Wet inburgering definitief op 1 januari 2022 van kracht

De nieuwe Wet Inburgering treedt definitief op 1 januari 2022 in werking. Onze adviseurs staan klaar om u als gemeente te helpen met de implementatie van het nieuwe inburgeringsstelsel.

30 miljoen euro extra beschikbaar

Het kabinet heeft 30 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor gemeenten. Een groot deel daarvan, 21 miljoen euro, komt beschikbaar voor de groep nieuwkomers die nog onder de ‘oude’ wet Inburgering valt uit 2013. Door de hogere taakstelling van te huisvesten statushouders door gemeenten voor 2021 is die groep groter dan verwacht. Gemeenten worden aangemoedigd de begeleiding voor deze groep zo veel mogelijk in de geest van de nieuwe wet vorm te geven. De resterende negen miljoen euro is bedoeld voor extra invoeringsmiddelen.

Kennisbank Inburgering

Een belangrijke randvoorwaarde voor de implementatie van het nieuwe inburgeringsstelsel is om uitvoerders binnen gemeenten toegang te bieden tot actuele informatie. Dit kan met de module Inburgering van onze juridische kennisbank Inzicht Sociaal Domein. De module biedt u praktische, juridische en beleidsmatige informatie over inburgering. Wilt u meer weten over deze module? Onze adviseur Canan Caliskan-Kantar vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

Trainingen inburgering

Naast informatie is het ook belangrijk dat uitvoerders getraind worden in het werken met de nieuwe wet. Daarom verzorgt de Stimulansz Academie de komende tijd verschillende open trainingen. Heeft u behoefte aan een training met uw team? Wij bieden onze training ook incompany aan. Interesse? Neem contact op met de trainers van de Stimulansz Academie.

Divosa Benchmark Statushouders

In samenwerking met Divosa en BMC werken Stimulansz aan de Divosa Benchmark Statushouders. Voor deze benchmark volgen we de groep statushouders (inclusief nareizigers en gezinsherenigers), die vanaf begin 2014 een verblijfsvergunning asiel in Nederland heeft gekregen. De Divosa Benchmark Statushouders geeft een beeld van deze mensen vanaf het moment dat ze zich in de gemeente gehuisvest hebben en daar ingeschreven staan.
 

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Handreiking Minimaregelingen en zelfstandigen

Stimulansz heeft in opdracht van het ministerie van SZW een handreiking geschreven over de uitvoering van de minimaregelingen bij de doelgroep zelfstandigen. Deze handreiking geeft inzicht en handvatten om de minimaregelingen goed in te kunnen zetten bij de doelgroep zelfstandigen. De handreiking bevat achtergrondinformatie, praktische informatie, voorbeelden en advies.

Casusbesprekingen: hoe de Omgekeerde Toets® helpt

De Omgekeerde Toets® is niet alleen helpend in het gesprek met de inwoner, maar ook bij casuïstiekbesprekingen. Dit helpt om te leren werken met de Omgekeerde Toets®. En het helpt om te blijven leren van elkaar. Maar hóe zet je de Omgekeerde Toets® in bij casuïstiek? Opleidings- en organisatieadviseur Laurens Bouw geeft nuttige tips.

40 jaar interne controle: van Exelletjes naar KiC

Elke euro die een gemeente uitgeeft, moet rechtmatig worden besteed. Als interne controleur hield Hans Vugts daar toezicht op, met behulp van de tool Kwaliteit in Controle (KiC). Eind 2024 ging hij met pensioen. “KiC helpt interne controleurs hun werk goed te doen. De tool is gebruiksvriendelijk, overal toegankelijk en biedt handige overzichten.”