uit een loonstrook te halen en het verschil te weten tussen het bruto, fiscaal en netto salaris. Tijdens de e-learning wordt daarom aandacht besteed aan het lezen van loonstroken. In dit hoofdstuk komen verder onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
 • Inkomsten die meetellen voor het VTLB
 • Belastingtoeslagen
 • Onkostenvergoedingen
 • Inhoudingen die bij het netto inkomen opgeteld moeten worden
 • 13e maand, eindejaarsuitkeringen en bonussen
 • Overwerk

Uitgaven

 • In het hoofdstuk over de uitgaven wordt ingegaan op de correcties in het nominaal bedrag. Welke uitgaven mogen gecorrigeerd worden en welke niet? Belangrijke onderwerpen hierbij zijn:
 • Huurwoning, servicekosten en all-in huur
 • Koopwoning en hypotheken
 • Reiskosten (van fiets tot lease-auto)
 • Kinderopvang
 • Alimentatie
 • Overige correcties

Aflossingscapaciteit berekenen

 • Naast het correct invoeren van de gegevens, is het ook belangrijk om de aflossingscapaciteit correct te berekenen. Er zit meestal verschil in de aflossingscapaciteit per maand en de aflossingscapaciteit die in het voorstel aan de schuldeisers wordt aangeboden. Dit komt door het vakantiegeld en het extra incidentele salaris. Voor de schuldregelaars in het minnelijk traject wordt ook uitleg gegeven over de afloscapaciteit voor mensen met een laag inkomen (op basis van de NVVK methode).

Bijzondere leefsituaties

 • In het laatste hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de bijzondere leefsituaties. Deze leefsituatie zijn natuurlijk niet écht bijzonder, maar het vraagt wel de nodige aandacht bij het maken van een VTLB-berekening. De volgende leefsituaties komen hierbij aan bod:
 • Geen gemeenschap van goederen
 • Beperkte gemeenschap van goederen
 • Niet beiden in regeling
 • Meerderjarige inwoners

Data & Locatie(s)

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Berekening vrij te laten bedrag (VTLB)

Incompany

We bieden de training berekening vrij te laten bedrag (VTLB) ook incompany aan. U krijgt de training op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.