Aruna: ‘Alleen als je openstaat voor mensen, kan je hen helpen’

Als kind van migrantenouders leerde adviseur Aruna Tharmakulanthan hoe belangrijk het is dat mensen voor je openstaan.

hero afbeelding Aruna: 'Alleen als je openstaat voor mensen, kan je hen helpen'
10 juni 2024

Door Redactie

Toen Aruna 3 jaar was, kwam ze vanuit Sri Lanka met haar ouders naar Zweden. “We waren er één van de weinigen met een donkere huidskleur. Dat was geen probleem. De juf van de kinderopvang maakte een Zweeds kookboek voor m’n moeder. Andersom brachten wij iets van onze cultuur mee. Het heeft me geleerd zélf open te staan voor mensen van diverse culturen en achtergronden en ook voor mensen met beperkingen.” 

Band opbouwen

Na de middelbare school studeerde Aruna psychologie aan de universiteit, en later sociaal recht. Ze werd behandelcoördinator in de pleegzorg. “Ik werkte met kinderen jonger dan 13 jaar die te maken hadden met huiselijk geweld. Ik bouwde een band op en hielp hen hun verhaal te vertellen. Er speelde veel: van alcoholproblemen tot criminaliteit. Voor kinderen die het huis uit moesten, zocht ik geschikte pleeggezinnen. En ik regelde ondersteuning voor pleegouders en kinderen.” 

Succesvol geïntegreerd 

Ze was ook behandelcoördinator van jonge vluchtelingen. “Meestal jongeren uit Afghanistan die traumatische dingen hadden meegemaakt en moesten integreren. Ik had een 9-tot-5-baan, maar ik paste mijn agenda aan en ging Sri Lankaans voor ze koken. Ik heb nog steeds contact met een aantal jongeren. Ze zijn succesvol geïntegreerd. Prachtig!” Ze glundert. De laatste jaren in Zweden was ze coördinator in de kind- en jeugdzorg bij de gemeente Eskilstuna. “Dat was balanceren tussen de behoeften van kinderen en gezinnen en de beschikbare middelen.” 

De ideale werkplek voor Aruna

In 2021 verhuisde Aruna naar Nederland. Met haar man en 2 dochters woont ze in Enschede. Net in Nederland ging ze aan de slag bij een bedrijf in auto-onderdelen. Toch begonnen de liefde en interesse voor het sociaal domein weer te kriebelen. “Stimulansz stond open voor een gesprek. En, het klikte!” Aruna kreeg de kans én greep de kans. “Het is voor mij de ideale werkplek”, zegt ze met een vrolijke lach.

Afgelopen jaar heeft ze het sociaal domein in Nederland beter leren kennen. Met haar ervaring begrijpt ze wat professionals in het sociaal domein nodig hebben. En met haar kennis van het Zweedse systeem heeft ze een frisse blik. “Ik ben intermediair tussen het werkveld en Stimulansz. Mijn doel is dat gemeenten de inwoners sneller en beter kunnen helpen.” 

Anders geregeld

Het sociaal domein is in Zweden anders geregeld. “Het is een centrale wet waaraan alle gemeenten zich moeten houden. Dat is anders dan in Nederland, waar iedere gemeente anders werkt en meer ruimte heeft voor maatwerk.”

Coördinator als centraal aanspreekpunt

Net zoals in Nederland ga je in Zweden voor ondersteuning naar de gemeente. De gemeenten in Nederland kunnen je vervolgens doorverwijzen naar de juiste instantie of hulpverleningsorganisatie, afhankelijk van de specifieke behoeften. In Zweden worden deze ondersteunende diensten doorgaans aangeboden door de gemeente. “Als coördinator werkte ik nauw samen met politie, school, zorg en belastingdienst. Iedereen heeft toegang tot dezelfde informatie over een inwoner die we tegenkomen in het sociaal domein. Als inwoner moet je daar natuurlijk wel eerst toestemming voor geven. Omdat we zo goed samenwerken, hoor je het als coördinator direct als er iets is.” 

Zorg goed voor jezelf

Heeft Aruna tips voor professionals? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Achter elk dossier en elk probleem zit een mens met een eigen verhaal en behoeften. Luister daarom actief, wees empathisch en probeer het perspectief van de ander te begrijpen. En zorg goed voor jezelf. Als je net een zwaar gesprek hebt gehad, is het belangrijk dat je een moment voor jezelf neemt.”

Digitale Grote Almanak

De Digitale Grote Almanak (DGA) is hét digitale naslagwerk voor sociaal raadslieden en andere sociaal juridische professionals.