Benut uw speelruimte in de nieuwe Inburgeringswet

Ook al liggen de contouren van de nieuwe wet grotendeels vast, volgens Gerrit van Romunde hebben gemeenten nog genoeg speelruimte voor maatwerk en lokale accenten.

Het gaat erom dat uw gemeente een integraal inburgeringsplan opstelt, waarbij het effect voor de inburgeraar voorop staat. Dat helpt wanneer de verschillende wetten verschillende oplossingen voorstaan.

Verbind wettelijke taken

In mijn optiek betekent integraliteit niet zozeer dat je letterlijk uitgaat van de wet, maar van wat de burger daadwerkelijk nodig heeft om mee te kunnen doen. In dit boekje zijn voorbeelden daarvan opgenomen. Het zou een gemiste kans zijn als gemeenten de doelen die ze zich stellen in de brede samenleving, loslaten voor de doelgroep nieuwkomers. Benader daarom de taken op het gebied van inburgering niet als een apart project, maar maak slimme verbindingen met andere wettelijke taken.

Zoek draagvlak

Om dit voor elkaar te krijgen is draagvlak nodig. Ten eerste binnen de eigen organisatie en bij andere betrokkenen bij de inburgering zoals Vluchtelingenwerk en taalscholen. Maar vooral bij de inburgeraars zelf!

Ga uit van de mogelijkheden en wensen van statushouders en tuig niet een nieuw circuit op. Zorg ervoor dat iedere betrokkene binnen de gemeente doordrongen is van de urgentie van een goede aanpak voor deze doelgroep. En leg daarvoor de verbinding met de andere terreinen in het sociaal domein.

Ontwikkel een visie

Het ambitieniveau (wanneer zijn we tevreden met het resultaat?) is een beleidskeuze van gemeenten zelf. De invulling van de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) kan desgewenst worden afgestemd op de vraagzijde van de regionale arbeidsmarkt. Vind je dat mensen eerst taalniveau B1 moeten hebben, of kunnen ze met een wat minder hoog niveau alvast aan de slag in werkvloertrajecten? Hoe rigide ga je als gemeente om met termijnen? Mogen nieuwkomers zich, ook als het ietsje langer duurt, ontplooien op de Nederlandse arbeidsmarkt? Of moeten zij zo snel mogelijk instromen in werk en uit de uitkering? Bied je voor een grotere slagingskans misschien nog iets extra’s aan opleiding, indien nodig? Over zulke vragen moeten gemeenten en gemeenteraden eerst echt goed nadenken. Als een brede visie op inburgering, integratie en inclusiviteit duidelijk is, maakt dat het makkelijker de opdrachten in te vullen die de wet stelt en optimaal gebruik te maken van de beleidsvrijheid. Het nieuwe Casusboekje Inburgering van Stimulansz beoogt een bijdrage te leveren aan dit denkproces en daagt u uit binnen de lijntjes van de wet te kleuren.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Gerrit van Romunde helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.