Stimulansz opnieuw Cedeo-erkend

De academie van Stimulansz heeft opnieuw een Cedeo-certificaat ontvangen. Uit het onderzoek van Cedeo blijkt dat zowel onze incompany- als open trainingen en opleidingen zeer gewaardeerd worden door onze klanten.

Cedeo is een onafhankelijk instituut dat klanttevredenheidsonderzoeken uitvoert onder opleidingsinstituten en dienstverleners. Uit hun laatste onderzoek naar Stimulansz blijkt dat 100% van onze maatwerkklanten tevreden tot zeer tevreden te zijn en 98% van onze klanten aan open trainingen en opleidingen. Een prachtig resultaat, waar we heel blij mee zijn.

Incompany: Maatwerk dat werkt

Onze incompany opleidingen zijn bijzonder goed ontvangen. Klanten prijzen in het onderzoek onder andere de grondige aanpak tijdens de intakegesprekken en de duidelijkheid van de afspraken bij onze incompany-trajecten. “We hebben goed besproken wat onze doelen waren en hoe Stimulansz hieraan kon bijdragen. Hierdoor werd al snel duidelijk dat Stimulansz de juiste partij was,” aldus een tevreden klant. Deze zorgvuldige voorbereiding zorgt ervoor dat onze incompany opleidingen en trainingen naadloos aansluiten bij de specifieke behoeften van gemeenten en andere organisaties.

Praktische open trainingen en opleidingen

Ook onze open opleidingen en trainingen worden zeer hoog gewaardeerd. De deelnemers prijzen het hoge niveau van de bijeenkomsten, de actuele onderwerpen die aan bod komen, en de praktische benadering van de trainingen. “Er is goed nagedacht over de programma’s van Stimulansz, zodat ze goed aansluiten bij de praktijk. Ze maken echt een vertaalslag van theorie naar praktijk. Daarnaast hebben ze ook een breed aanbod, voor elk wat wils.” Vertelt een tevreden klant in het onderzoek.

Onze trainers maken het verschil

Daarnaast staat het onderzoek vol met complimenten aan onze trainers. Een referent zegt: “De trainers waren erg goed. Zij waren duidelijk zeer deskundig en ervaren, maar wisten ook goed wat voor ons belangrijk was en speelden hierop in met leuke en relevante cases.” Een andere referent zegt over dit onderwerp: “Ik ben zeer te spreken over de trainers. Ze werken praktijkgericht en hebben oog voor de steeds zwaarder wordende werkomstandigheden van onze medewerkers.” In het rapport trekt Cedeo daarom ook de volgende conclusie: Over het algemeen blijkt dat de deskundigheid, vriendelijkheid en het vermogen van de trainers om in te spelen op de behoeften van de deelnemers sterk bijdragen aan de algehele tevredenheid over de opleidingen en trainingen van Stimulansz.

Ook een training of opleiding volgen?

Naast open trainingen en opleidingen bieden we ook incompany trainingen en online trainingen. En allerlei andere evenementen voor het vergroten van uw kennis. Er is altijd wel een training die bij jou past.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”