Training

Woonplaats beginsel in de praktijk

 • 1 dagdeel
 • Offertebasis

Sinds 1 januari 2022 is het woonplaatsbeginsel ingevoerd. Het woonplaatsbeginsel bepaalt welke gemeente inhoudelijk en financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp. De wijziging van het woonplaatsbeginsel is bedoeld om het makkelijker te maken om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is voor jeugdhulp. Het nieuwe woonplaatsbeginsel kan ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor jeugdhulp binnen uw gemeente is veranderd of nog aan het veranderen is.

Download brochure

Incompany

We denken graag met u mee over een passend aanbod.
Advies aanvragen

Overzicht

Uw resultaat:

 • U kunt de woonplaats van de jeugdige bepalen
 • U weet wat er onder jeugdhulp zonder en jeugdhulp met verblijf wordt begrepen en kunt dit toepassen in uw praktijk
 • U heeft kennis van de betaal- onderzoeks- en informatieplicht van gemeenten
 • U kent de grenzen van de gemeentelijke verantwoordelijkheid bij het woonplaatsbeginsel
 • U kent de uitzonderingssituaties en kunt deze toepassen in uw praktijk

Voor wie

 • Wijkteammedewerkers
 • Consulenten
 • Kwaliteitsmedewerkers
 • Beleidsmedewerkers
 • Teamleiders Jeugd
 • Juristen

Zo ziet de training eruit

Gedurende de training wordt u in één dagdeel getraind in het toepassen van het woonplaatsbeginsel. U leert onder andere welke gemeente verantwoordelijk is als het gaat om jeugdhulp met en zonder verblijf en welke uitzonderingen er zijn. Ook wordt er ingegaan op de betaal- onderzoeks- en informatieplicht die voor gemeenten geldt. Tijdens de training is er ruimte voor – door u ingebrachte – casuïstiek.  

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Anitra Vink helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Inmiddels is het woonplaatsbeginsel in werking getreden. Het woonplaatsbeginsel bepaalt welke gemeente inhoudelijk en financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp. In de praktijk kan het lastig zijn om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is, bijvoorbeeld wanneer jeugdigen voor 2022 al jeugdhulp ontvingen of wanneer er sprake is van verblijf op grond van een andere wet.

Deze onderwerpen komen aan bod

 • Wet wijziging woonplaatsbeginsel: achtergrond en uitgangspunten
 • Definitie van het begrip woonplaats bij het nieuwe woonplaatsbeginsel
 • Onderscheid tussen jeugdhulp zonder verblijf en jeugdhulp met verblijf
 • Toepassen van het woonplaatsbeginsel in uitzonderingssituaties
 • Grenzen aan de verantwoordelijkheid van gemeenten bij het woonplaatsbeginsel
 • De betaal- onderzoeks- en informatieplicht van gemeenten en de vertaling naar de praktijk

Data & Locatie(s)

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Woonplaats beginsel in de praktijk

Incompany

Wij bieden deze training incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.