Alles wat je aandacht geeft groeit

Iedereen kent wel het verhaal van de roze olifant. Als je daar niet aan mag denken, doe je het juist. Informatie die vers in ons geheugen zit halen we makkelijker naar boven. Omdat de roze olifant (of paarse krokodil) vaker wordt aangehaald, voelt dat begrip steeds vertrouwder en kunnen we het nog makkelijker naar boven halen. Het woordje ‘niet’ (je mag er niet aan denken!) vindt ons denksysteem lastiger. We kijken vaak over ontkenningen heen.
Personeelstekorten en grote opgaves

Dat geldt ook voor positieve berichten

Dit gegeven kunnen we goed gebruiken om positieve berichten voor het voetlicht te brengen. Gebeuren er mooie dingen in de gemeente? Zet ze in het zonnetje! Dat geeft inwoners een beter gevoel over de gemeente waar ze wonen. Bewust of onbewust komen die mooie berichten boven drijven als ze nadenken over hun woonplaats. Een azc in Leersum waar mensen warm worden ontvangen, prachtige ideeën van inwoners om de leefomgeving te verbeteren die in het zonnetje worden gezet door gemeente De Wolden. Er gebeurt zoveel moois!

Positiviteit werkt sterk door

Positieve berichten kunnen leiden tot een beter humeur en een positiever gevoel. Dat is een open deur natuurlijk, maar je stemming verandert ook hoe je denkt! Mensen met een goed humeur zijn coöperatiever en dat werkt aanstekelijk. Als jij een goed humeur hebt en coöperatief bent, dan is je gesprekspartner dat ook vanzelf meer. Het kan er toe leiden dat je meer het gevoel hebt de wereld aan te kunnen en dat je makkelijker over drempels heen stapt. Het versterkt daarmee je probleemoplossend vermogen. Positieve berichten hebben dus positieve gevolgen.

Geeft energie en verbindt

Aangeven wat je wilt, leuk vindt, waardeert, werkt verbindend. Je kunt horen wat voor een ander belangrijk is en je daarin verdiepen. Dat betekent niet dat je het er mee eens moet zijn, wel dat je luistert en hoort. Als we van elkaar weten wat belangrijk is voor de ander, dan kunnen we daar rekening mee houden. Bovendien geeft het enorm veel energie als iemand met passie ergens over vertelt. Ik heb niets met carnaval, maar als ik af en toe collega’s heel enthousiast erover hoor praten, dan krijg ik daar toch enorm veel energie van. Het enthousiasme werkt aanstekelijk en geeft de ander ook een goed gevoel. Wat je deelt verdubbelt in zo’n geval.

Ontkennen werkt averechts

Maar we moeten ons toch uitspreken tegen dingen waar we het niet mee eens zijn? Het ontkennen van negatieve berichtgeving werkt averechts. De ontkenning slaan we minder goed op dan het negatieve bericht, waardoor juist de negatieve boodschap blijft hangen. Door je ergens expliciet tegen uit te spreken bestaat het risico dat je datgene waar je tegen bent juist versterkt. Je brengt het nogmaals onder de aandacht, dus het beeld zet zich vast. En de ontkenning verdwijnt uit ons geheugen. Moet je dan maar niets doen als je ergens tegen bent? Nee, dat lijkt me niet. Maar leg de nadruk op dat wat je wel wil, dan krijgt dat bericht steeds meer gewicht. Hoor je een bericht over vergaande individualisering in de samenleving? Deel een bericht over mooie initiatieven in de wijk waar bewoners samenwerken. Wat dacht je van buurtbus de Linge die al 40 jaar op vrijwilligers draait?

Alles wat je aandacht geeft groeit

Positiviteit werkt aanstekelijk en brengt het beste in mensen naar boven. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus waarom niet bewust kiezen voor het mooie en waardevolle? Deel vandaag iets positiefs uit jouw omgeving. Er is zoveel moois dat energie geeft en verbindt!

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Evelien Meester helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.