Infographic: 9 op de 10 mensen wordt schuldenvrij met saneringskrediet of Wsnp

Infographic: 9 op de 10 mensen wordt schuldenvrij met saneringskrediet of Wsnp.

hero afbeelding Infographic: 9 op de 10 mensen wordt schuldenvrij met saneringskrediet of Wsnp
13 november 2019

Door Ger Ramaekers

Infographic schulden Slechts 7% van de mensen met schuldhulp krijgt een saneringskrediet en 4% belandt in de Wsnp. De Benchmark Armoede & Schulden van Divosa, BMC en Stimulansz deed een uitvraag naar de redenen voor deze lage percentages. Gemeenten gaven als belangrijkste reden dat ze met voorliggende instrumenten (zoals budgetbeheer- en coaching en beschermingsbewind) mensen voldoende kunnen ondersteunen. Ook ervaren gemeenten een hoge drempel om een Wsnp-aanvraag te doen, omdat de rechtbank hoge administratieve eisen stelt.

Andere hulp

Op basis van verschillende bronnen, waaronder de benchmark, leiden we af dat er per jaar 18.000 huishoudens schuldenvrij worden. Het totale aantal huishoudens met schulden dat gemeenten ondersteunen, is nog veel groter. Andere huishoudens krijgen bijvoorbeeld budgetbeheer of krijgen een doorverwijzing naar bewindvoering. Er zijn ook mensen die eerst hulp van de gemeente krijgen bij het oplossen van andere problemen, voordat hun schulden worden aangepakt.

Niet altijd haalbaar

Een schuldenvrije toekomst is niet voor iedereen haalbaar. Soms is stabilisatie van schulden het hoogst haalbare, bijvoorbeeld omdat mensen kampen met psychische problemen of een traject van 3 jaar niet kunnen volhouden.
Meer cijfers over schuldhulpverlening van gemeenten vind je in de infographic De wegen naar een schuldenvrije toekomst.

Anderen bekeken ook