- Wat is een saneringskrediet?
- Kwijtschelding van schulden in onze maatschappij
- De afloscapaciteit berekenen
- Achtergrondinformatie over saneringskredieten
- Theorie over stress
- De kosten van een saneringskrediet ten opzichte van een bemiddeling berekenen
- Wanneer is een saneringskrediet mogelijk?
- De effecten van saneringskredieten
- Hoe ga je om met de obstakels van saneringskredieten?
- Oefenen met casussen
- Gemotiveerde betalingsvoorstellen
- Randvoorwaarden van saneringskredieten
Saneringskredieten
Er is bij veel gemeenten de wens om meer saneringskredieten in te zetten in plaats van schuldbemiddelingen. Wilt u ook vaker saneringskredieten inzetten en bent u benieuwd in welke situaties een saneringskrediet de beste oplossing is? Tijdens deze interactieve training gaan we in gesprek over de effecten, de financiële aspecten en de randvoorwaarden van saneringskredieten.
Overzicht
Uw resultaat:
- U heeft een visie over de mogelijkheid tot de inzet van een saneringskrediet
- U bent in staat om een keuze te maken tussen een saneringskrediet en een schuldbemiddeling
- U bent in staat de keuze van een saneringskrediet te onderbouwen en te motiveren aan schuldeisers waardoor schuldeisers eerder instemmen met het voorstel
Voor wie
- Schuldhulpverleners
Zo ziet de training eruit
De training Saneringskredieten bestaat uit 1 fysieke bijeenkomst waarin we alle aspecten van saneringskrediet bespreken. Een aantal maanden later is er 1 online ‘terugkombijeenkomst’ van 1,5 uur waarin we de opgedane ervaringen van de groep bespreken.
Dit gaat u leren
De laatste jaren zien we een ontwikkeling op het gebied van minnelijke schuldregelingstrajecten. Er is bij veel gemeenten de wens om meer saneringskredieten in te zetten in plaats van schuldbemiddelingen. Steeds meer gemeenten maken daarom afspraken met een (krediet)bank om dit te realiseren. Ook de overheid ziet het belang van saneringskredieten in en wil met de komst van een ‘landelijk waarborgfonds saneringskredieten’ bevorderen dat meer mensen snel uit de schulden geholpen worden.
Schuldsanering of schuldbemiddeling?
De vraag is of alleen financiële middelen voldoende zijn om daadwerkelijk meer schuldregelingstrajecten op basis van een saneringskrediet op te starten. Hiervoor is ook een verandering in de werk- en denkwijze van de schuldhulpverlener nodig. Zonder de overtuiging dat een saneringskrediet een beter alternatief is voor de schuldeisers en de inwoner met schulden, wordt waarschijnlijk niet het gewenste resultaat behaald. Na afrondingen van deze interactieve training bent u als schuldhulpverlener in staat om een gemotiveerde keuze te maken tussen schuldsanering en schuldbemiddeling.
- Opgedane ervaringen delen
- Casusbespreking
- Gestelde doelen evalueren
Trainer(s)

Trainer en opleidingsadviseur gespecialiseerd in schuldhulpverlening.
Incompany
We bieden de Training Saneringskredieten ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.
Veelgestelde vragen
Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.
Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.
Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.
U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.