Wet inburgering definitief op 1 januari 2022 van kracht

De nieuwe Wet Inburgering treedt definitief op 1 januari 2022 in werking. Onze adviseurs staan klaar om u als gemeente te helpen met de implementatie van het nieuwe inburgeringsstelsel.

hero afbeelding Wet inburgering definitief op 1 januari 2022 van kracht
04 mei 2021

Door Redactie

30 miljoen euro extra beschikbaar

Het kabinet heeft 30 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor gemeenten. Een groot deel daarvan, 21 miljoen euro, komt beschikbaar voor de groep nieuwkomers die nog onder de ‘oude’ wet Inburgering valt uit 2013. Door de hogere taakstelling van te huisvesten statushouders door gemeenten voor 2021 is die groep groter dan verwacht. Gemeenten worden aangemoedigd de begeleiding voor deze groep zo veel mogelijk in de geest van de nieuwe wet vorm te geven. De resterende negen miljoen euro is bedoeld voor extra invoeringsmiddelen.

Kennisbank Inburgering

Een belangrijke randvoorwaarde voor de implementatie van het nieuwe inburgeringsstelsel is om uitvoerders binnen gemeenten toegang te bieden tot actuele informatie. Dit kan met de module Inburgering van onze juridische kennisbank Inzicht Sociaal Domein. De module biedt u praktische, juridische en beleidsmatige informatie over inburgering. Wilt u meer weten over deze module? Onze adviseur Canan Caliskan-Kantar vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

Trainingen inburgering

Naast informatie is het ook belangrijk dat uitvoerders getraind worden in het werken met de nieuwe wet. Daarom verzorgt de Stimulansz Academie de komende tijd verschillende open trainingen. Heeft u behoefte aan een training met uw team? Wij bieden onze training ook incompany aan. Interesse? Neem contact op met de trainers van de Stimulansz Academie.

Divosa Benchmark Statushouders

In samenwerking met Divosa en BMC werken Stimulansz aan de Divosa Benchmark Statushouders. Voor deze benchmark volgen we de groep statushouders (inclusief nareizigers en gezinsherenigers), die vanaf begin 2014 een verblijfsvergunning asiel in Nederland heeft gekregen. De Divosa Benchmark Statushouders geeft een beeld van deze mensen vanaf het moment dat ze zich in de gemeente gehuisvest hebben en daar ingeschreven staan.
 

Anderen bekeken ook