Daling bijstandsbestand stagneert in 2023

Ondanks een aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt en een nauwelijks toenemende werkloosheid is de daling van het bijstandsbestand in 2023 gestagneerd. Dit blijkt uit de jaarrapportage 2023 van de Divosa Benchmark Werk & Inkomen.

In grotere steden werd nog steeds een afname waargenomen van 1%, maar in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners steeg het bestand met 0,6%. In 47% van de Nederlandse gemeenten steeg het aantal bijstandsontvangers. Toch was er landelijk gezien nog een bescheiden daling van 0,5%. Dit is aanzienlijk minder dan de daling van 6,7% in 2022.

Hieronder ziet u een samenvatting van het jaarrapport in negen kerncijfers:

Samenvatting Benchmark werk & Inkomen
Negen kerncijfers over de uitvoering van de Participatiewet in 2023. *% mensen in bijstand dat parttime werkt / **% mensen met loonkostensubsidie t.o.v. aantal mensen in de bijstand / De cijfers zijn gemiddelden per jaar.

We zien in 2023 een toename in de instroom naar de bijstand, van 22% in 2022 naar 24,1% in 2023, terwijl de uitstroom juist is afgenomen van 26% naar 23,4%, het laagste niveau sinds 2013. Daarnaast is het percentage bijstandsontvangers dat uitstroomt naar werk gedaald; van 41% in 2021 en 40% in 2022 naar 36% in 2023.

De hele jaarrapportage kunt u teruglezen op de website van Divosa.

Divosa Benchmark Werk & Inkomen

De Divosa Benchmark Werk en Inkomen is ontwikkeld in samenwerking met Stimulansz, Divosa, en BMC Onderzoek en biedt gemeenten de mogelijkheid om de effectiviteit van hun aanpak te meten en te vergelijken met andere gemeenten.

Aan de Divosa Benchmark Werk & Inkomen nemen 245 gemeenten deel. Aan de jaarrapportage van 2023  zijn de cijfers van 234 gemeenten meegenomen. De cijfers representeren 88% van de bijstandspopulatie. Daarmee is de benchmark representatief.

 

Doet uw gemeente al mee aan de Divosa Benchmark Werk & Inkomen?

De benchmark biedt u een uniek inzicht in hoe uw gemeente presteert op gebieden zoals in- en uitstroom, re-integratie, participatie, handhaving en financiën.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een open deur naar bestaanszekerheid

In mijn vorige blog over bestaanszekerheid heb ik stilgestaan bij het goed faciliteren van mensen zodat zij duidelijkheid hebben over de financiële regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Weten wat mogelijk is, dat is echter pas de eerste stap. De volgende stap is zorgen dat zij gemakkelijk gebruik kunnen maken van die regelingen. Dat vraagt namelijk best wat van mensen. Gelukkig zit de Wet proactieve dienstverlening in de pijplijn en die kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Tot die wet van kracht is kunnen we al heel wat stappen zetten.

Een praktische doener in het jeugdrecht: mr. Moniek Toonen-Hamerlinck

Hoe bepaal je welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp? Wat valt wel of niet onder de Jeugdwet? En hoe beoordeel je de eigen kracht van ouders en jeugdigen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die dagelijks binnenkomen bij de helpdesk van Inzicht Sociaal Domein.

Stimulansz Zomerschool 2025

Van 5 tot en met 26 juni 2025 organiseert Stimulansz de jaarlijkse online Zomerschool voor professionals in het sociaal domein. Met 7 praktijkgerichte webinars biedt deze editie een unieke kans om actuele ontwikkelingen te verkennen en praktische inzichten op te doen.