- Wet wijziging woonplaatsbeginsel: achtergrond en uitgangspunten
- Definitie van het begrip woonplaats bij het nieuwe woonplaatsbeginsel
- Onderscheid tussen jeugdhulp zonder verblijf en jeugdhulp met verblijf
- Toepassen van het woonplaatsbeginsel in uitzonderingssituaties
- Grenzen aan de verantwoordelijkheid van gemeenten bij het woonplaatsbeginsel
- De betaal- onderzoeks- en informatieplicht van gemeenten en de vertaling naar de praktijk
Woonplaats beginsel in de praktijk
Sinds 1 januari 2022 is het woonplaatsbeginsel ingevoerd. Het woonplaatsbeginsel bepaalt welke gemeente inhoudelijk en financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp. De wijziging van het woonplaatsbeginsel is bedoeld om het makkelijker te maken om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is voor jeugdhulp. Het nieuwe woonplaatsbeginsel kan ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor jeugdhulp binnen uw gemeente is veranderd of nog aan het veranderen is.
Overzicht
Uw resultaat:
- U kunt de woonplaats van de jeugdige bepalen
- U weet wat er onder jeugdhulp zonder en jeugdhulp met verblijf wordt begrepen en kunt dit toepassen in uw praktijk
- U heeft kennis van de betaal- onderzoeks- en informatieplicht van gemeenten
- U kent de grenzen van de gemeentelijke verantwoordelijkheid bij het woonplaatsbeginsel
- U kent de uitzonderingssituaties en kunt deze toepassen in uw praktijk
Voor wie
- Wijkteammedewerkers
- Consulenten
- Kwaliteitsmedewerkers
- Beleidsmedewerkers
- Teamleiders Jeugd
- Juristen
Zo ziet de training eruit
Gedurende de training wordt u in één dagdeel getraind in het toepassen van het woonplaatsbeginsel. U leert onder andere welke gemeente verantwoordelijk is als het gaat om jeugdhulp met en zonder verblijf en welke uitzonderingen er zijn. Ook wordt er ingegaan op de betaal- onderzoeks- en informatieplicht die voor gemeenten geldt.
Tijdens de training is er ruimte voor – door u ingebrachte – casuïstiek.
Dit gaat u leren
Inmiddels is het woonplaatsbeginsel in werking getreden. Het woonplaatsbeginsel bepaalt welke gemeente inhoudelijk en financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp. In de praktijk kan het lastig zijn om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is, bijvoorbeeld wanneer jeugdigen voor 2022 al jeugdhulp ontvingen of wanneer er sprake is van verblijf op grond van een andere wet.
Trainer
Deze training wordt verzorgd door:

Adviseur Jeugd en jurist binnen het Jeugdrecht.
Incompany
Wij bieden deze training incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.
Veelgestelde vragen
Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.
Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.
Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.
U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.