GemeenteDelers 2024: dit zijn de winnaars

Op het VNG Uitvoeringscongres zijn de winnaars van GemeenteDelers 2024 bekendgemaakt. De winnende oplossingen komen uit Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Leeuwarden. Deze gaan over energiebesparing, betere dienstverlening met klantsignalen, statushouders in de techniek, en jongeren en democratie.
Gemeentedelers

Eindhoven, Mind the Energy Gap

De gemeente Eindhoven won met Mind the Energy Gap. Deze eenvoudige aanpak helpt gemeenten om energie te besparen in hun maatschappelijk vastgoed, zoals buurthuizen en sporthallen. Deze besparingen vloeien terug naar de gebruikers van de locaties. Jurylid Jeroen van Gool over Mind the Energy Gap: “Deze aanpak valt op door eenvoud, is erg praktisch en leidt tot serieuze, structurele besparingen.”

Rotterdam, Verbeteren vanuit klantsignalen

De gemeente Rotterdam verzamelt signalen van burgers en ondernemers over wat goed gaat en wat beter kan. De aanpak Verbeteren vanuit klantsignalen analyseert deze verzameling en gebruikt deze voor verbeteringen in de dienstverlening. Jurylid Peggy Hurkmans over Verbeteren vanuit klantsignalen: “Dit is dienstverlening next level, waar wordt opgehaald wat in de samenleving leeft. En gebouwd wordt aan het vertrouwen tussen overheid en burgers.”

Amsterdam, Statushouders in de techniek

In Amsterdam krijgen statushouders een opleiding en een baan in de techniek. Ze leren de Nederlandse taal, en vaardigheden voor op de werkvloer. De gemeente werkt hiervoor samen met het werkgeversservicepunt, een regionaal opleidingscentrum en het bedrijfsleven. Jurylid Hermannus Stegeman over Statushouders in de techniek: “Deze aanpak is een win-win-win-win: voor de arbeidsmarkt, ondernemingen, statushouders en daarmee de samenleving.”

Leeuwarden, Tienskip

Tienskip enthousiasmeert jongeren voor de democratie door hen oplossingen te laten bedenken voor wat zij belangrijk vinden. De organisatie slaat een brug tussen enerzijds groepen jongeren en anderzijds de gemeenteraad en gemeentelijke organisatie. Jurylid Arne van Hout over Tienskip: “Ik ben onder de indruk van de grote aantallen jongeren die via Tienskip bereikt worden. En van de mooie oplossingen die voor inwoners van Leeuwarden bereikt zijn.”

Publieksprijs

Dit jaar is voor het eerst de Publieksprijs uitgereikt. Gunningsmethodiek schoon en emissieloos bouwen bleek de favoriete finalist te zijn onder deelnemers aan het Uitvoeringscongres. Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties overhandigde de prijs aan het winnende team uit gemeente Eindhoven.

Informatie en filmpjes over de winnaars staan op vng.nl/gemeentedelers.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een open deur naar bestaanszekerheid

In mijn vorige blog over bestaanszekerheid heb ik stilgestaan bij het goed faciliteren van mensen zodat zij duidelijkheid hebben over de financiële regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Weten wat mogelijk is, dat is echter pas de eerste stap. De volgende stap is zorgen dat zij gemakkelijk gebruik kunnen maken van die regelingen. Dat vraagt namelijk best wat van mensen. Gelukkig zit de Wet proactieve dienstverlening in de pijplijn en die kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Tot die wet van kracht is kunnen we al heel wat stappen zetten.

Een praktische doener in het jeugdrecht: mr. Moniek Toonen-Hamerlinck

Hoe bepaal je welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp? Wat valt wel of niet onder de Jeugdwet? En hoe beoordeel je de eigen kracht van ouders en jeugdigen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die dagelijks binnenkomen bij de helpdesk van Inzicht Sociaal Domein.

Stimulansz Zomerschool 2025

Van 5 tot en met 26 juni 2025 organiseert Stimulansz de jaarlijkse online Zomerschool voor professionals in het sociaal domein. Met 7 praktijkgerichte webinars biedt deze editie een unieke kans om actuele ontwikkelingen te verkennen en praktische inzichten op te doen.