Training

Vreemdelingen en de Participatiewet

 • 2 dagdelen
 • 15 deelnemers
 • 495,-

Wanneer mensen zonder Nederlandse nationaliteit een bijstandsaanvraag doen, is het vaak lastig om snel te bepalen of zij hiervoor in aanmerking komen. In deze training leert u alles over de verschillende praktijksituaties van statushouders, derdelanders en EU-onderdanen en hun recht op bijstand.

Download brochure

Start van de training

Dinsdag,
19 november 2024
9.30 - 16.30
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • U weet wanneer een vreemdeling wel of geen recht op bijstand heeft
 • Het is u bekend op hoeveel bijstand er recht is en hoe dat bepaald kan worden
 • U kent de gevolgen die bijstandsverlening kan hebben voor het verblijfsrecht
 • U weet wat te doen als een verblijfsvergunning wordt ingetrokken

Voor wie

 • klantmanagers en consulenten inkomen
 • medewerkers bezwaar & beroep
 • kwaliteitsmedewerkers

Zo ziet de training eruit

In deze training praten we u in twee dagdelen bij over vreemdelingen en de Participatiewet:

 • In de ochtend behandelen we het juridisch kader van het vreemdelingenrecht asiel & regulier, recht op bijstand, BRP codes en verblijfsdocumenten voor bepaalde en onbepaalde tijd
 • In de middag bespreken we EU-onderdanen en rechtmatig verblijf, afgeleid verblijfsrecht, melding IND, VWEU en Richtlijn 2004/38.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Laurens Bouw helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

In deze training leert u alles over de verschillende praktijksituaties van (tijdelijke) immigranten vreemdelingen en hun recht op bijstand. Naast de achtergronden uit o.a. de Vreemdelingenwet krijgt u praktische kennis en handige checklists aangereikt waarmee u direct aan de slag kunt. En we gaan in op de vraag wanneer u maatwerk kunt leveren en wanneer niet. Heeft u in of na de training nog een vraag over dit onderwerp, dan kunt u bij ons terecht.

Deze onderwerpen komen aan bod

 • Basis van de Vreemdelingenwet
 • Europese Verdragen
 • Kennis van de verschillende soorten vergunningen (asiel/regulier)
 • Kennis van de verschillende categorieën vreemdelingen (Statushouders/EU-onderdanen/Derdelanders/Hervestigers

Daarnaast behandelen we de volgende specifieke situaties

 • Wanneer moet je contact opnemen met de IND?
 • Per wanneer moet je het recht op bijstand intrekken?
 • Verblijfsvergunning met terugwerkende kracht
 • Vreemdelingen die om medische redenen in Nederland willen blijven
 • Minderjarigen
 • Samenwonen met een vreemdeling

Data & Locatie(s)

Starten op di 19 november 2024, Utrecht

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen en tijden

 • Dinsdag, 19 november 2024
  09:30 – 16:30

Data & Locatie

U bent van harte welkom bij

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Vreemdelingen en de Participatiewet

Incompany

We bieden de training Vreemdelingen en de Participatiewet ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.