Gespreksleidraad en Wegwijzers 18+

In de gespreksleidraad staan 6 leefgebieden die minimaal aan bod moeten komen tijdens een gesprek met een jongvolwassene.

Voor jongeren is het vinden van de weg naar de juiste of meest passende oplossing lastig. Er zijn ontelbare regelingen en er zijn veel verschillende loketten en gemeentelijke afdelingen waarmee ze te maken krijgen. Ook hulpverleners en wijkteammedewerkers hebben moeite om de weg te vinden.

Gespreksleidraad

Het vertrekpunt voor het vinden van de juiste ondersteuning is een gesprek met de jongere zelf. Tijdens het eerste gesprek is het belangrijk om breed te kijken en de jongere integraal te bevragen. Dat kan moeilijk zijn voor de hulpverlener of wijkteammedewerker omdat deze gewend is vanuit zijn eigen expertise de hulpvraag aan te vliegen. Dit kan een verkokerd beeld geven. Om dit te voorkomen is de gespreksleidraad van Stimulansz een ideaal hulpmiddel.
In de gespreksleidraad staan 6 leefgebieden die minimaal aan bod moeten komen tijdens een gesprek met een jongvolwassene. Waar ligt het zwaartepunt van de problemen? Waar moet hulp op worden ingezet? Is dat op één gebied of speelt er meer? Samen met de jongere kan er een plan worden gemaakt. Wat doet hij of zij zelf en wat moet worden overgenomen?

Wegwijzers 18+

Zodra helder is waar de problemen liggen en in welke richting de oplossing gezocht zou kunnen worden, komen de wegwijzers 18+ van Stimulansz handig van pas. Er zijn 6 wegwijzers, corresponderend met de 6 leefgebieden van de gespreksleidraad. Per wegwijzer wordt overzichtelijk gemaakt waar of bij welke instantie de ondersteuning te vinden is. Ook zijn er links te vinden naar de relevante onderwerpen binnen Inzicht Sociaal Domein, de kennisbank van Stimulansz.

Voor wie?

De gespreksleidraad en wegwijzers 18+ zijn bedoeld voor iedereen die met jongeren met een hulpvraag in gesprek gaan en die de weg binnen het sociaal domein zoeken. Dat kan gaan om zorgverleners, wijkteammedewerkers maar ook om klantmanagers en bijvoorbeeld Wmo consulenten.

Interesse?

Nieuwsgierig geworden? Download hier gratis de wegwijzer 18+ met het onderwerp financiën. Wilt u alle 6 wegwijzers 18+ en de gespreksleidraad downloaden? Ga hiervoor naar Inzicht Sociaal Domein.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Handreiking Minimaregelingen en zelfstandigen

Stimulansz heeft in opdracht van het ministerie van SZW een handreiking geschreven over de uitvoering van de minimaregelingen bij de doelgroep zelfstandigen. Deze handreiking geeft inzicht en handvatten om de minimaregelingen goed in te kunnen zetten bij de doelgroep zelfstandigen. De handreiking bevat achtergrondinformatie, praktische informatie, voorbeelden en advies.

Casusbesprekingen: hoe de Omgekeerde Toets® helpt

De Omgekeerde Toets® is niet alleen helpend in het gesprek met de inwoner, maar ook bij casuïstiekbesprekingen. Dit helpt om te leren werken met de Omgekeerde Toets®. En het helpt om te blijven leren van elkaar. Maar hóe zet je de Omgekeerde Toets® in bij casuïstiek? Opleidings- en organisatieadviseur Laurens Bouw geeft nuttige tips.

40 jaar interne controle: van Exelletjes naar KiC

Elke euro die een gemeente uitgeeft, moet rechtmatig worden besteed. Als interne controleur hield Hans Vugts daar toezicht op, met behulp van de tool Kwaliteit in Controle (KiC). Eind 2024 ging hij met pensioen. “KiC helpt interne controleurs hun werk goed te doen. De tool is gebruiksvriendelijk, overal toegankelijk en biedt handige overzichten.”