Daling bijstandsbestand stagneert in 2023

Ondanks een aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt en een nauwelijks toenemende werkloosheid is de daling van het bijstandsbestand in 2023 gestagneerd. Dit blijkt uit de jaarrapportage 2023 van de Divosa Benchmark Werk & Inkomen.

In grotere steden werd nog steeds een afname waargenomen van 1%, maar in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners steeg het bestand met 0,6%. In 47% van de Nederlandse gemeenten steeg het aantal bijstandsontvangers. Toch was er landelijk gezien nog een bescheiden daling van 0,5%. Dit is aanzienlijk minder dan de daling van 6,7% in 2022.

Hieronder ziet u een samenvatting van het jaarrapport in negen kerncijfers:

Samenvatting Benchmark werk & Inkomen
Negen kerncijfers over de uitvoering van de Participatiewet in 2023. *% mensen in bijstand dat parttime werkt / **% mensen met loonkostensubsidie t.o.v. aantal mensen in de bijstand / De cijfers zijn gemiddelden per jaar.

We zien in 2023 een toename in de instroom naar de bijstand, van 22% in 2022 naar 24,1% in 2023, terwijl de uitstroom juist is afgenomen van 26% naar 23,4%, het laagste niveau sinds 2013. Daarnaast is het percentage bijstandsontvangers dat uitstroomt naar werk gedaald; van 41% in 2021 en 40% in 2022 naar 36% in 2023.

De hele jaarrapportage kunt u teruglezen op de website van Divosa.

Divosa Benchmark Werk & Inkomen

De Divosa Benchmark Werk en Inkomen is ontwikkeld in samenwerking met Stimulansz, Divosa, en BMC Onderzoek en biedt gemeenten de mogelijkheid om de effectiviteit van hun aanpak te meten en te vergelijken met andere gemeenten.

Aan de Divosa Benchmark Werk & Inkomen nemen 245 gemeenten deel. Aan de jaarrapportage van 2023  zijn de cijfers van 234 gemeenten meegenomen. De cijfers representeren 88% van de bijstandspopulatie. Daarmee is de benchmark representatief.

 

Doet uw gemeente al mee aan de Divosa Benchmark Werk & Inkomen?

De benchmark biedt u een uniek inzicht in hoe uw gemeente presteert op gebieden zoals in- en uitstroom, re-integratie, participatie, handhaving en financiën.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

De omgekeerde verordening invoeren? Begin bij de basis

Wil je de hulpvraag van de inwoner écht centraal stellen in de verordening? Steeds meer gemeenten werken met de omgekeerde modelverordening. Eén integraal voorschrift voor het sociaal domein. Hoe implementeer je die het best? Waar moet je op letten? Strategisch adviseur sociaal domein Gerrit van Romunde legt het uit.

Alles over de eindejaarsuitkering en bijstand

Als consulent inkomen sta je vaak voor de uitdaging om complexe regels helder uit te leggen. Een veelgestelde vraag is waarom de eindejaarsuitkering (EJU) wordt gekort op de bijstandsuitkering. Hoe zit dit precies, en wat kun je ermee?

Nataschja Stolker: “De impact van mijn werk bij Stimulansz inspireert me dagelijks”

In een openhartig interview deelt Nataschja Stolker haar ervaringen als inside sales medewerker bij Stimulansz. Ze spreekt over de inspiratie die ze haalt uit haar werk, de dynamiek van haar werkweek, haar trots op persoonlijke groei en de balans tussen werk en privé.