Armoedebeleid voor jonge gezinnen, wat werkt?

In haar nieuwe blog praat adviseur Wilma Kuiper u bij over armoedebeleid voor jonge gezinnen.

Maar goed ouderschap is ook een behoorlijk grote uitdaging. Onlangs hield ik een presentatie bij een bijeenkomst met welzijns-,  jeugdzorg- en medische zorgprofessionals. Daar werd ‘het combineren van alle dagelijkse verplichtingen met een baby, peuter/kleuter’ als grootste uitdaging voor jonge gezinnen genoemd. Die uitdaging wordt des te groter op het moment dat ouders stress ervaren. Veiligheid en liefde bieden in tijden van stress valt niet mee. Wanneer (aanstaande) ouders veel geld-stress ervaren, kan dit van grote invloed zijn op de ontwikkeling van een kind. En dat vormt weer een voedingsbodem voor het overerven van armoede en het ontstaan van veel meer problemen.

Armoedebeleid begint bij zorg voor jonge gezinnen

Voor het doorbreken van het overerven van armoede is het zaak om er vroeg bij te zijn en jonge ouders in deze levensfase te ondersteunen. En om aandacht te hebben voor de gevolgen van geldstress van ouders op kinderen.

Het armoedebeleid van veel gemeenten start bij het bieden van kinderopvang, en voor- en vroegschoolse educatie of peuteropvang. Daarnaast zijn er regelingen voor het meedoen aan (school)activiteiten vanaf 4 jaar. Opvang is belangrijk, maar als kinderen na die opvang weer in een huis vol stressreacties terechtkomen is dat niet gunstig.

Zorg voor jonge kinderen begint dus bij zorg voor het jonge gezin. Het is belangrijk het gezin in hun financiële situatie te ontzorgen en te begeleiden. Dat is meer dan het aanreiken van financiële ondersteuning en inkomensvoorzieningen bij lage inkomens. Persoonlijke aandacht en optrekken met andere jonge ouders in vergelijkbare situaties kunnen enorm ondersteunend zijn.

 

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Wilma Kuiper helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.