Redactie

De redactie van Stimulansz
Onze adviseurs schrijven regelmatig blogs over ontwikkelingen in het sociaal domein.

Laatst gepubliceerde blogs

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Stimulansz op het Congres Sociaal Domein

Hoe zorgen gemeenten ervoor dat de decentralisaties écht werken voor inwoners? 10 jaar geleden klonken de beloften van de decentralisaties veelbelovend, maar in de praktijk blijkt het een uitdaging om de menselijke maat vast te houden. Op dinsdag 20 mei 2025 vindt het congres ‘Tien jaar decentralisaties: van financiële nood naar innovatieve kracht’ plaats in het Postillion Hotel, Utrecht-Bunnik. Daar gaan we in op oplossingen die wél werken. En Stimulansz is erbij!

Een praktische doener in het jeugdrecht: mr. Moniek Toonen-Hamerlinck

Hoe bepaal je welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp? Wat valt wel of niet onder de Jeugdwet? En hoe beoordeel je de eigen kracht van ouders en jeugdigen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die dagelijks binnenkomen bij de helpdesk van Inzicht Sociaal Domein.

Nieuwe editie Tekst en Toelichting Participatiewet van Wim Eiselin verschenen

Compleet en systematisch naslagwerk, geschikt voor iedereen die betrokken is bij de uitvoering van de Participatiewet.

“Elke gemeente moet een toezichthouder hebben”

Hoe voorkom je misbruik en fraude binnen de Wmo en de Jeugdwet? Goed toezicht is daarvoor belangrijk. En dat is een vak apart. Daarom is er nu de training Toezichthouder Wmo en Jeugdwet, opgezet door Paul Norp en Geert van der Schoor. “Het is hoog tijd dat gemeenten het toezicht Wmo en Jeugdhulp goed inrichten.”

Nieuw: Nibud Prijzengids in Inzicht Sociaal Domein

Consulenten die bijzondere bijstand verstrekken, krijgen dagelijks te maken met uiteenlopende aanvragen. Hoe bepaal je een passende vergoeding voor kosten zoals voeding, kleding, wooninrichting of internet? De Nibud Prijzengids biedt hiervoor uitkomst en vanaf nu is deze prijzengids heel handig beschikbaar in de kennisbank Inzicht Sociaal Domein.