Gespreksleidraad en Wegwijzers 18+

In de gespreksleidraad staan 6 leefgebieden die minimaal aan bod moeten komen tijdens een gesprek met een jongvolwassene.

hero afbeelding Gespreksleidraad en Wegwijzers 18+
12 juli 2022

Door Redactie

Voor jongeren is het vinden van de weg naar de juiste of meest passende oplossing lastig. Er zijn ontelbare regelingen en er zijn veel verschillende loketten en gemeentelijke afdelingen waarmee ze te maken krijgen. Ook hulpverleners en wijkteammedewerkers hebben moeite om de weg te vinden.

Gespreksleidraad

Het vertrekpunt voor het vinden van de juiste ondersteuning is een gesprek met de jongere zelf. Tijdens het eerste gesprek is het belangrijk om breed te kijken en de jongere integraal te bevragen. Dat kan moeilijk zijn voor de hulpverlener of wijkteammedewerker omdat deze gewend is vanuit zijn eigen expertise de hulpvraag aan te vliegen. Dit kan een verkokerd beeld geven. Om dit te voorkomen is de gespreksleidraad van Stimulansz een ideaal hulpmiddel.
In de gespreksleidraad staan 6 leefgebieden die minimaal aan bod moeten komen tijdens een gesprek met een jongvolwassene. Waar ligt het zwaartepunt van de problemen? Waar moet hulp op worden ingezet? Is dat op één gebied of speelt er meer? Samen met de jongere kan er een plan worden gemaakt. Wat doet hij of zij zelf en wat moet worden overgenomen?

Wegwijzers 18+

Zodra helder is waar de problemen liggen en in welke richting de oplossing gezocht zou kunnen worden, komen de wegwijzers 18+ van Stimulansz handig van pas. Er zijn 6 wegwijzers, corresponderend met de 6 leefgebieden van de gespreksleidraad. Per wegwijzer wordt overzichtelijk gemaakt waar of bij welke instantie de ondersteuning te vinden is. Ook zijn er links te vinden naar de relevante onderwerpen binnen Inzicht Sociaal Domein, de kennisbank van Stimulansz.

Voor wie?

De gespreksleidraad en wegwijzers 18+ zijn bedoeld voor iedereen die met jongeren met een hulpvraag in gesprek gaan en die de weg binnen het sociaal domein zoeken. Dat kan gaan om zorgverleners, wijkteammedewerkers maar ook om klantmanagers en bijvoorbeeld Wmo consulenten.

Interesse?

Nieuwsgierig geworden? Download hier gratis de wegwijzer 18+ met het onderwerp financiën. Wilt u alle 6 wegwijzers 18+ en de gespreksleidraad downloaden? Ga hiervoor naar Inzicht Sociaal Domein.

Anderen bekeken ook