0
Training

Basis Wegwijs in het sociaal domein

3 dagen
15 deelnemers
1.299,-

Bent u actief in het sociaal domein? En wilt u uw cliënten effectief kunnen helpen bij zijn of haar problemen? Met de training Wegwijs in het sociaal domein zet u de eerste stap op weg naar een breed georiënteerde blik op het sociaal domein. Een stevige basis voor andere trainingen en opleidingen.

Overzicht

Uw resultaat:

 • Inzicht in het werkveld en de belangrijke spelers in het sociaal domein
 • Inzicht in de wet- en regelgeving en de belangrijkste raakvlakken met uw werk
 • U kunt de vraag van uw cliënt relateren aan zijn leefwereld en adequate vervolgacties opstarten
 • U weet meer informatie in het sociaal domein te vinden en weet de juiste samenwerking op te zoeken

Voor wie

 • Professionals in de frontoffice
 • Wijkteammedewerkers
 • Beleidsmedewerkers
 • Startende medewerkers in het sociaal domein
 • Eerstelijnsmedewerkers die een breed zicht willen op vraagstukken in het sociaal domein

Zo ziet de training eruit

De basistraining Wegwijs in het sociaal domein is een praktische training van drie dagen.

Dit gaat u leren

Het sociaal domein zit complex in elkaar. Verschillende organisaties zijn hierbij betrokken, met elk hun eigen opdrachten en taken. Ook inhoudelijk is het sociaal domein een breed veld. Als professional krijgt u in de praktijk te maken met concrete onderwerpen zoals inkomen, veilig opgroeien, schuldhulp en participatie. De vraag is dus: hoe handelt u zo goed en zo effectief mogelijk bij een hulpvraag? Gelukkig hoeft u niet alles te weten over al deze onderwerpen. Maar wat moet u wél weten om uw werk optimaal te doen?

Zicht op het sociaal domein

Het is belangrijk dat u bekijkt welke vraagstukken belangrijk zijn voor de cliënt. En dat u integraal kijkt naar een oplossing. U hoeft niet alles te weten over alle onderwerpen. Wél moet u weten hoe het speelveld eruitziet. Wie zijn de belangrijkste spelers in het sociaal domein? Wat zijn de raakvlakken tussen de diverse wet- en regelgevingen. En wat zijn de verschillende rollen van professionals? U leert het allemaal tijdens de training Wegwijs in het sociaal domein. Een belangrijke training, want als u goed zicht heeft op het sociaal domein kunt u de dwarsverbanden leggen die nodig zijn om samen te werken en uiteindelijk effectief te handelen voor uw cliënt.

 • Het speelveld (welke spelers zijn er en wat is hun rol?)
 • Vraagstukken van cliënten (wat speelt er?)
 • De belangrijkste thema’s uit het sociaal domein: werk en participatie, gezond en veilig opgroeien, een veilige en gezonde omgeving, inkomen en schulden
 • Internationale verdragen en wetgeving (samenhang en raakvlakken)
 • Rollen en taken van diverse professionals (integraal kijken)
 • Preventie en vroegsignalering (de noodzaak van op tijd erbij zijn)
 • Samenwerking met relevante partijen
 • Specifieke thema’s zoals: overgang vanuit de Jeugdwet, leefgebieden, woonvormen, activering

Data & Locatie

Lesdagen en tijden

di 7 november 2023
9.30 - 16.30
di 14 november 2023
9.30 - 16.30
di 21 november 2023
9.30 - 16.30

Locatie

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

Ervaringen van de training Wegwijs in het sociaal domein

Deelnemers geven onze trainingen een

8,5

“Omdat ik nieuw ben in het sociaal domein had ik behoefte aan achtergrondinformatie en inzicht in de samenhang tussen wet- en regelgeving. Ik heb voor de training Wegwijs in het sociaal domein van Stimulansz gekozen, omdat mijn collega jullie aanbeval. De training zat goed in elkaar Alles werd helder uitgelegd. Als resultaat van de training heb ik nu beter zicht op de samenhang tussen de verschillende wetten en regels in het sociaal domein, waardoor ik mijn werk nog beter kan uitvoeren. De training is aan te bevelen aan nieuwe professionals met geen (achtergrond)kennis over het sociaal domein."

Applicatiebeheerder bij een gemeente

Trainer(s)

Anitra Vink

Opleidingsadviseur en trainer, gespecialiseerd in de Wmo.

06 57 96 97 04
Mr. Corinne Berhitu

Juridisch adviseur schuldhulp en kennisbank Inzicht Sociaal Domein

06 12 27 73 50
Hanneke Willemsen

Juridisch adviseur Participatiewet en Kennisbank Inzicht Sociaal Domein.

06 12 28 63 58
Mr. Charlotte Vanderhilt

Adviseur Jeugd en jurist binnen het Jeugdrecht.

06 10 76 09 39
Bibian Ogier

Adviseur inburgering met focus op de Wet inburgering 2021.

06 82 69 03 47

Incompany

We bieden de basistraining Wegwijs in het sociaal domein ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Wanneer op onze website wordt vermeld dat een training fysiek wordt gegeven, dan doen we ons uiterste best om dit mogelijk te maken. Echter, de maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maken dat we soms de keuze moeten maken om de training online aan te bieden.

Onze trainers zijn uitstekend toegerust om online trainingen te verzorgen. U heeft daardoor dezelfde leeropbrengst als wanneer u een fysieke training zou volgen.

Annuleren is uiteraard mogelijk. Hiervoor gelden onze algemene voorwaarden: u kunt tot 15 werkdagen voorafgaand aan de training kosteloos annuleren.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.

img

Vragen of advies nodig?

adviseur Laurens Bouw helpt u graag verder.