Training

Fraudepreventie en fraudebestrijding bij de Wmo en Jeugdwet

 • 1 dag
 • in overleg
 • Offertebasis

Handhaving is in de Wmo-praktijk vaak nog onbekend terrein. Maar de uitvoering van de Wmo 2015 brengt frauderisico’s met zich mee. Tijdens deze training leert u meer over deze risico’s en over de mogelijkheden om fraude te voorkomen en te bestrijden.

Download brochure

Incompany

We denken graag met u mee over een passend aanbod.
Advies aanvragen

Overzicht

Uw resultaat:

 • U heeft praktische kennis van de wettelijke mogelijkheden voor fraudepreventie en fraudebestrijding bij de Wmo 2015 en de Jeugdwet
 • Meer inzicht in de vaak onderschatte risico’s in het uitvoeringsproces
 • Voorbeelden en aanknopingspunten om aan de slag te gaan met fraudepreventie en handhaving

Voor wie

Deze training is bedoeld voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij de uitvoering van de Wmo 2015 en Jeugdwet. Denk aan:

 • Kwaliteitsmedewerkers
 • Beleidsmedewerkers
 • Consulenten
 • Wijkteammedewerkers
 • Handhavers
 • Sociaal-rechercheurs en toezichthouders voor wie de Wmo-uitvoering relatief onbekend is

Zo ziet de training eruit

Tijdens deze incompany training gaan we aan de slag met het juridische kader met betrekking tot toezicht en handhaving. Naast het juridische kader besteden we aandacht aan risico’s die in de praktijk veel voorkomen. Natuurlijk komt ook aan bod hoe deze risico’s tijdig onderkend en voorkomen kunnen worden.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Anitra Vink helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Met de komst van de Wmo 2015 en de Jeugdwet kregen gemeenten te maken met nieuwe doelgroepen en nieuwe vormen van ondersteuning, zoals begeleiding en jeugdhulp. Deze dure dienstverlening voor kwetsbare cliënten brengt ook frauderisico’s met zich mee. Toch zien we in de praktijk dat handhaving in de Wmo-praktijk nog vaak onbekend terrein is.

Waar zitten die risico’s in het uitvoeringsproces? Wat is daarover geregeld? Hoe kun je fraude voorkomen? Wat is er mogelijk bij het handhaven? Wat is de rol van een toezichthouder? Op al dat soort vragen en meer krijgt u een antwoord tijdens deze training.

Tijdens de training is de leidraad de Wmo 2015, maar we gaan ook in op de vele parallellen met de Jeugdwet.

Deze onderwerpen komen aan bod

 • Het juridisch kader uitgelegd aan de hand van praktische voorbeelden
 • De frauderisico’s en concrete preventiemogelijkheden bij de uitvoering
 • de rol van de verschillende instanties bij de uitvoering (gemeente, SVB, adviseurs)
 • De handhavingsmogelijkheden en de relatie met het gehele uitvoeringsproces
 • De bijzondere rol van de toezichthouder

Data & Locatie(s)

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Fraudepreventie en fraudebestrijding bij de Wmo en Jeugdwet

Trainer(s)

Deze training wordt gegeven door de onderstaande trainers:

Incompany

We bieden de training Fraudepreventie en fraudebestrijding bij de Wmo en Jeugdwet alleen incompany aan. U krijgt de training op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.