Training

Armoede ontrafeld

 • 1 dagdeel
 • in overleg
 • Offertebasis

Armoede komt steeds meer voor in Nederland en door de hoge inflatie zal de armoede waarschijnlijk verder toenemen. Armoede heeft veel impact op het leven van mensen. Hoe speelt u daar als professional of vrijwilliger goed op in? U leert het in deze training.

Download brochure

Incompany

We denken graag met u mee over een passend aanbod.
Advies aanvragen

Overzicht

Uw resultaat:

 • U kent de effecten van leven in armoede op het gedrag van mensen
 • U herkent en begrijpt gedrag van mensen die leven in armoede
 • U spreekt de eigen kracht van mensen aan en benut deze kracht
 • U plaatst uw eigen handelwijze in perspectief en past deze aan per situatie

Voor wie

Deze training is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig of als vrijwilliger werkt met mensen die in armoede leven. Zoals:

 • klantmanagers werk en inkomen
 • consulenten
 • wijkteammedewerkers
 • schuldhulpverleners

Zo ziet de training eruit

Dit is een training waarbij we in één dagdeel de onderwerpen op een praktische manier aan bod laten komen. Door de training krijgt u inzicht in en begrip van de leefwereld van mensen in armoede. U leert u hoe u op effectieve manier mensen in armoede ondersteunt en hoe u de verbinding maakt tussen beleid en praktijk.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Jaqueline Clemens helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Armoede komt in toenemende mate voor in Nederland. Steeds meer mensen hebben maandelijks te weinig geld om van te leven. En door de huidige inflatie en de hoge energieprijzen zal de armoede in Nederland waarschijnlijk verder toenemen. Ook de langdurige armoede neemt toe.

Mensen ontwikkelen krachtige en soms (on)begrijpelijke overlevingspatronen. Vaak komen ze nog verder in de problemen omdat ze de weg niet weten in het oerwoud aan wettelijke regelingen en voorzieningen en aanvraagprocedures. De maatschappij verwacht van mensen dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen en zelf hun zaken regelen. Maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk.

Wat weet u van de gevolgen van armoede?

Wat doet u als dienstverlener om deze cliënt te ondersteunen? U bereikt meer als u inzicht heeft in de effecten van leven in armoede en in het gedrag van mensen in armoede. Als u uw aanpak aanpast, komt er weer beweging en verbetering in de situatie van de cliënt. Tijdens de training behandelen we de volgende onderwerpen:

De betekenis van armoede

 • Armoede signaleren bij kinderen en hun ouders.
 • De betekenis en beleving van armoede.
 • De leefwereld van mensen in armoede.
 • De invloed van armoede op het gedrag van mensen.
 • De invloed van beelden en overtuigingen op het handelen van mensen en hulpverleners.
 • De rol van hulpverleners en communicatie met mensen in armoedesituaties.

De verbinding tussen leef- en systeemwereld

 • Systeemoorzaken van armoede.
 • (Gedrags)kenmerken van mensen in armoede.
 • Dilemma’s in de eigen werksituatie.
 • Best practices in omgaan met armoede.
 • Vertalen van inzichten naar de eigen dagelijkse praktijk.

Data & Locatie(s)

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Armoede ontrafeld

Incompany

We bieden de training Armoede ontrafeld ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.