WerkloonT geeft duidelijkheid in financiën bij stap naar werk

‘Wat betekent het voor mij als ik weer ga werken?’ Het antwoord is snel gevonden, met behulp van WerkloonT.

hero afbeelding WerkloonT geeft duidelijkheid in financiën bij stap naar werk
22 november 2022

Door Redactie

STOER is de organisatie die sinds 2021 inwoners begeleidt naar werk en inkomensondersteuning biedt als inwoners nog niet de stap naar werk kunnen maken. Inwoners krijgen er inkomensondersteuning en begeleiding naar een duurzame werkplek. “Dat doen we vanuit vertrouwen en dus minder vanuit controle”, vertelt Petra. “We ontvangen de inwoner en kijken samen wat die nodig heeft. Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Dat doen we op een iets andere manier. Als iemand weer gaat werken, stopt de inkomensondersteuning niet direct helemaal. We bevriezen die. Als de inwoner dat prettig vindt, kan die weer op ons terugvallen. Die service werkt goed, zeker in combinatie met WerkloonT.”

Inzicht in de financiële gevolgen

Bij STOER werken zo’n 25 mensen, onder wie inkomensbegeleiders en loopbaanbegeleiders. Zij werken sinds 2021met WerkloonT. “We kozen hiervoor omdat we merkten dat inwoners die de stap naar werk willen maken veel vragen hebben. De belangrijkste vraag is natuurlijk: ‘Wat houd ik eraan over?’ Mensen hebben immers een bepaalde inkomenszekerheid. Die zekerheid laten ze los bij de stap naar werk. Met WerkloonT maken wij de financiële gevolgen inzichtelijk. Die berekening maken we samen met de inwoner. Dat geeft hen meer zekerheid om de stap te maken.”

Resultaat onderaan de streep

WerkloonT biedt een compleet overzicht van het maandinkomen. “Het gaat dus niet alleen om het inkomen uit werk. In de berekening worden ook meegenomen: de huurtoeslag, de zorgtoeslag én de gemeentelijke regelingen, zoals kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. We maken dus een totaalplaatje maken voor de inwoner. Die weet dan wat er onderaan de streep overblijft aan inkomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de huurtoeslag en de zorgtoeslag wat omlaag gaan, maar dat het resultaat onder de streep toch positief blijft.”

Fictieve situaties

Handig vindt Petra het ook dat je in WerkloonT fictieve situaties kunt oproepen. “Zoals: u heeft een inkomensondersteuning van zo’n 1100 euro. Stel: u gaat naar een baan van 24 uur. Wat betekent dit voor het inkomen onder de streep? En hoeveel uur zou u moeten werken zodat u geen inkomensondersteuning nodig heeft? Zo zetten we de scenario’s op een rij. De inwoner kan daarover dan vroegtijdig nadenken.”

Soepele implementatie WerkloonT

De implementatie van WerkloonT verliep soepel en snel, blikt Petra terug. “We kregen van Stimulansz een duidelijke uitleg over hoe je de applicatie invult. Het is een makkelijk systeem, dus prettig om mee te werken. En het kost weinig tijd om een berekening te maken. Al met al helpt het hen in hun werk voor de inwoners.”

Breed en makkelijk toepasbaar

Petra beveelt WerkloonT zéker aan bij andere gemeenten. “Natuurlijk kan je via de Belastingdienst ook allerlei proefberekeningen maken, bijvoorbeeld voor zorgtoeslag. Maar WerkloonT is breder en makkelijker toepasbaar omdat die het hele plaatje geeft. Het kan op maat worden gemaakt voor gemeenten, dus met onder meer de lokale minimaregelingen. Dat is fijn, want het inkomenssysteem in Nederland is best complex met al die toeslagen, die ook een inkomenscomponent hebben.”

Anderen bekeken ook