Armoedebeleid voor jonge gezinnen, wat werkt?

In haar nieuwe blog praat adviseur Wilma Kuiper u bij over armoedebeleid voor jonge gezinnen.

Maar goed ouderschap is ook een behoorlijk grote uitdaging. Onlangs hield ik een presentatie bij een bijeenkomst met welzijns-,  jeugdzorg- en medische zorgprofessionals. Daar werd ‘het combineren van alle dagelijkse verplichtingen met een baby, peuter/kleuter’ als grootste uitdaging voor jonge gezinnen genoemd. Die uitdaging wordt des te groter op het moment dat ouders stress ervaren. Veiligheid en liefde bieden in tijden van stress valt niet mee. Wanneer (aanstaande) ouders veel geld-stress ervaren, kan dit van grote invloed zijn op de ontwikkeling van een kind. En dat vormt weer een voedingsbodem voor het overerven van armoede en het ontstaan van veel meer problemen.

Armoedebeleid begint bij zorg voor jonge gezinnen

Voor het doorbreken van het overerven van armoede is het zaak om er vroeg bij te zijn en jonge ouders in deze levensfase te ondersteunen. En om aandacht te hebben voor de gevolgen van geldstress van ouders op kinderen.

Het armoedebeleid van veel gemeenten start bij het bieden van kinderopvang, en voor- en vroegschoolse educatie of peuteropvang. Daarnaast zijn er regelingen voor het meedoen aan (school)activiteiten vanaf 4 jaar. Opvang is belangrijk, maar als kinderen na die opvang weer in een huis vol stressreacties terechtkomen is dat niet gunstig.

Zorg voor jonge kinderen begint dus bij zorg voor het jonge gezin. Het is belangrijk het gezin in hun financiële situatie te ontzorgen en te begeleiden. Dat is meer dan het aanreiken van financiële ondersteuning en inkomensvoorzieningen bij lage inkomens. Persoonlijke aandacht en optrekken met andere jonge ouders in vergelijkbare situaties kunnen enorm ondersteunend zijn.

 

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Wilma Kuiper helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Toolkit + handreiking: Participatiewet in balans

Niet de regels, maar de mens centraal. Menselijke maat, vertrouwen en eenvoud, dat zijn de uitgangspunten van het wetsvoorstel Participatiewet in balans. Met 23 wetswijzigingen worden concrete stappen gezet om de door uitkeringsgerechtigden én uitvoerenden ervaren hardheden weg te nemen, de rechtszekerheid van uitkeringsgerechtigden te vergroten en de professionals voldoende ruimte te geven om hen daarbij te helpen.

Tillift voor inwoner zorginstelling met modulair pakket thuis?

Bij deze geef ik graag antwoord op de vraag of het juist is om vanuit de Wmo een tillift te verstrekken aan een inwoner die met een modulair pakket thuis (mpt) vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) verblijft in een zorginstelling waar 24-uurs zorg aanwezig is.

Finalisten GemeenteDelers 2025 bekend

De landelijke competitie GemeenteDelers verzamelt waardevolle oplossingen voor een duurzame, gezonde en inclusieve samenleving. Voorbeelden die zich in de praktijk bewezen hebben en waar onze inwoners beter van worden. De GemeenteDelers maken vol trots 12 finalisten en 3 uitblinkers bekend.