Training

Stabiliseren en toewerken naar een schuldregeling

 • 1 dag
 • 12 deelnemers
 • 495,-

Niet alle inwoners hebben bij aanmelding voor schuldhulp een stabiele (financiële) situatie, waardoor het regelen van schulden niet direct mogelijk is. Om dit wel mogelijk te maken moet er vaak veel geregeld worden. Dit kan lastig zijn als cliënten door stress het overzicht verliezen. Tijdens deze training bespreken we hoe u uw cliënt in haalbare stappen naar een stabiele situatie begeleidt en uitval voorkomt.

Download brochure

Incompany

We denken graag mee over een passend aanbod.
Advies aanvragen

Overzicht

 • U weet welke ondersteuning uw cliënt nodig heeft om de zaken op orde te brengen en te houden.
 • U weet welke (praktische) zaken de cliënt moet regelen voordat de schulden geregeld kunnen worden.
 • U bent in staat om uw inwoners in stappen te begeleiden bij het op orde brengen van de financiële situatie.
 • U heeft kennis van de bijzondere situaties die de stabilisatie kunnen belemmeren.
 • U kunt de cliënt motiveren bij het maken van ingewikkelde keuzes rondom zijn financiële situatie.

Voor wie

Schuldhulpverleners

Zo ziet de training eruit

De training Stabiliseren en begeleiden naar een schuldregeling bestaat uit 1 fysieke bijeenkomst waarin we alle aspecten van de stabilisatiefase bespreken. 

blog card header

Vragen of advies nodig?

Jaqueline Clemens helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Mensen met schulden ervaren vaak veel stress. Hierdoor zijn zij minder goed in staat om taken uit te voeren en overzicht te behouden. En dit zijn nou net de vaardigheden die iemand nodig heeft op het moment dat de financiële situatie op orde gebracht moet worden. Wanneer iemand tijdens de stabilisatiefase wordt overvraagd, is de kans groot dat de cliënt vroegtijdig uitvalt. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Tijdens deze training leert u niet alleen wat u en uw cliënt moeten regelen tijdens de stabilisatiefase, maar ook hoe u dit in haalbare stappen kunt doen. Hierdoor draagt uw dienstverlening bij aan het verminderen van stress in plaats van het verhogen van de stress.

Daarnaast besteden we tijdens de training ook aandacht aan situaties die de stabilisatie kunnen belemmeren. Uw cliënt kan dan in een complexe situatie terecht komen, waarbij een oplossing voor de schulden nog ver weg lijkt. U leert hoe u uw cliënt coachend kunt adviseren.

Na afrondingen van deze interactieve training bent u als schuldhulpverlener in staat om uw cliënt op een passende manier te begeleiden door deze belangrijke en veelomvattende fase van het schuldhulpverleningstraject.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • De gevolgen van geldstress
 • Niet-willers, niet-kunners en niet-lukkers
 • Het gewenste effect bepalen
 • Aanmelding, intake en plan van aanpak
 • Financiële begeleiding (zoals budgetbeheer, beschermingsbewind, budgetcoaching)
 • Inkomsten op orde (zoals de inspanningsverplichting, wisselende inkomsten of meerdere inkomstenbronnen, toeslagen en minimaregelingen)
 • Uitgaven
 • Stabiliseren in haalbare stappen
 • Bijzondere situatie (zoals koopwoning, alimentatie en fraude)
 • Praktische zaken die geregeld moeten worden in de stabilisatiefase
 • Coachend adviseren

Data & Locatie(s)

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Stabiliseren en toewerken naar een schuldregeling

Incompany

Wij bieden deze training ook incompany aan. U krijgt de opleiding van op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.