Klinkt dit gek? Behoorlijk! Maar uit het rapport van de Inspectie SZW (1) blijkt dat dit wel zo werkt voor jongeren die een uitkering nodig hebben.
Jongeren mogen als ze 18 worden zelf beslissen over een vervolgbehandeling. Sommigen zijn zorgmoe en willen zelf, zonder hulp, een nieuwe start maken. Maar de stap naar het zelfstandig bestaan is heel groot, zeker als je geen sociaal netwerk of ondersteunende thuissituatie hebt. Het gevolg is dat een aantal van hen in een later stadium alsnog naar de gemeente komt met een veelheid aan problemen die voorkomen had kunnen worden als ze eerder waren gekomen. U zult de jongeren dus moeten verleiden om naar u toe te komen.
De jongeren die wel aankloppen bij Werk en Inkomen vinden de procedures vaak heel lastig. Ze begrijpen het aanvraagproces niet, vullende formulieren verkeerd in en stellen de verkeerde hulpvraag waardoor de klantmanager denkt dat ze aan het verkeerde loket staan. Deze jongeren worden dan onterechte niet geholpen. Ze hebben de uitkering hard nodig, maar komen niet door het proces door alle obstakels die worden opgeworpen. Vaak lukt dit alleen als ze hun begeleider vanuit jeugdhulp meenemen. U zult de jongeren dus moeten helpen om door het aanvraagproces te komen.
In veel gevallen worden een te optimistische inschatting gemaakt van de zelfredzaamheid van deze jongeren. Als de slager u een koe geeft en zegt dat u daar maar zelf vlees van moet maken, dan is de kans klein dat het u lukt. Voor jongeren geldt dat de toegang tot een uitkering en hulp bij het zoeken van werk net zo ingewikkeld is als voor u een saucijs maken van die koe. Zelf 4 weken zoeken naar werk en scholing, inschrijven bij uitzendbureaus, dat is voor een deel van deze jongeren – soms flink getraumatiseerd en niet altijd digitaal vaardig – te veel van het goede. U moet dus goed nagaan wat jongeren zelf kunnen.
In het hele sociaal domein stapelen de dossiers zich op, is de werkdruk hoog en zijn de budgetten klein. Eén van de dingen waar iedereen zo druk mee is, is het maken van integrale plannen. Het motto is namelijk, 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur. Dus iedereen maakt voor zijn klant een integraal plan. Met als gevolg dat er integrale plannen liggen van de begeleider jeugdhulp, klantmanager werk, inkomen, schuldhulp en de Wmo consulent. Met uiteraard het nodige gebrek aan consistentie. Zonde, want het is veel efficiënter als u vertrouwt op elkaars professie.
Veel gemeenten hebben veel kennis van de problematiek van jongeren binnen hun eigen gemeenten. Ze doen onderzoek (of laten dat doen) en weten dus precies hoeveel jongeren problemen hebben en welke probleem dat dan zijn. Dat klinkt natuurlijk heel goed, maar er zit wel een ‘maar’ aan. Ze weten niet wélke jongeren het zijn. Om deze jongeren te kunnen helpen, moet u weten wie het zijn.
Natuurlijk leiden er veel meer wegen naar Rome, maar u zou bijvoorbeeld het volgende kunnen doen.
(1) Rapport: ‘Bijdrage Werk en inkomen aan integrale ondersteuning van jongeren uit de jeugdhulp die 18 worden‘, Inspectie SZW
Deze column verscheen eerder op Sociaalweb.