Daling bijstandsbestand stagneert in 2023

Ondanks een aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt en een nauwelijks toenemende werkloosheid is de daling van het bijstandsbestand in 2023 gestagneerd. Dit blijkt uit de jaarrapportage 2023 van de Divosa Benchmark Werk & Inkomen.

In grotere steden werd nog steeds een afname waargenomen van 1%, maar in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners steeg het bestand met 0,6%. In 47% van de Nederlandse gemeenten steeg het aantal bijstandsontvangers. Toch was er landelijk gezien nog een bescheiden daling van 0,5%. Dit is aanzienlijk minder dan de daling van 6,7% in 2022.

Hieronder ziet u een samenvatting van het jaarrapport in negen kerncijfers:

Samenvatting Benchmark werk & Inkomen
Negen kerncijfers over de uitvoering van de Participatiewet in 2023. *% mensen in bijstand dat parttime werkt / **% mensen met loonkostensubsidie t.o.v. aantal mensen in de bijstand / De cijfers zijn gemiddelden per jaar.

We zien in 2023 een toename in de instroom naar de bijstand, van 22% in 2022 naar 24,1% in 2023, terwijl de uitstroom juist is afgenomen van 26% naar 23,4%, het laagste niveau sinds 2013. Daarnaast is het percentage bijstandsontvangers dat uitstroomt naar werk gedaald; van 41% in 2021 en 40% in 2022 naar 36% in 2023.

De hele jaarrapportage kunt u teruglezen op de website van Divosa.

Divosa Benchmark Werk & Inkomen

De Divosa Benchmark Werk en Inkomen is ontwikkeld in samenwerking met Stimulansz, Divosa, en BMC Onderzoek en biedt gemeenten de mogelijkheid om de effectiviteit van hun aanpak te meten en te vergelijken met andere gemeenten.

Aan de Divosa Benchmark Werk & Inkomen nemen 245 gemeenten deel. Aan de jaarrapportage van 2023  zijn de cijfers van 234 gemeenten meegenomen. De cijfers representeren 88% van de bijstandspopulatie. Daarmee is de benchmark representatief.

 

Doet uw gemeente al mee aan de Divosa Benchmark Werk & Inkomen?

De benchmark biedt u een uniek inzicht in hoe uw gemeente presteert op gebieden zoals in- en uitstroom, re-integratie, participatie, handhaving en financiën.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”