Consulent Inburgering in Katwijk. Hoe gaaf is dat!

Karin Freke is zij-instromer. Lees over haar switch van HR en bijna pensionado naar consulent inburgering.

Karin Freke (59) had zich heilig voorgenomen om eind 50 te stoppen met werken. Als zelfstandig HR-professional, en de laatste jaren als programmaleider bij het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ), had ze alles wel een keer gezien en gedaan. Het was mooi geweest, zo vond ze. Tot ze een vacature voorbij zag komen voor consulent inburgering bij de gemeente Katwijk. “Ik was niet op zoek naar een andere baan, maar eerder nieuwsgierig naar wat een consulent inburgering nu precies doet”, vertelt ze. “Maar toen ik de vacature tekst las, dacht ik: deze baan is me op het lijf geschreven.” Karin was altijd al geïnteresseerd in mensen uit andere culturen en deed in de privésfeer veel voor vluchtelingen en statushouders, bijvoorbeeld als taalmaatje. Ze rook haar kans om van haar passie haar werk te maken, solliciteerde en werd aangenomen. “Hoe gaaf is dat”, gebaart ze enthousiast. Dus van ‘bijna pensionado’ zette Karin in maart 2022 de rigoureuze stap naar weer een werkend bestaan als consulent inburgering.

De eerste werkdag

Alles was natuurlijk vreemd en nieuw voor Karin. “Ik zat voor het eerst in mijn leven in een kantoortuin. En dan de diverse systemen waarmee je moet werken – ze rolt met haar ogen – de processen, protocollen, procedures, daar moest ik wel even aan wennen.” Karin had weliswaar geen enkele ervaring met het werken bij een gemeente, maar bracht natuurlijk wel bepaalde vaardigheden en kennis van de doelgroep met zich mee. Die kwamen goed van pas. Ze had bovendien in de HR heel veel gesprekken moet voeren met mensen om hen te stimuleren zich te ontwikkelen. Dus dat voelde meteen als bekend terrein. Waar het aan ontbrak was de basiskennis die ze nodig had als consulent inburgering.

Basisopleiding inburgering

Karin: “Ik had aangegeven dat ik heel graag een opleiding wilde doen en de gemeente bood me die kans bij Stimulansz. Ik ben er samen met een collega heen gegaan. Het is een hele degelijke opleiding. Dat klinkt een beetje oubollig, maar ik bedoel dat écht alle facetten aan bod komen. Van wet- en regelgeving tot interculturele communicatie. Dus niet alleen de ‘harde kant’ van het vak, maar ook de skills. Mooie combi! Ik vond het echt een hele leuke opleiding. De trainers zijn top! Heel erg to-the-point en praktijkgericht. Je kan wat je daar leert meteen toepassen in de praktijk.”

Direct aan de slag

Bij het behandelen van de casussen heeft ze zeker in het begin veel aan haar opleiding gehad, vooral op het gebied van wet- en regelgeving. Ook kreeg ze tijdens de opleiding heel goed uitgelegd wáár ze snel de juiste informatie kon vinden, wat haar nu veel tijd bespaart bij haar dagelijks werk, zo vindt ze. In andere zaken werd ze bevestigd in wat ze al wist: “er is niet 1 goede manier van communiceren. Je moet altijd onbevangen tegenover iemand staan, goed luisteren naar wat iemand zegt en niet meteen je oordeel klaar hebben. Daar word je tijdens zo’n opleiding opnieuw op gewezen. En dat is heel goed! Vooral bij mensen uit andere culturen mag je niet zomaar dingen aannemen.” Een eyeopener was dat ze zelf toetsen moest maken die een consulent voorlegt aan statushouders en gezinsmigranten. Een hele leerzame ervaring, meent ze, omdat je dan merkt hoe dat voelt.

Veilige leercultuur

Karin had het naar eigen zeggen getroffen met de groep cursisten. Een leuke sfeer met grote bereidheid om van elkaar te leren. “Zo wisten andere cursisten bijvoorbeeld meer over procesvoering binnen gemeenten dan ik en waren ze graag bereid om hun kennis daarover te delen. Ik dacht dan: O, gaat dat zo! Iedereen was heel open en spontaan, ook als je dingen nog niet zo goed onder de knie had. Er was een hele veilige leercultuur. We leerden dus niet alleen veel van de docenten, maar ook van elkaar.”

Hoe bevalt het na 6 maanden?

“Inburgering, c’est moi”, zegt Karin grijnzend. Ze is de enige consulent inburgering van de gemeente. Wie in Katwijk gaat inburgeren komt dus automatisch bij haar terecht. Ze werkt daarbij samen met maatschappelijke organisaties en de taalscholen. Momenteel heeft ze zo’n 50 statushouders en gezinsmigranten in haar caseload. Karin: “Ik vind het heel mooi werk. Je helpt mensen op weg en ziet daarvan meteen het resultaat. Daar put ik veel voldoening uit.” En ze is trots op haar inburgeraars: “Ik heb overwegend hele gemotiveerde en enthousiaste inburgeraars. Dat is fijn werken want dan doe je het ergens voor.” Karin ziet hen bij de intake, bij het opstellen van het persoonlijk inburgeringsplan (PIP) en daarna nog gemiddeld zo’n 3 keer per jaar om de vinger aan de pols te houden. Op de vraag hoe lang ze nog doorgaat met dit werk antwoordt ze lachend: “Daar doe ik geen uitspraken meer over want dat heb ik al te veel gedaan. Op mijn 25e zei ik: ‘ik stop als ik eind 50 ben’, en kijk waar ik nu ben.”Meld je dan hier aan voor de opleiding consulent inburgering.

Start 3 november en 16 januari 2023.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Cassandra Bosters helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“De Omgekeerde Toets borgen? Blijf in gesprek over de uitvoering”

Werkt jouw gemeente met de Omgekeerde Toets? Borg deze methode goed in je organisatie. Dat kan op allerlei manieren. De beste manier volgens opleidings- en organisatieadviseur Laurens Bouw: Intrinsieke motivatie. “Hoe fijn is het als je merkt dat je werk leuker en beter wordt, en zelfs tijd scheelt.”

GemeenteDelers 2024: dit zijn de winnaars

Op het VNG Uitvoeringscongres zijn de winnaars van GemeenteDelers 2024 bekendgemaakt. De winnende oplossingen komen uit Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Leeuwarden. Deze gaan over energiebesparing, betere dienstverlening met klantsignalen, statushouders in de techniek, en jongeren en democratie.

Canan Caliskan-Kantar: Meester in het bouwen van duurzame relaties

Canan Caliskan-Kantar, salesmanager bij Stimulansz, is een goedlachse en vastberaden professional met een passie voor het opbouwen van duurzame relaties. In een interview deelt ze haar inspiraties, dagelijkse werkzaamheden, en een bijzonder weetje wat bijna niemand weet.