Stimulansz sponsort GemeenteDelers 2024

Stimulansz sponsort dit jaar de competitie GemeenteDelers 2024. Een mooi initiatief om goede voorbeelden te delen.

hero afbeelding Stimulansz sponsort GemeenteDelers 2024
16 april 2024

Door Redactie

Goede projecten zijn vaak alleen bekend in de eigen gemeente. De landelijke competitie GemeenteDelers geeft deze schat aan kennis en ervaring de aandacht die het verdient, wat de kans op hergebruik vergroot. De eerste selectie van de Gemeentedelers 2024 is bekend. 25 kanshebbers gaan naar ronde 2.

Gemeenten ontwikkelen vaak initiatieven of projecten die ‘naar meer smaken’. De landelijke competitie GemeenteDelers zet veelbelovende oplossingen in het zonnetje, zodat andere gemeenten ze kunnen inzetten voor hun inwoners, ondernemers en gemeentelijke organisatie of in hun regio. Scoorders hebben alle inzendingen beoordeeld op de criteria Succesvol, Waardevol en Herbruikbaar. De 25 casussen die hierop het beste scoren gaan door naar ronde 2.

Diversiteit van de gemeentelijke uitvoering

De 25 kanshebbers laten met elkaar de breedte en diversiteit zien van de gemeentelijke uitvoering. Zowel het sociaal domein, het fysieke domein als de dienstverlening komen in verschillende casussen aan bod. Ze bieden onder andere oplossingen voor bereikbaarheid, lokale democratie, energiearmoede en arbeidsmarktkrapte. 

De deelnemende gemeenten vormen met elkaar een mooie dwarsdoorsnede van alle gemeenten in Nederland. Inzendingen komen bijvoorbeeld uit Amsterdam en Den Haag, maar ook uit kleine gemeenten zoals Waterland en Lopik. Bijzonder is dat gemeente Eindhoven met 4 kanshebbers naar ronde 2 gaat.

Scoren

De scoorders beoordelen in de eerste ronde alle aanmeldingen. Zij doen dit naast hun werk bij overheidsinstanties of het bedrijfsleven. Yvette Entius is programmamanager innovatiemanagement bij Rijkswaterstaat. Zij zegt: ‘GemeenteDelers is voor mij heel inspirerend. Veel inzendingen spelen op een heel ander terrein dan mijn eigen werk bij Rijkswaterstaat. Ik vind het heerlijk om de voorbeelden te lezen en daarvan te leren.’ 

Op naar de finale

In ronde 2 gaan deskundige assessoren dieper in op elke casus via de methode van Waarderend Onderzoek. Door alle assessments bij elkaar te leggen, bepalen de assessoren de finalisten. Dat maken we begin september bekend, waarna de finalisten zich voorbereiden op ronde 3. Tijdens het VNG Uitvoeringscongres op 7 november 2024 is de feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking aan de winnaars. Bekijk de 25 kanshebbers die kans maken op de finale

Meer informatie over deze landelijke competitie leest u op de pagina van GemeenteDelers 2024.

 

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.