Frisse blikken in het sociaal domein!

Steeds meer gemeenten zoeken ervaren leidinggevenden van buiten het sociaal domein, maar hoe werkt u ze nu goed en snel in?

hero afbeelding Frisse blikken in het sociaal domein!
22 juli 2021

Hendriksen merkte in haar gesprekken bij gemeenten steeds vaker dat zij zochten naar een manier om nieuwe managers in te werken op de ins en outs van het sociaal domein. In samenspraak met de gemeente Eindhoven bedacht ze het Executive inwerkprogramma, dat inmiddels voldoet aan een behoefte. Sinds 2019 zijn zo’n 30 nieuwe leidinggevenden ingewerkt uit onder andere Eindhoven, Den Haag, Groningen, Helmond en Arnhem.

Niet voor het oprapen

José Hendriksen: “goede managers liggen hoe dan ook niet voor het oprapen, en als ze dan ook nog kennis en ervaring in het sociaal domein moeten hebben, wordt het helemaal lastig. Het sociaal domein is best complex en constant in beweging en hoewel nieuwe managers niet alles tot in detail hoeven te weten, moeten ze natuurlijk wel op de hoogte zijn van de belangrijkste wetten, financieringsstromen, de ontwikkelingen, uitdagingen, en het speelveld. De experts van Stimulansz zijn hierin helemaal thuis en kunnen hen in korte tijd bijpraten”.
Het inwerkprogramma is overigens niet alleen geschikt voor leidinggevenden binnen gemeenten, ook managers van bijvoorbeeld woningcorporaties, wijkteams of zorgverzekeraars kunnen er baat van hebben, immers ook daar is kennis over het sociaal domein heel relevant.

Inwerkprogramma: Persoonlijk en op maat

Het inwerkprogramma wordt door Hendriksen persoonlijk in co-creatie met een deelnemer samengesteld. De sessies kunnen op elk moment in het jaar starten en zijn in principe individueel, omdat Stimulansz dan echt maatwerk kan leveren. Maar ook inwerkprogramma’s voor tweetallen of kleine teams zijn mogelijk. En nu natuurlijk ook online.
Hendriksen: “Kern van het programma zijn individuele kennissessies met verschillende experts van Stimulansz waarin deelnemers inzicht krijgen in alle aspecten van het sociaal domein. Diverse vraagstukken komen aan bod, zoals: Wat is de samenhang tussen de Participatiewet, Wmo, Jeugd, Schuldhulp en Inburgering? Wat houden deze wetten in? Hoe raken deze uw werkveld? Wat zijn de trends en ontwikkelingen in het sociaal domein? Hoe lopen de financiële geldstromen en hoe gaat u als leidinggevende om met privacy kwesties? Vanzelfsprekend sluiten we aan bij het werkveld van de kandidaat.”

Een integrale blik

Omdat Stimulansz actief is in de volle breedte van het sociaal domein, kijken we integraal en leggen we relevante verbindingen tussen het werkveld van de deelnemer en de diverse domeinen en wetten.Logo Den Haag

“Ik kom uit de uitzendbranche. Door mijn complexe rol bij de gemeente Den Haag heb ik veel te maken met bijvoorbeeld schuldhulpverlening en Wmo. Ik wilde graag een breder perspectief ontwikkelen en kennis opdoen van de diverse thema’s binnen het sociaal domein op hoog niveau. De luxe van een 1-op-1 college is ontzettend prettig, ik heb er veel van geleerd!”

Sabine Mol
Hoofd Werkgeversdienstverlening STiP
Gemeente Den Haag

Logo Eindhoven

“De persoonlijke benadering en de deskundigheid van de trainers maken deze opleiding een waardevol begin van mijn baan in het sociaal domein.”

Ed Gevers
Afdelingshoofd
Gemeente Eindhoven

Logo Helmond

“Voor mij was dit helemaal perfect! Binnen een paar uur tijd kwamen alle highlights van het sociaal domein voorbij. Wat ik heel prettig vond was dat er echt sprake was van een persoonlijk gesprek. Ik kon uitgebreid mijn vragen stellen, men nam de tijd om alles te verduidelijken en ook kreeg ik een aantal praktijkcasussen voorgelegd die het voor mij inzichtelijk maakten.”

Niels Slaats
Teammanager
Gemeente Helmond

Extra hulp via de juridische kennisbank

“Aan het eind van het programma sturen we onze deelnemers niet het bos in”, zo zegt Hendriksen tot slot. “Ze krijgen 3 maanden gratis toegang tot onze juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein. Hierdoor kunnen ze op hun gemak de belangrijkste begrippen nog eens nalezen”.

Interesse?

Nieuwe leidinggevenden, managers, directeuren en andere executives binnen het sociaal domein kunnen rechtstreeks contact opnemen met José Hendriksen voor meer informatie.

Anderen bekeken ook