0
Training

Effectief omgaan met stress in het sociaal domein

1 dag
Offertebasis

Deze brede praktische basistraining geeft dienstverleners in het sociaal domein inzicht in de gevolgen van chronische stress en schaarste. Tijdens de training werkt u uw eigen manier van stress-sensitief werken uit met behulp van bouwstenen.

Overzicht

Uw resultaat:

 • U heeft basiskennis van wat stress doet met ons brein
 • U krijgt meer inzicht in het gedrag van uw klanten en van uzelf als professional
 • U wordt een betere dienstverlener doordat u de gevolgen van stressklachten eerder herkent en deze kan verminderen
 • U wordt uitgedaagd om de kennis toe te passen in uw eigen organisatie

Voor wie

De training ‘Effectief omgaan met stress in het sociaal domein’ is nuttig voor iedereen die direct met klanten te maken heeft, omdat deze basiskennis overal van pas komt waar mensen met elkaar moeten samenwerken en communiceren. Denk aan:

 • Klantmanagers
 • Beleidsmakers
 • Programmamanagers
 • Teamleiders

Zo ziet de training eruit

De training ‘Effectief omgaan met stress in het sociaal domein’ is een training van één dag waarin theorie wordt afgewisseld met praktische voorbeelden. Ook werkt u uw eigen manier van stress-sensitief werken uit aan de hand van bouwstenen.

Alle ervaringen

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een  8,5

"Vooral het bewustzijn van stress is belangrijk. Na deze training heb ik meer tools om dit beter in de praktijk te kunnen brengen."

Enna Willems
Gemeente Hilversum

Dit gaat u leren

Mensen raken ontregeld van langdurige stress. Ze reageren boos of emotioneel, zijn vergeetachtig of lijken ongevoelig voor advies. Probeer dan maar eens afspraken te maken of iemand op een goede manier te helpen. Als u dagelijks te maken heeft met klanten of collega’s die in een stressvolle situatie zitten, dan weet u dat dit heel lastig kan zijn. Deze brede praktische basistraining geeft dienstverleners in het sociaal domein inzicht in de gevolgen van chronische stress en schaarste, en hoe ze hier ‘stress-sensitief’ mee om kunnen gaan.

Wat is stress-sensitief werken?

Stress-sensitief werken heeft niets te maken met ‘gevoelig’ zijn voor andermans leed. Het gaat vooral om weten wat werkt; dat wil zeggen werken vanuit realistische verwachtingen en gericht op duurzame verbetering voor iemand. Deze aanpak is niet nieuw. Veel professionals in het sociaal domein weten inmiddels dat stress een enorme impact heeft op mensen en dat het belangrijk is om daar rekening mee te houden. Maar toch vinden ze het lastig om die kennis in de praktijk te brengen.

Onze aanpak

Wel nieuw is de stress-sensitieve aanpak die Stimulansz heeft ontwikkeld en die aansluit bij het ‘omgekeerd denken’. Niet de regels zijn het vertrekpunt, maar het gewenste effect, dat wat u wilt bereiken met uw klant telt! Daarbij spelen Stimulansz kernwaarden als waardering voor de eigenheid van de inwoner en werken vanuit wederzijds vertrouwen en respect met de bedoeling bij te dragen aan het geluk van die ander een grote rol. Maar ook over grenzen heen kijken en een haalbare oplossing zoeken voor alle partijen.

De training wordt gegeven door twee trainers die ruime en internationale (praktijk)ervaring hebben met deze stressproblematiek.

 • Hoe werkt stress (positief en negatief) in de hersenen?
 • Welk effect heeft dit op het gedrag van u en uw klant?
 • De basisbeginselen van omgaan met mensen met chronische stress
 • Voorbeelden uit de praktijk
 • Zelf aan de slag. U werkt aan de hand van bouwstenen aan uw eigen manier van stress-sensitief werken

Trainer(s)

De training wordt gegeven door Silke van Alphen (Stimulansz) en Tamara van Berkum-Bosboom. Tamara heeft ruime ervaring in coaching en heeft onder de vleugels van Platform31 de aanpak ‘Mobility Mentoring’ in Nederland uitgerold.

Silke Jones-van Alphen

Opleidingsadviseur en trainer, gespecialiseerd in gedrag en gesprekstechniek.

06 82 82 38 72

Incompany

We bieden de training Effectief omgaan met stress in het sociaal domein ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Wanneer op onze website wordt vermeld dat een training fysiek wordt gegeven, dan doen we ons uiterste best om dit mogelijk te maken. Echter, de maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maken dat we soms de keuze moeten maken om de training online aan te bieden.

Onze trainers zijn uitstekend toegerust om online trainingen te verzorgen. U heeft daardoor dezelfde leeropbrengst als wanneer u een fysieke training zou volgen.

Annuleren is uiteraard mogelijk. Hiervoor gelden onze algemene voorwaarden: u kunt tot 15 werkdagen voorafgaand aan de training kosteloos annuleren.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.

img

Vragen of advies nodig?

adviseur Laurens Bouw helpt u graag verder.