- Een nieuw besliskader voor besluiten
- Overzicht van de waarden die aan de Participatiewet, de Wmo 2015, de Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening ten grondslag liggen
- Inzicht in het gedrag van burgers (waarom doen zij wat ze doen?)
- Inzicht in eigen normen- en waardenkader
- Stappenplan voor het leveren van maatwerk
- Juridische mogelijkheden om te individualiseren
- Onderdelen waarop individualisering wettelijk niet kan
- Uitwisselen van ervaringen
- Het verder invoeren van het instrument binnen de organisatie
- Oefenen met cases
De Omgekeerde Toets
Met de integrale werkwijze van de Omgekeerde Toets methodiek biedt u burgers een besluit op maat, terwijl bezwaar en beroep goed mogelijk is. Het besluit is transparant en toetsbaar.
Overzicht
Uw resultaat:
- U levert maatwerk waarbij het effect voorop staat
- U motiveert uw besluit zo dat het transparant en toetsbaar is in bezwaar en beroep
- Een prettige samenwerking met alle partijen uit het sociaal domein, door de gemeenschappelijke taal die u leert te ontwikkelen.
Voor wie
- Beleidsmedewerkers
- Juridisch medewerkers en uitvoerders werk en inkomen
- Medewerkers Wmo, schuldhulpverlening en Jeugdwet
- Sociaal wijkteams
Zo ziet de training eruit
De training de Omgekeerde Toets is een fysieke training van anderhalve dag. Op de eerste dag wisselen we theorie af met praktische voorbeelden. Daarna is er nog een halve terugkomdag.
“Ik heb veel positieve reacties ontvangen over de Omgekeerde Toetstrainingen die jullie hebben gegeven. Ook zag ik dat er tijdens en direct na de training goede discussies ontstonden tussen collega’s. Stimulansz heeft dus het nodige losgemaakt. Komende periode gaat een zoektocht worden om het in de praktijk verder handen en voeten te geven. Een interessant proces om te leren waar ieder voor zichzelf in dit proces staat, hoe dit zich verhoudt tot de ontwikkeling die het team doormaakt en hoe dit zich verhoudt tot de integrale behandeling van een casus tussen de teamleden en teams onderling. Aan ons de taak het aangezwengelde vliegwiel draaiend te houden.”
Dit gaat u leren
De roep om maatwerk in het sociaal domein wordt steeds groter. Maar dat is nog best lastig! Laat u alle regels los en kent u besluiten gewoon toe ‘op gevoel’? En welke vragen moet u stellen om tot een maatwerkoplossing te komen? Met de Omgekeerde Toets heeft Stimulansz een heel andere manier van kijken naar wet- en regelgeving in het sociaal domein ontwikkeld.
De Omgekeerde Toets methode
De Omgekeerde Toets laat zien hoe je door een integrale benadering problemen die voorheen onoplosbaar leken tot een goed eind brengt. Het bewijst dat er meer uit het gemeentelijk budget te halen valt door andere keuzes te maken en dat burgers een oplossing krijgen waarmee ze écht geholpen zijn.
Maatwerk zonder willekeur
In deze training laten we zien dat maatwerk binnen het sociaal domein heel goed mogelijk is. Zonder dat er sprake is van willekeur. We gaan daarbij uit van de grondwaarden die aan de wetten ten grondslag liggen en presenteren een stappenplan.
Met de integrale werkwijze van de omgekeerde toets biedt u burgers een besluit op maat, terwijl bezwaar en beroep goed mogelijk is. Het besluit is transparant en toetsbaar.
Ervaringen van de training de Omgekeerde Toets
Deelnemers geven onze trainingen een
“Waar we vroeger misschien gewend waren om de letter van de wet te volgen daagt de Omgekeerde Toets ons uit om de bedoeling van de wet uit te voeren.”
“Het consequent toepassen van de Omgekeerde Toets leidt tot integrale dienstverlening, iets waarvan we al lang zeggen dat we het nastreven.”
“De Omgekeerde Toets draagt bij aan de ruimte en het vertrouwen van medewerkers om maatwerk uit te voeren.”
Trainer(s)

Opleidings- en organisatieadviseur, trainer en e-learning specialist.
Incompany
We bieden de training 'de Omgekeerde Toets' alleen incompany aan. U krijgt de training op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.
Veelgestelde vragen
Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.
Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.
Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.
U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.