Van verpleegkundige naar Wmo-consulent
Suzanne de Rooij zei de zorg vaarwel en koos voor een baan als Wmo-consulent. Dit is haar verhaal.
Suzanne de Rooij zei de zorg vaarwel en koos voor een baan als Wmo-consulent. Dit is haar verhaal.
Door Cassandra Bosters
Suzanne de Rooij oogt jonger dan haar leeftijd. Lange blonde haren aan weerszijden van haar gezicht en sprekende ogen die je geïnteresseerd aankijken. Opgewekt en betrokken, zo komt ze over. En ze kan goed luisteren. Suzanne is ooit opgeleid tot verpleegkundige en je denkt meteen: zo’n verpleegkundige gun je iedereen. Vanuit het verpleegkundig werk ging Suzanne de ambulante begeleiding in, om te werken in de gehandicaptenzorg. Maar ook Suzanne verliet, na wat omzwervingen, de zorg en stapte over van de uitvoering naar de Wmo.
Voor haar was dit een logische vervolgstap, zo zegt ze: “op een gegeven moment kwam dat kantelpunt, ik werd 35 en dacht: wat ga ik doen met de rest van mijn leven? De Wmo lonkte altijd al, want sinds de begeleiding bij de Wmo was ondergebracht kriebelde er wat en speelde ik al met de gedachte dat ik ooit nog wel eens aan de andere kant van de tafel wilde zitten en niet meer het uitvoerende werk wilde doen.” Suzanne solliciteerde als Wmo-consulent bij het wijkteam van Sint-Michielsgestel. Door haar achtergrond was ze een heel geschikte kandidaat. Er was alleen één dingetje: “ik besefte helemaal niet bij het solliciteren dat je ook een wet moet naleven. Lekker blond”, lacht ze. “Ik deed tot dan toe alleen de begeleiding, en stond er niet bij stil dat dit ergens op gebaseerd was.” Er zat niks anders op. Suzanne moest terug de schoolbanken in, en ook op de driewielerfiets, zo bleek al snel.
“De praktijkkennis van die trainer met die lange blonde haren: Anitra”. Suzanne volgde de basisopleiding Wmo-consulent bij Stimulansz en is enthousiast over haar evenbeeld Stimulansz trainer Anitra Vink. “Zij maakte voor mij echt het verschil met haar verhalen. Ze kan heel boeiend vertellen en vanuit de praktijk. Dat maakt het voor mij een waardevolle opleiding. Toen ik begon met de opleiding werkte ik pas een maand in de Wmo. Begeleiding indiceren was voor mij niet zo lastig, dat kende ik uit de zorg, maar bijvoorbeeld woningaanpassingen, huishoudelijke hulp en gebruikelijke hulp, dat was voor mij wel een eyeopener want dat kende ik helemaal niet. Ik vond dat in het begin heel spannend om te doen, maar door de kennis van Anitra voelde ik me daar snel zekerder in.” De opleiding biedt weliswaar een vogelvlucht, maar de stof is wel zo uitgebalanceerd dat je als een zelfverzekerde Wmo-consulent aan het werk gaat, stelt Suzanne.
Onderdeel van de opleiding zijn de gastdocenten, zoals een hulpmiddelenspecialist die informatie geeft over rolstoelen en aangepaste fietsen. De cursisten mogen ook zelf ervaren hoe het is om gebruik te maken van deze hulpmiddelen. Er stonden een scootmobiel en een driewielfiets klaar waarop ze mochten oefenen. Suzanne: “Dat was vooral op zo’n driewielfiets natuurlijk lachen, gieren, brullen. Maar ook een stukje bewustwording, want het is nog helemaal niet zo makkelijk om op zo’n fiets te fietsen. Dat heeft gemaakt dat ik altijd een ergotherapeut inschakel voordat ik zo’n fiets indiceer omdat ik gewoon zeker wil weten dat iemand erop kan fietsen. Dat zijn van die kleine leermomentjes, nog een echte eyeopener dus.”
“De afwisseling is leuk, elke dag is anders”. Suzanne vertelt dat ze in de zorg met heel veel verschillende doelgroepen heeft gewerkt, van dementerende bejaarden in de ouderenzorg tot jongeren bij de overgang van jeugd naar Wmo. In het wijkteam komen alle doelgroepen weer bij elkaar waarmee ze ooit gewerkt heeft en ze merkt dat haar zorgachtergrond nu een waardevolle toevoeging is. “Als Wmo-consulent is elke dag anders omdat elke hulpvraag anders is. De ene keer is dat bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, dan weer collectief vervoer of begeleiding. In het wijkteam van de gemeente werken we met jeugdconsulenten, participatie en schulddienstverlening. Dat geeft een brede kijk op het werk. Heel vaak merk je toch dat al deze dingen bij elkaar komen en maak je gebruik van elkaars expertise. Dat is heel waardevol.” Over het algemeen kan ze goed de kanteling maken van die uitvoering naar de Wmo. Soms moet ze alleen nog leren wat zakelijker te zijn. Want ja, dat ‘zorghart’, dat zit er nog. Daarin kan ze nog groeien, maar dat vindt ze helemaal niet erg.
“Goeie vraag. Echte fouten maak ik niet, ik heb ook nog een coach die meekijkt. Ook het voeren van gesprekken vind ik niet lastig. Wat ik in het begin fout deed, als je dat zo wilt noemen, is dat ik geneigd was om te laten doorschemeren hoe het eindoordeel zou uitpakken. Mensen willen dat nu eenmaal graag weten en vragen daar om. Ik vond het dan lastig om daar niets over te zeggen. Nu weet ik dat het beter is om dit niet te doen en daarvoor de tijd te nemen. Waar ik ook van geleerd heb is dat Anitra zei: als je een afwijzing geeft, licht die dan persoonlijk toe. Dus dat doe ik nu wel.”
“De opleiding had van mij best langer mogen duren. De Wmo is heel breed. Je kunt in die 7 dagen heel veel stof tot je nemen, maar er valt daarna nog genoeg te leren. Ik zou best over een tijdje nog wel wat verdieping willen als ik zelf wat verder ben.” Suzanne geeft ook toe dat ze met een echt leuke groep meiden waren die ze best nog wel eens zou willen zien, maar iedereen woont verspreid over het land, dus dat zal er niet snel van komen met al die drukke banen. Misschien een reunië over een jaar bij Stimulansz, wie weet!
Wilt u ook aan de slag als deskundige en zelfverzekerde Wmo-consulent? Met onze praktijkgerichte opleiding hebt u de kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan in het werkveld van de Wmo. De basis is gelegd om uw cliënten goed te ondersteunen, zodat zij (weer) kunnen meedoen in de samenleving. Lees meer.