Webinar

Het persoonsgebonden budget in de Jeugdwet en Wmo 2015

 • 3 uur
 • 30 deelnemers
 • 150,-

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een heel nuttig middel om een cliënt in staat te stellen zelf de regie te voeren. Maar aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een pgb te kunnen verstrekken? Tijdens dit webinar verdiepen we uw kennis op het gebied van het pgb in de Jeugdwet en de Wmo 2015.

Download brochure

Start van de training

Dinsdag,
5 november 2024
13:30 - 16:30
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • U kent de ontstaansgeschiedenis van het pgb
 • U bent op de hoogte van de regelgeving en jurisprudentie
 • U kent de begrippen 'eigen kracht', 'gebruikelijke hulp' en 'gewaarborgde hulp' in de Jeugdwet en Wmo 2015
 • U kunt aan de hand van het stappenplan van de Centrale Raad van Beroep tot een zorgvuldig besluit komen rond de te verstrekken voorziening en het pgb

Voor wie

 • Beleidsmedewerkers
 • Wmo-consulenten
 • Jeugd-consulenten
 • Wijkteammedewerkers

Zo ziet de webinar eruit

Het is een online webinar van 3 uur waarin we u op een interactieve manier alles vertellen over het pgb binnen de Jeugdwet en de Wmo 2015. Het programma tijdens dit webinar:

 • Wat is de bedoeling van het pgb?
 • Hoe is het pgb geregeld in de Jeugdwet en de Wmo 2015?
 • Welke jurisprudentie is er over het pgb in de Jeugdwet en de Wmo 2015?
 • Wat houdt het begrip gebruikelijke hulp in en hoe kan dit worden toegepast in de praktijk?
 • Hoe onderzoek en onderbouw je een aanvraag voor een pgb inclusief het onderwerp gebruikelijke hulp?

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Anitra Vink helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Het pgb is een heel nuttig middel om een jeugdige, ouder of cliënt in staat te stellen zelf de regie te voeren over de hulp die hij of zij ontvangt of over de noodzakelijke andere maatwerkvoorzieningen. Zowel in het kader van de Jeugdwet als de Wmo 2015 worden de meeste pgb’s verstrekt voor begeleiding.

Er gaat regelmatig iets mis bij het verstrekken van pgb’s. Vaak bestaat er de gedachte dat er een keuzevrijheid bestaat voor een pgb. De bepalingen in de Jeugdwet en de Wmo 2015 zijn duidelijk: jeugdigen, hun ouders en cliënten komen alleen voor een pgb in aanmerking als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Een ander punt waar het met een pgb mis gaat is bij hulp die wordt geleverd door ouders of huisgenoten. Vanuit de oude AWBZ-indicaties zijn veel cliënten gewend voor de hulp die ze nodig hebben één van hun ouders of een (andere) huisgenoot in te huren. De Jeugdwet en de Wmo 2015 hebben op dat punt totaal andere uitgangspunten dan de AWBZ had. De Jeugdwet en de Wmo 2015 gaan uit van eigen kracht. Dat betekent dat pgb’s voor ouders of (andere) huisgenoten daardoor ook in een ander daglicht komen te staan.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • De ontstaansgeschiedenis van het pgb wordt geschetst en de manier waarop het pgb zich in de AWBZ heeft ontwikkeld
 • Daarna wordt ingegaan op de regelgeving in de Jeugdwet en Wmo 2015, inclusief de Memorie van Toelichting
 • Vervolgens wordt ingegaan op de jurisprudentie sinds 2015 inclusief het begrip ‘gewaarborgde hulp’
 • Ingegaan wordt op het Wmo 2015-begrip gebruikelijke hulp, de betekenis hiervan en hoe dit begrip in te vullen aan de hand van jurisprudentie van de CRvB
 • Daarna wordt aan de hand van het stappenplan van de CRvB een casus besproken waarin zowel het pgb beoordeeld wordt als rekening wordt gehouden met gebruikelijke hulp

Data & Locatie(s)

Starten op di 5 november 2024

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen en tijden

 • Dinsdag, 5 november 2024
  09:30 – 12:30

Locatie

Online

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Het persoonsgebonden budget in de Jeugdwet en Wmo 2015

Incompany

Wij bieden dit webinar ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.