Training

Basis Wegwijs in het sociaal domein

 • 3 dagen
 • 15 deelnemers
 • 1.499,-

Bent u actief in het sociaal domein? En wilt u uw cliënten effectief kunnen helpen bij zijn of haar problemen? Met de training Wegwijs in het sociaal domein zet u de eerste stap op weg naar een breed georiënteerde blik op het sociaal domein. Een stevige basis voor andere trainingen en opleidingen.

Download brochure

Start van de training

Dinsdag,
17 september 2024
09.30 - 16.30
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • Inzicht in het werkveld en de belangrijke spelers in het sociaal domein
 • Inzicht in de wet- en regelgeving en de belangrijkste raakvlakken met uw werk
 • U kunt de vraag van uw cliënt relateren aan zijn leefwereld en adequate vervolgacties opstarten
 • U weet meer informatie in het sociaal domein te vinden en weet de juiste samenwerking op te zoeken
 

Voor wie

 • Professionals in de frontoffice
 • Wijkteammedewerkers
 • Beleidsmedewerkers
 • Startende medewerkers in het sociaal domein
 • Eerstelijnsmedewerkers die een breed zicht willen op vraagstukken in het sociaal domein

Zo ziet de training eruit

De basistraining Wegwijs in het sociaal domein is een praktische training van drie dagen.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen

“Omdat ik nieuw ben in het sociaal domein had ik behoefte aan achtergrondinformatie en inzicht in de samenhang tussen wet- en regelgeving. Ik heb voor de training Wegwijs in het sociaal domein van Stimulansz gekozen, omdat mijn collega jullie aanbeval. De training zat goed in elkaar Alles werd helder uitgelegd. Als resultaat van de training heb ik nu beter zicht op de samenhang tussen de verschillende wetten en regels in het sociaal domein, waardoor ik mijn werk nog beter kan uitvoeren. De training is aan te bevelen aan nieuwe professionals met geen (achtergrond)kennis over het sociaal domein.”

Applicatiebeheerder bij een gemeente

blog card header

Vragen of advies nodig?

Leonie Ramaker helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Het sociaal domein zit complex in elkaar. Verschillende organisaties zijn hierbij betrokken, met elk hun eigen opdrachten en taken. Ook inhoudelijk is het sociaal domein een breed veld. Als professional krijgt u in de praktijk te maken met concrete onderwerpen zoals inkomen, veilig opgroeien, schuldhulp en participatie. De vraag is dus: hoe handelt u zo goed en zo effectief mogelijk bij een hulpvraag? Gelukkig hoeft u niet alles te weten over al deze onderwerpen. Maar wat moet u wél weten om uw werk optimaal te doen?

Zicht op het sociaal domein

Het is belangrijk dat u bekijkt welke vraagstukken belangrijk zijn voor de cliënt. En dat u integraal kijkt naar een oplossing. U hoeft niet alles te weten over alle onderwerpen. Wél moet u weten hoe het speelveld eruitziet. Wie zijn de belangrijkste spelers in het sociaal domein? Wat zijn de raakvlakken tussen de diverse wet- en regelgevingen. En wat zijn de verschillende rollen van professionals? U leert het allemaal tijdens de training Wegwijs in het sociaal domein. Een belangrijke training, want als u goed zicht heeft op het sociaal domein kunt u de dwarsverbanden leggen die nodig zijn om samen te werken en uiteindelijk effectief te handelen voor uw cliënt.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Het speelveld (welke spelers zijn er en wat is hun rol?)
 • Vraagstukken van cliënten (wat speelt er?)
 • De belangrijkste thema’s uit het sociaal domein: werk en participatie, gezond en veilig opgroeien, een veilige en gezonde omgeving, inkomen en schulden
 • Internationale verdragen en wetgeving (samenhang en raakvlakken)
 • Rollen en taken van diverse professionals (integraal kijken)
 • Preventie en vroegsignalering (de noodzaak van op tijd erbij zijn)
 • Samenwerking met relevante partijen
 • Specifieke thema’s zoals: overgang vanuit de Jeugdwet, leefgebieden, woonvormen, activering

Data & Locatie(s)

Starten op di 17 september 2024

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen en tijden

 • Dinsdag, 17 september 2024
  09:30 – 16:30
 • Donderdag, 19 september 2024
  09:30 – 16:30
 • Dinsdag, 1 oktober 2024
  09:30 – 16:30

Data & Locatie

U bent van harte welkom bij

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Basis Wegwijs in het sociaal domein

“Omdat ik nieuw ben in het sociaal domein had ik behoefte aan achtergrondinformatie en inzicht in de samenhang tussen wet- en regelgeving. Ik heb voor de training Wegwijs in het sociaal domein van Stimulansz gekozen, omdat mijn collega jullie aanbeval. De training zat goed in elkaar Alles werd helder uitgelegd. Als resultaat van de training heb ik nu beter zicht op de samenhang tussen de verschillende wetten en regels in het sociaal domein, waardoor ik mijn werk nog beter kan uitvoeren. De training is aan te bevelen aan nieuwe professionals met geen (achtergrond)kennis over het sociaal domein.”

Applicatiebeheerder bij een gemeente

Incompany

We bieden de basistraining Wegwijs in het sociaal domein ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.