Het verzoek van een burger om een geluidsopname te maken, moet een ambtenaar in beginsel inwilligen. Dit is alleen anders als er ‘zwaarwegende redenen’ zijn om opname te verbieden.
Het is toegestaan om stiekem een geluidsopname van een gesprek te maken. Dit is wel strafbaar als de persoon die de opnames maakt zelf niet deelneemt aan het gesprek. Met andere woorden: zolang de burger zelf deelneemt aan het gesprek, mag hij het gesprek opnemen. Ook als hij het niet van tevoren meldt aan de andere partij. Artikel 139a Wetboek van Strafrecht zet een maximale celstraf van zes maanden op het opnemen van gesprekken waaraan je zelf geen deelnemer bent.
Het is niet toegestaan om een opgenomen gesprek te delen via bijvoorbeeld Facebook of YouTube. Hiervoor is instemming van alle betrokkenen nodig. Het openbaar maken zonder toestemming leidt namelijk automatisch tot schending van iemands privacy.
Ja, dat kan. Gemeenten kunnen hun eigen regels opstellen en die openbaar maken. Afspraken met de burger kan een gemeente op een zelfgekozen manier vastleggen. In het kader van de privacywet is het verstandig om een manier te kiezen die als bewijs kan dienen. De Nationale Ombudsman heeft spelregels voor geluidsopnames opgesteld voor burgers die gesprekken met medewerkers van overheidsinstanties willen opnemen.
Is het toegestaan om medewerkers die bezig zijn met de uitvoering van hun werk te filmen en de videobeelden op internet te plaatsen? Lees hierover de blog “Mag je een video van de uithuisplaatsing van je kind op internet plaatsen?”