Opleiding
7 dagen
15 deelnemers
Opleiding
2.499,- (Betalen in termijnen mogelijk)

Resultaten

Dit levert het op:

 • U kunt de vraag achter de vraag van de cliënt achterhalen. U vergroot uw gespreksvaardigheid.
 • U kunt samen met de cliënt het te bereiken effect formuleren.
 • Brede basiskennis over de Wmo.
 • Kennis over relevante wetten en regelingen binnen en buiten het sociaal domein.
 • Kennis van het proces van de Wmo-melding en het daaropvolgende onderzoek.
 • U kunt diverse doelgroepen herkennen en uw handelen daarop afstemmen.
 • U kent u de diverse Wmo-voorzieningen en de bijbehorende indicatiestelling.
 • Kennis van de Stimulansz-werkwijze van de “omgekeerde toets”.
 • U kunt in klare taal rapporteren en beschikken.

De juiste kennis en vaardigheden

Als Wmo-consulent hebt u belangrijk, afwisselend en uitdagend werk. Uw belangrijkste taak is om uw cliënt op de juiste manier te ondersteunen. U voert gesprekken met uw cliënt, onderzoekt persoonlijke situaties en stelt indicaties. Dat vraagt om de juiste kennis en vaardigheden.

Leer te werken vanuit de cliëntvraag

Tijdens de opleiding Wmo-consulent leert u om te werken vanuit de vragen van uw cliënt. En om aan te sluiten op zijn of haar mogelijkheden. U leert hoe u de persoonlijke situatie van de cliënt zorgvuldig onderzoekt. Ook kunt u de medische en/of psychische situatie onderzoeken. En u leert hoe u op basis van dit onderzoek samen met uw cliënt zoekt naar oplossingen. U maakt daarbij gebruik van de wet- en regelgeving in het brede sociale domein.

Na deze 7-daagse opleiding hebt u de basis om uit te groeien tot een bekwame Wmo-consulent. U hebt een flinke dosis Wmo-kennis. En de juiste vaardigheden om uw cliënten een goede oplossing te bieden.

Voor wie is de opleiding Wmo-consulent?

De opleiding Wmo-consulent is voor iedereen die al werkt of aan het werk wil binnen de Wmo. U bent een beginnende Wmo-consulent óf u wilt zich laten omscholen tot Wmo-consulent. U wilt een opleiding volgen om met voldoende basiskennis aan het werk te kunnen. Overweegt u een carrièreswitch? Ook dan is deze opleiding Wmo-consulent een aanrader.

>Nieuwsgierig naar een dag in het leven van een Wmo-consulent? Lees dan deze blog van Anitra Vink

Inhoud Opleiding Wmo-consulent

De opleiding Wmo-consulent bestaat uit 5 modules, verdeeld over 7 dagen. Uitgangspunt is dat u voorafgaand aan de cursusdagen zelfstandig voorwerk doet door theorie door te nemen. Op die manier kunnen we op de cursusdagen de reeds geleerde theorie toepassen op de werkpraktijk. Deze manier van werken noemen we een flipped classroom: de theorie bestudeert u zelfstandig en op de opleidingsdagen leert u de kennis toe te passen.

U sluit de opleiding af met een individuele eindtoets. Bij een positief resultaat ontvangt u een certificaat. De modules zijn:

Wmo 2015: van melding tot besluit (1 dag online en 8 uur zelfstudie)

Wat moet u als Wmo-consulent allemaal doen en weten om de vraag van de cliënt te kunnen beantwoorden? Hiervoor is basiskennis nodig. Wat zegt de wet over de melding? En waar moet het daaropvolgende onderzoek minimaal aan voldoen? Denk aan onderzoek naar eigen kracht, de inzet van het netwerk (gebruikelijke hulp, mantelzorg) en oplossingen vanuit andere wetten (Wlz, Zvw, WIA). Ook de Participatiewet, de Jeugdwet en schuldhulp komen aan bod.

In deze module en andere modules gaan we in op de “omgekeerde toets

Van vraag naar effect (1 dag online)

Hoe achterhaalt u de vraag achter de vraag? Wat wil de cliënt uiteindelijk bereiken? U leert het tijdens deze 1-daagse vaardigheidstraining ‘Van vraag naar effect’. Deze dag werken we met een acteur om vooral veel te oefenen.

De doelgroepen in de Wmo (2 dagen online met 16 uur zelfstudie)

U leert meer over de diverse doelgroepen en de meest voorkomende ziektebeelden. Op dag 1 van de training Wmo-consulent staan de klachten en beperkingen bij lichamelijke ziekten centraal. Op dag 2 bespreken we de klachten en beperkingen bij psychische stoornissen en aandoeningen. Ook leert u meer over de plek van het medische aspect binnen de melding en het daaropvolgende onderzoek.

Wmo-voorzieningen (2 dagen online met 16 uur zelfstudie)

Hoe bereikt u het gewenste effect bij de cliënt? Daarover gaat deze module. Van algemene voorzieningen tot maatwerkvoorzieningen. We bespreken de volgende onderwerpen: wonen, vervoer, huishoudelijke hulp, begeleiding, beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Ook leert u over de manieren waarop zorg kan worden geleverd: in natura of via een persoonsgebonden budget (pgb).

Rapporteren en bezwaar en beroep (1 dag online en 8 uur zelfstudie)

Na het onderzoek maakt u een verslag. Hierin staat wat u en de cliënt hebben besproken en afgesproken. Maar hóe rapporteert u? Centraal hierbij staat het schrijven in ‘Klare taal’. Een specialist van Stimulansz op dat gebied zal dit met u oefenen. Belangrijk, want het verslag vormt de basis voor het maken van de latere beschikking. Is de cliënt het oneens met het besluit? Tijdens deze module leert u ook wat dan de procedure is van bezwaar en (hoger) beroep.

Ook aan de slag als deskundige Wmo-consulent? Schrijf u in door op de knop aanmelden te klikken. Of heeft u nog vragen of wilt u weten of deze opleiding bij u past: Neem contact met ons op voor meer informatie.

Praktische informatie

De opleiding ‘Wmo-consulent’ bestaat uit 7 dagen training en 1 dagdeel eindtoets en ontwikkeladvies. Vanzelfsprekend zijn onze opleidingen coronaproof en volgen ook wij de richtlijnen van het RIVM.

Data

 • De eerste reeks is in het voorjaar op de dinsdagen: 18 en 25 mei  en 1, 8, 15, 22 en 29 juni 2021.
  De bijeenkomsten vinden online plaats. Aanmelden kan hier.
 • De tweede reeks is in het najaar op de donderdagen: 9 [digitaal], 16, 23 en 30 september en 7, 14 en 28 [digitaal] oktober 2021.
  Voor de fysieke bijeenkomsten van deze reeks bent u van harte welkom bij NDC den Hommel, Kennedylaan 9 in Utrecht.

Incompany

Voor uw incompany opleiding kunt u de hele opleiding afnemen of kiezen voor een opleiding op maat, met de onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Meer weten? Neem dan even contact met ons op voor meer informatie of een offerte.

Docenten

Anitra Vink

Opleidingsadviseur en trainer, gespecialiseerd in de Wmo.

Wim Peters

Juridisch adviseur Wmo, trainer en specialist Wlz. Ook ervaren in beroepszaken voor de CRvB.

Anderen bekeken ook