0
Opleiding

Wmo-consulent

8 dagen
15 deelnemers
2.999,-

Wilt u aan de slag als deskundige en zelfverzekerde Wmo-consulent? Na deze praktijkgerichte basisopleiding tot Wmo-consulent hebt u de kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan in het werkveld van de Wmo. De basis is gelegd om uw cliënten goed te ondersteunen, zodat zij (weer) kunnen meedoen in de samenleving.

Overzicht

Uw resultaat:

 • De gespreksvaardigheid om de vraag achter de vraag van de cliënt te achterhalen
 • U kunt samen met de cliënt het gewenste effect formuleren
 • Kennis van het proces van de Wmo-melding en het daaropvolgende onderzoek
 • U kent u de diverse Wmo-voorzieningen en de bijbehorende indicatiestelling
 • Kennis van de Stimulansz-werkwijze van De Omgekeerde Toets

Voor wie

De opleiding Wmo-consulent is voor iedereen die al werkt binnen de Wmo of dat graag wil. U bent een beginnende Wmo-consulent óf u wilt zich laten omscholen tot Wmo-consulent. U wilt een opleiding volgen om met voldoende basiskennis aan het werk te kunnen. Overweegt u een carrièreswitch? Ook dan is deze opleiding Wmo-consulent een aanrader.

Zo ziet de opleiding eruit

De opleiding Wmo-consulent bestaat uit 5 modules, verdeeld over 8 trainingsdagen. Uitgangspunt is dat u voorafgaand aan de cursusdagen zelfstandig voorwerk doet door theorie door te nemen. Op die manier kunnen we op de cursusdagen de reeds geleerde theorie toepassen op de werkpraktijk. Deze manier van werken noemen we een flipped classroom: de theorie bestudeert u zelfstandig en op de opleidingsdagen leert u de kennis toe te passen.

Alle ervaringen

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

“Ik wilde een carrièreswitch maken en dat is me dankzij deze opleiding gelukt. Ik was maatschappelijk werker en ben nu Wmo-consulent met baan! Wat me aansprak in deze opleiding was de combinatie van juridische kennis en praktijkgerichte opdrachten en casusbesprekingen. De adviseurs, Anitra en Wim, zijn deskundig en plezierig in de omgang. De gestructureerde opbouw van de studie was prettig en de ruimte voor eigen inbreng hield mij scherp.”

Kees van der Klooster
Buurtteammedewerker PGB/WMO in Utrecht

Dit gaat u leren

Als Wmo-consulent hebt u belangrijk, afwisselend en uitdagend werk. Uw belangrijkste taak is om uw cliënt op de juiste manier te ondersteunen. U voert gesprekken met uw cliënt, onderzoekt persoonlijke situaties en stelt indicaties. Dat vraagt om de juiste kennis en vaardigheden. Tijdens de opleiding Wmo-consulent leert u om te werken vanuit de vragen van uw cliënt. En om aan te sluiten op zijn of haar mogelijkheden. U leert hoe u de persoonlijke situatie van de cliënt zorgvuldig onderzoekt. Ook kunt u de medische en/of psychische situatie onderzoeken. En u leert hoe u op basis van dit onderzoek samen met uw cliënt zoekt naar oplossingen. U maakt daarbij gebruik van de wet- en regelgeving in het brede sociale domein.

Leer te werken vanuit de cliëntvraag

Tijdens de opleiding Wmo-consulent leert u om te werken vanuit de vragen van uw cliënt. En om aan te sluiten op zijn of haar mogelijkheden. U leert hoe u de persoonlijke situatie van de cliënt zorgvuldig onderzoekt. Ook kunt u de medische en/of psychische situatie onderzoeken. En u leert hoe u op basis van dit onderzoek samen met uw cliënt zoekt naar oplossingen. U maakt daarbij gebruik van de wet- en regelgeving in het brede sociale domein.

Wmo 2015: van melding tot besluit

Deze module bestaat uit één bijeenkomst en 8 uur zelfstudie.

 • Wat moet u als Wmo-consulent allemaal doen en weten om de vraag van de cliënt te kunnen beantwoorden? (basiskennis)
 • Wat zegt de wet over de melding? En waar moet het daaropvolgende onderzoek minimaal aan voldoen?
 • Onderzoek naar eigen kracht, de inzet van het netwerk (gebruikelijke hulp, mantelzorg) en oplossingen vanuit andere wetten (Wlz, Zvw, WIA)
 • Ook de Participatiewet, de Jeugdwet en schuldhulp komen aan bod

Van vraag naar effect

Deze vaardigheidsmodule bestaat uit één bijeenkomst.

 • Hoe achterhaalt u de vraag achter de vraag?
 • Wat wil de cliënt uiteindelijk bereiken?
 • We werken met een acteur om veel te oefenen

De doelgroepen in de Wmo

Deze module bestaat uit twee bijeenkomsten en 16 uur zelfstudie.

 • De diverse doelgroepen en de meest voorkomende ziektebeelden
 • Klachten en beperkingen bij lichamelijke ziekten
 • Klachten en beperkingen bij psychische stoornissen en aandoeningen
 • De plek van het medische aspect binnen de melding en het daaropvolgende onderzoek

Wmo-voorzieningen

Deze module bestaat uit drie bijeenkomsten en 16 uur zelfstudie.

 • Hoe bereikt u het gewenste effect bij de cliënt?
 • Wonen
 • Vervoer
 • Huishoudelijke hulp
 • Begeleiding
 • Beschermd wonen
 • Maatschappelijke opvang
 • De manieren waarop zorg kan worden geleverd: in natura of via een persoonsgebonden budget (pgb)

Rapporteren en bezwaar en beroep

Deze module bestaat uit één bijeenkomst.

 • Hoe rapporteert u wat u en de cliënt hebben besproken en afgesproken?
 • Oefenen met klare taal
 • De procedure van bezwaar en (hoger) beroep

Data & Locatie

Lesdagen en tijden

di 6 september 2022
9.30-16.30 online
di 13 september 2022
9.30 - 16.30
di 20 september 2022
9.30 - 16.30
di 27 september 2022
9.30 - 16.30
di 4 oktober 2022
9.30 - 16.30
di 11 oktober 2022
9.30 - 16.30
di 1 november 2022
9.30 - 16.30
di 8 november 2022
9.30 - 16.30

Locatie

U bent van harte welkom bij:

Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150, 3524 BN Utrecht

Ervaringen van de Opleiding Wmo-consulent

Deelnemers geven onze trainingen een

8,5
Praktische trainingen en opleidingen in het sociaal domein

“Dankzij de opleiding heb ik bredere kennis van de Wmo. Van juridische tot medische en psychosociale aspecten. Mijn gespreks- en communicatie- vaardigheden zijn sterker. En ik vraag meer en dieper door, zonder verlegen te zijn."

Arenda de Vos
WoerdenWijzer

“Ik wilde een carrièreswitch maken en dat is me dankzij deze opleiding gelukt."

Kees van der Klooster
Buurtteammedewerker PGB/WMO in Utrecht

"Door de opleiding ben ik beter in staat te achterhalen wat de echte hulpvraag van cliënt is. Ik ben echt zelfverzekerder en voel vaste grond onder mijn voeten.”

Arenda de Vos
WoerdenWijzer

"Wat me aansprak in deze opleiding was de combinatie van juridische kennis en praktijkgerichte opdrachten en casusbesprekingen. De adviseurs, Anitra en Wim, zijn deskundig en plezierig in de omgang. De gestructureerde opbouw van de studie was prettig en de ruimte voor eigen inbreng hield mij scherp.”

Kees van der Klooster
Buurtteammedewerker PGB/WMO in Utrecht

Trainer(s)

Anitra Vink

Opleidingsadviseur en trainer, gespecialiseerd in de Wmo.

06 57 96 97 04
Wim Peters

Juridisch adviseur Wmo, trainer en specialist Wlz. Ook ervaren in beroepszaken voor de CRvB.

06 55 70 09 98

Incompany

Wij bieden deze opleiding ook incompany aan. U krijgt de opleiding dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Wanneer op onze website wordt vermeld dat een training fysiek wordt gegeven, dan doen we ons uiterste best om dit mogelijk te maken. Echter, de maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maken dat we soms de keuze moeten maken om de training online aan te bieden.

Onze trainers zijn uitstekend toegerust om online trainingen te verzorgen. U heeft daardoor dezelfde leeropbrengst als wanneer u een fysieke training zou volgen.

Annuleren is uiteraard mogelijk. Hiervoor gelden onze algemene voorwaarden: u kunt tot 15 werkdagen voorafgaand aan de training kosteloos annuleren.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.

img

Vragen of advies nodig?

Anitra Vink helpt u graag verder.