E-learning

Wetten in het sociaal domein

 • 21 uur
 • Offertebasis

Meer weten over de wetten in het sociaal domein? Maak gebruik van onze handige e-learning! De verschillende modules behandelen elk een wet (Participatiewet, Jeugdwet, etc.). U leert in uw eigen tempo en wij zorgen ervoor dat de inhoud van de modules actueel blijft. Goed om te weten: u kunt de e-learning als combinatiepakket afnemen of kiezen voor één of meerdere losse modules.

 

 

Download brochure

Incompany

We denken graag met u mee over een passend aanbod.
Advies aanvragen

Overzicht

Uw resultaat:

 • U bent op de hoogte van benodigde kennis om te starten met de uitvoering van de door u gekozen wetten (Participatiewet, Jeugdwet, etc.)
 • U heeft kennis van hoe de toegang tot de wetten binnen het sociaal domein is geregeld
 • U bent op de hoogte van de belangrijke begrippen en het speelveld waar u in de uitvoering van deze wetten mee te maken krijgt
 • U kunt tijdelijk gebruik maken van onze Kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Voor wie

Deze e-learning is geschikt voor iedereen die in eigen tempo meer wil weten over de verschillende wetten in het sociaal domein zoals de Wmo, de Jeugdwet, de Participatiewet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Naast de modules over de wetten en effecten in het sociaal domein heeft Stimulansz ook een e-learning over VTLB ontwikkeld.

Zo ziet de training eruit

Met behulp van deze e-learning kunt u uw kennis over de verschillende wetten op een gevarieerde manier ontwikkelen: schriftelijke informatie wordt afgewisseld met video’s van de trainer, casussen en opdrachten. Alles op uw eigen tempo en op een voor uw geschikt moment. Alle e-learning modules kijken met een ‘omgekeerde bril’ naar de wet waarbij we uitgaan van het effect. U ziet dat terug in de naamgeving van de modules: Participatiewet heet Werk en bijstand en Jeugdwet heet Gezond en veilig opgroeien. U leert over de wetgeving zonder dat we de inwoner – diegene waar u het voor doet – uit het oog verliezen. Enkele modules kennen een toets en bij voldoende resultaat een bijbehorend certificaat. Zie ‘Programma’ hieronder.

Prijs

De prijs is afhankelijk van het aantal personen dat deelneemt aan de e-learningmodule(s) in uw organisatie en de duur van gebruik van de e-learningmodule(s). Vanwege het op maat inrichten van de e-learningmodule(s) voor uw organisatie en het realiseren van koppelingen met onze Kennisbank Inzicht Sociaal Domein bieden we de e-learningmodule(s) aan vanaf 5 personen.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Laurens Bouw helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

U kunt als organisatie kiezen voor een combinatiepakket van alle vier de wetten in het sociaal domein (hiervoor geldt een zelfstudietijd van ca. 16 – 21 uur) of het afnemen van één of meerdere losse modules.

Voor alle e-learning modules geldt dat een een uitgebreide inhoudsopgave opvraagbaar is.

E-learning Werk en bijstand (Participatiewet)

Zelfstudietijd: 6-8 uur. Eindtoets aanwezig.

Onderwerpen Werk en bijstand

 • Proces van aanvraag
 • De uitkering
 • Begrippen en speelveld
 • Raakvlakken overige wetgeving
 • Werk en handhaving

E-learning Meedoen aan het maatschappelijk leven (Wmo)

Zelfstudietijd 3-4 uur.

Onderwerpen Meedoen aan het maatschappelijk leven

 • Cliënt en de hulpvraag
 • Oplossingen in de Wmo
 • Maatwerkvoorzieningen
 • Begrippen en speelveld
 • Raakvlakken overige wetgeving

E-learning Gezond en veilig opgroeien (Jeugdwet)

Zelfstudietijd 3-4 uur.

Onderwerpen Gezond en veilig opgroeien

 • Doelgroep
 • De toegang (vrijwillige jeugdhulp)
 • Aanbod Jeugdhulp
 • Kinderbescherming-Jeugdreclassering
 • Raakvlakken overige wetgeving.

E-learning Geld en schulden (Wet gemeentelijke schuldhulpverlening)

Zelfstudietijd 4-5 uur.

Onderwerpen Geld en schulden

 • Schulden
 • Schuldeisers
 • Het proces van aanvraag tot stabilisatie
 • Mogelijkheden tot het oplossen van schulden
 • Actualiteiten en relatie sociaal domein

Data & Locatie(s)

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Wetten in het sociaal domein

Incompany

De kosten voor Incompany worden op maat berekend. Neem hierover gerust contact op. Voor groepen brengen we een staffelkorting in rekening.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.