- Het juridisch kader uitgelegd aan de hand van praktische voorbeelden
- De frauderisico’s en concrete preventiemogelijkheden bij de uitvoering
- de rol van de verschillende instanties bij de uitvoering (gemeente, SVB, adviseurs)
- De handhavingsmogelijkheden en de relatie met het gehele uitvoeringsproces
- De bijzondere rol van de toezichthouder
Fraudepreventie en fraudebestrijding bij de Wmo en Jeugdwet
Handhaving is in de Wmo-praktijk vaak nog onbekend terrein. Maar de uitvoering van de Wmo 2015 brengt frauderisico’s met zich mee. Tijdens deze training leert u meer over deze risico’s en over de mogelijkheden om fraude te voorkomen en te bestrijden.
Overzicht
Uw resultaat:
- U heeft praktische kennis van de wettelijke mogelijkheden voor fraudepreventie en fraudebestrijding bij de Wmo 2015 en de Jeugdwet
- Meer inzicht in de vaak onderschatte risico’s in het uitvoeringsproces
- Voorbeelden en aanknopingspunten om aan de slag te gaan met fraudepreventie en handhaving
Voor wie
Deze training is bedoeld voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij de uitvoering van de Wmo 2015 en Jeugdwet. Denk aan:
- Kwaliteitsmedewerkers
- Beleidsmedewerkers
- Consulenten
- Wijkteammedewerkers
- Handhavers
- Sociaal-rechercheurs en toezichthouders voor wie de Wmo-uitvoering relatief onbekend is
Zo ziet de training eruit
Tijdens deze incompany training gaan we aan de slag met het juridische kader met betrekking tot toezicht en handhaving. Naast het juridische kader besteden we aandacht aan risico’s die in de praktijk veel voorkomen. Natuurlijk komt ook aan bod hoe deze risico’s tijdig onderkend en voorkomen kunnen worden.
Dit gaat u leren
Met de komst van de Wmo 2015 en de Jeugdwet kregen gemeenten te maken met nieuwe doelgroepen en nieuwe vormen van ondersteuning, zoals begeleiding en jeugdhulp. Deze dure dienstverlening voor kwetsbare cliënten brengt ook frauderisico’s met zich mee. Toch zien we in de praktijk dat handhaving in de Wmo-praktijk nog vaak onbekend terrein is.
Waar zitten die risico’s in het uitvoeringsproces? Wat is daarover geregeld? Hoe kun je fraude voorkomen? Wat is er mogelijk bij het handhaven? Wat is de rol van een toezichthouder? Op al dat soort vragen en meer krijgt u een antwoord tijdens deze training.
Tijdens de training is de leidraad de Wmo 2015, maar we gaan ook in op de vele parallellen met de Jeugdwet.
Trainer(s)
Deze training wordt verzorgd door Paul Norp.
Incompany
We bieden de training Fraudepreventie en fraudebestrijding bij de Wmo en Jeugdwet alleen incompany aan. U krijgt de training op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.
Veelgestelde vragen
Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.
Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.
Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.
U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

Fraudepreventie en fraudebestrijding bij de Wmo en Jeugdwet
is toegevoegd aan je winkelmand |