Training

Interne Controle (IC) en Kwaliteitszorg

 • 3 dagen
 • 8 deelnemers
 • 1.499,-

Bent u kwaliteitsmedewerker of intern controleur? En heeft u behoefte aan extra kennis over interne controle en kwaliteit? Gaat uw organisatie de kwaliteitsketen herijken en wilt u hierover kunnen meedenken? Dan is deze driedaagse training heel geschikt voor u.

Download brochure

Start van de opleiding

Donderdag,
3 oktober 2024
9:30 - 16:30 uur
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • U kent alle aspecten van interne controle en kwaliteit binnen een gemeente
 • U kunt meedenken over herijking van de kwaliteitsketen in uw organisatie

Voor wie

 • Kwaliteitsmedewerkers die de overstap naar IC willen maken

Daarnaast is deze training ook geschikt voor werknemers die alleen gegevensgerichte ervaring met IC hebben of die zich vanuit een andere functie willen ontwikkelen richting IC.

 

Zo ziet de training eruit

Deze driedaagse training bestaat uit drie modules die zeer praktisch zijn van opzet. Dit betekent dat u ook zaken kunt inbrengen vanuit uw eigen organisatie.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen

“Een leuke, interessante, boeiende training voor een (aankomend) IC-er.”

Jan Joor
Kwaliteitsmedewerker, Gemeente Arnhem

blog card header

Vragen of advies nodig?

Laurens Bouw helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Kwaliteitszorg is sterk in ontwikkeling binnen de sociale zekerheid. Dat komt omdat gemeenten meer budgetverantwoordelijkheden en meer beleidsvrijheid hebben gekregen. De rol van de accountant is juist kleiner geworden. Kwaliteitszorg raakt de hele organisatie: de uitvoering, het gemeentelijk beleid en de procesbeschrijvingen.

Extra kennis over interne controle en kwaliteit

Maar hoe zet u uw grotere budgetverantwoordelijkheid en beleidsvrijheid effectief in? Daar gaan we tijdens deze training uitgebreid op in. Maar er is ook genoeg ruimte voor inbreng vanuit uw eigen organisatie. Zo horen we graag meer over uw bevindingen met interne controle. We bekijken gezamenlijk naar controleplannen en staan stil bij de wijze van rapporteren.
De volgende onderwerpen komen aan bod:

Module 1: Kwaliteit

 • Kwaliteit in steekwoorden
 • Kwaliteitszorg en spelers (vanaf toetser t/m IC)
 • Verschillende rollen en hoe deze elkaar aanvullen
 • Relatie IC: intern en extern
 • Aspecten van LEAN

Module 2: Onderzoekstechnieken

 • Begrippen zoals rechtmatigheidscontrole
 • Definitie van Interne Controle
 • Doel IC: repressief – preventief
 • Diverse onderzoeksvormen (gegevensgericht/organisatiegericht)
 • Uitgangspunten
 • Werkwijze
 • Steekproeven
 • Goed, fout en onzeker
 • Risico-analyse
 • Juistheid, volledigheid
 • Samenhang kwaliteitsketen / overige waarborgen
 • Als het misgaat

Module 3: Stukken / logistiek

 • Controle- en kwaliteitsplan
 • IC-rapportages
 • Audit-trail
 • Planning

Data & Locatie(s)

Starten op do 6 juni 2024, Utrecht

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen en tijden

 • Donderdag, 6 juni 2024
  09:30 – 16:30
 • Donderdag, 13 juni 2024
  09:30 – 16:30
 • Donderdag, 20 juni 2024
  09:30 – 16:30

Locatie

Deze reeks is vol.

Aanmelden voor de reeks in oktober kan wel nog: https://mijn.stimulansz.nl/cursus/ic-en-kwaliteitszorg

 

 

 

Starten op do 3 oktober 2024, Utrecht

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen en tijden

 • Donderdag, 3 oktober 2024
  09:30 – 16:30
 • Donderdag, 10 oktober 2024
  09:30 – 16:30
 • Donderdag, 17 oktober 2024
  09:30 – 16:30

Locatie

U bent van harte welkom bij:

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Interne Controle (IC) en Kwaliteitszorg

“Een leuke, interessante, boeiende training voor een (aankomend) IC-er.”

Jan Joor
Kwaliteitsmedewerker, Gemeente Arnhem

“Ik heb door de cursus meer inzicht gekregen in waarom we bepaalde werkzaamheden doen en hoe we deze het beste kunnen vormgeven.”

Sharisona Wasker
Medewerker Uitkeringsadministratie, MijnGemeenteDichtbij

Incompany

We bieden de Training Interne Controle (IC) en Kwaliteitszorg ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.