Financieel ontzorgen betekent dat de gemeente het beheer van inkomsten en uitgaven geheel of gedeeltelijk uit handen neemt. De verplichte ontzorging bestaat uit het betalen van de huur, de rekeningen voor gas, water en stroom en de verplichte zorgverzekering. Deze kosten betaalt u vanuit de bijstandsuitkering. De periode van ontzorging gaat in op het moment dat het recht op bijstand ontstaat en duurt minimaal 6 maanden.
Het is belangrijk dat de inburgeraar in deze periode (financieel) zelfredzaam wordt. Onder financiële zelfredzaamheid verstaan we dat iemand zijn/haar inkomsten en uitgaven in balans houdt, nu en in de toekomst. Financiële zelfredzaamheid is belangrijk om volwaardig mee te kunnen doen in de Nederlandse maatschappij. Daarom is het belangrijk financiële zelfredzaamheid al tijdens de periode van financieel ontzorgen te stimuleren. Het werken aan financiële zelfredzaamheid is dus onderdeel van het proces van financieel ontzorgen. Het staat gemeenten vrij te bepalen hoe zij het proces van financieel ontzorgen en het bevorderen van financiële zelfredzaamheid inrichten.
De verplichte ontzorging wordt geregeld in de Participatiewet en geldt alleen voor de groep bijstandsgerechtigde asielstatushouders. Bijstandsgerechtigde asielstatushouders die hun inburgeringstraject zijn gestart vóór de inwerkingtreding van de nieuwe wet kunnen niet verplicht worden om deel te nemen aan de verplichte periode van ontzorgen.
Om snel en effectief te kunnen inburgeren is het belangrijk om financiële problemen te voorkomen en zo snel mogelijk te regelen dat er in de eerste levensbehoeften kan worden voorzien. Het doel van verplicht financieel ontzorgen is drieledig:
Hoe u het proces van financieel ontzorgen en het stimuleren van financiële zelfredzaamheid inricht, is niet in de wet geregeld. Daarin moet u dus zelf keuzes maken.
Een keuze kan zijn om de vaste lasten rechtstreeks vanuit de uitkering te betalen, of door een beheerder vanuit een budgetrekening. Werken aan financiële zelfredzaamheid vraagt om begeleiding. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door de partij die zorgt voor de in het nieuwe stelsel vereiste maatschappelijke begeleiding, in de vorm van individuele begeleiding of door middel cursussen in groepsverband.
Belangrijke aandachtspunten bij het financieel ontzorgen van statushouders zijn:
De Inspectie SZW heeft in 2019 onderzoek gedaan naar het financieel ontzorgen van statushouders op weg naar zelfredzaamheid. Daaruit zijn 2 succesfactoren voor het effectief ontzorgen naar voren gekomen:
Dat kan met onze juridische kennisbank Inzicht Sociaal Domein