Training

De Omgekeerde Toets

 • 3 dagdelen
 • Offertebasis

Met de integrale werkwijze van de Omgekeerde Toets methodiek biedt u burgers een besluit op maat, terwijl bezwaar en beroep goed mogelijk is. Het besluit is transparant en toetsbaar.

Download brochure

Incompany

We denken graag met u mee over een passend aanbod.
Advies aanvragen

Overzicht

Uw resultaat:

 • U levert maatwerk waarbij het effect voorop staat
 • U motiveert uw besluit zo dat het transparant en toetsbaar is in bezwaar en beroep
 • Een prettige samenwerking met alle partijen uit het sociaal domein, door de gemeenschappelijke taal die u leert te ontwikkelen.

Voor wie

 • Beleidsmedewerkers
 • Juridisch medewerkers en uitvoerders werk en inkomen
 • Medewerkers Wmo, schuldhulpverlening en Jeugdwet
 • Sociaal wijkteams

Zo ziet de training eruit

De training de Omgekeerde Toets is een fysieke training van anderhalve dag. Op de eerste dag wisselen we theorie af met praktische voorbeelden. Daarna is er nog een halve terugkomdag.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen

“Waar we vroeger misschien gewend waren om de letter van de wet te volgen daagt de Omgekeerde Toets ons uit om de bedoeling van de wet uit te voeren.”

Jori Alkemade
Gemeente Haarlem en Zandvoort

blog card header

Vragen of advies nodig?

Gerrit van Romunde helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

De roep om maatwerk in het sociaal domein wordt steeds groter. Maar dat is nog best lastig! Laat u alle regels los en kent u besluiten gewoon toe ‘op gevoel’? En welke vragen moet u stellen om tot een maatwerkoplossing te komen? Met de Omgekeerde Toets heeft Stimulansz een heel andere manier van kijken naar wet- en regelgeving in het sociaal domein ontwikkeld.

De Omgekeerde Toets methode

De Omgekeerde Toets laat zien hoe je door een integrale benadering problemen die voorheen onoplosbaar leken tot een goed eind brengt. Het bewijst dat er meer uit het gemeentelijk budget te halen valt door andere keuzes te maken en dat burgers een oplossing krijgen waarmee ze écht geholpen zijn.

Maatwerk zonder willekeur

In deze training laten we zien dat maatwerk binnen het sociaal domein heel goed mogelijk is. Zonder dat er sprake is van willekeur. We gaan daarbij uit van de grondwaarden die aan de wetten ten grondslag liggen en presenteren een stappenplan.

Met de integrale werkwijze van de omgekeerde toets biedt u burgers een besluit op maat, terwijl bezwaar en beroep goed mogelijk is. Het besluit is transparant en toetsbaar.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Een nieuw besliskader voor besluiten
 • Overzicht van de waarden die aan de Participatiewet, de Wmo 2015, de Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening ten grondslag liggen
 • Inzicht in het gedrag van burgers (waarom doen zij wat ze doen?)
 • Inzicht in eigen normen- en waardenkader
 • Stappenplan voor het leveren van maatwerk
 • Juridische mogelijkheden om te individualiseren
 • Onderdelen waarop individualisering wettelijk niet kan
 • Uitwisselen van ervaringen
 • Het verder invoeren van het instrument binnen de organisatie
 • Oefenen met cases

Data & Locatie(s)

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van De Omgekeerde Toets

“Waar we vroeger misschien gewend waren om de letter van de wet te volgen daagt de Omgekeerde Toets ons uit om de bedoeling van de wet uit te voeren.”

Jori Alkemade
Gemeente Haarlem en Zandvoort

“Het consequent toepassen van de Omgekeerde Toets leidt tot integrale dienstverlening, iets waarvan we al lang zeggen dat we het nastreven.”

Kitty Janssens
Gemeente Roermond

“De Omgekeerde Toets draagt bij aan de ruimte en het vertrouwen van medewerkers om maatwerk uit te voeren.”

Jetske Kracht
Gemeente Haarlem en Zandvoort

Incompany

We bieden de training ‘de Omgekeerde Toets’ alleen incompany aan. U krijgt de training op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.