Training

Begeleiding en nazorg vanuit de Wgs

 • 1 dag
 • 12 deelnemers
 • 495,-

Als schuldhulpverlener weet u waarschijnlijk precies wat u moet doen om de schulden van een inwoner op te lossen. Maar hoe zorg je ervoor de cliënt daarna weer regie kan voeren over zijn financiën zonder dat er nieuwe schulden ontstaan? In deze training leert u uw cliënt begeleiden naar zelfredzaamheid. Niet uit de losse pols, maar op basis van kennis van gedrag en stress-sensitieve dienstverlening.

Download brochure

Start van de training

Donderdag,
28 november 2024
09:30 - 16:30
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • U bent in staat om samen met de cliënt begeleidingsdoelen op te stellen.
 • U bent zich bewust van uw eigen (voor)oordelen en mogelijke reacties hierop.
 • U begrijpt het financieel gedrag van uw cliënten beter en kunt hen begeleiden bij tegenslagen
 • U bent in staat om uw cliënt te motiveren tot gedragsverandering.

Voor wie

 • Schuldhulpverleners
 • Budgetbeheerders

Zo ziet de training eruit

 

De training Begeleiding en nazorg vanuit de Wgs is een training van één dag waarbij theorie wordt afgewisseld met praktische oefeningen en voorbeelden. Aan de hand van casuïstiek gaat u oefenen met gesprekstechnieken.

blog card header

Vragen of advies nodig?

Jaqueline Clemens helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

U begeleidt inwoners vanuit de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening naar een schuldenvrije toekomst. Daarbij het is de bedoeling dat de inwoner weer in staat is zijn financiële huishouden op een verantwoordelijke wijze uit te voeren. De klant moet meer inzicht krijgen in zijn inkomsten, uitgaven en gedrag. Om zo het schuldhulpverleningstraject succesvol af te kunnen ronden, maar ook om daarna schuldenvrij te blijven. In deze training leert u hoe u de inwoner kunt begeleiden om het beschikbare budget af te stemmen op de uitgaven en om uiteindelijk een overzichtelijk administratie te kunnen voeren. U krijgt inzicht in het gedrag van de inwoner (en dat van uzelf) en leert hoe u hier goed op in kunt spelen.

Onze aanpak

Wij zijn van mening dat begeleiding een integrale benadering vraagt waarbij u zo effectief mogelijk omgaat met de stress waarmee mensen met schaarste en chronische stress door geldzorgen te maken hebben. Onze werkwijze sluit aan bij het ‘omgekeerd denken’. Niet de regels zijn het vertrekpunt, maar het gewenste effect. Dat wat u samen met uw inwoner wilt bereiken telt! Daarbij spelen Stimulansz kernwaarden als waardering voor de eigenheid van de inwoner en werken vanuit wederzijds vertrouwen en respect met de bedoeling bij te dragen aan het geluk van die ander een grote rol.

Onderwerpen tijdens de bijeenkomst

 • Theorie over budgetcoaching en wanneer u deze theorie inzet als onderdeel van een schuldhulpverleningstraject
 • Opstellen van een budgetplan
 • Motivatie en het te bereiken effect
 • Doelen stellen
 • Reflectie op eigen handelen en verbinding maken
 • Geld en gedrag
 • Intergenerationele armoede
 • Budgettips
 • Motiverende gespreksvoering
 • Coachingsvaardigheden
 • Samenwerking met inwoner en andere betrokkenen
 • Evaluatie van de gestelde doelen en monitoring

Data & Locatie(s)

Starten op do 28 november 2024, Utrecht

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen en tijden

 • Donderdag, 28 november 2024
  09:30 – 16:30

Locatie

U bent van harte welkom bij:

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Begeleiding en nazorg vanuit de Wgs

Incompany

Wij bieden deze training ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.