Van probleemoplosser naar coach door opleiding Kwaliteitscoach

Nicolette Smit-Laan van de gemeente Purmerend vertelt hoe de opleiding tot Kwaliteitscoach haar in staat stelt met nog meer plezier en resultaat te werken.

hero afbeelding Van probleemoplosser naar coach door opleiding Kwaliteitscoach
30 april 2024

Door Redactie

Ze wilde zich ontwikkelen en volgde de opleiding kwaliteitscoach bij Stimulansz. Nicolette Smit-Laan werkt als kwaliteitsmedewerker Wmo bij de gemeente Purmerend. Ze vertelt over haar ervaringen en wat de opleiding haar heeft opgeleverd.  

Coachende aanpak

“Het is voor mijn collega’s even wennen dat ik dingen anders doe na deze opleiding”, vertelt Nicolette lachend. “Voorheen loste ik de vragen op waarmee collega’s aan mijn bureau stonden. Nu geef ik terug dat ze er eerst zelf mee aan de slag gaan. De coachende aanpak leerde ik in de opleiding. Het geeft mij meer rust en ik merk dat ik bewuster in mijn werk sta. Soms val ik nog terug in mijn oude gedrag, maar dit herken ik sneller en maak dan pas op de plaats. Ik kan door de opleiding ook gemakkelijker dingen waar ik geen invloed op heb loslaten. Dat is beter voor mijn stressniveau.” 

Meer begrip door kennis

Nicolette kreeg uit de opleiding kwaliteitscoach verschillende handvatten mee die ze inzet in haar werk. “ Doordat ik beter inzicht heb in de persoonlijkheidsverschillen, begrijp ik beter waarom mensen op een bepaalde manier reageren. Ik kreeg tijdens de opleiding een spiegel voorgehouden waardoor ik mij bewuster ben van mijn eigen gedrag. Door die kennis reageer ik nu anders op een collega dan voorheen. Je krijgt dan een ander gesprek, dat vind ik mooi. Zelf ben ik volgens kleurenmodel Insights Discovery in de basis blauw en heb mijn werk altijd heel goed georganiseerd. Door te weten hoe je bent heb je meer begrip voor elkaar. Ik merk ook dat ik collega’s nu gemakkelijker feedback geef en er vaker om vraag. Dat oefen je in de opleiding met rollenspellen.”

Trainers bekrachtigen elkaar

Met Stimulansz is Nicolette al langer bekend. Ze heeft goede ervaringen met de kennisbank Inzicht Sociaal Domein en is tevreden met de antwoorden die ze krijgt op vragen die ze stelt via de helpdesk. “Dat is wel iets voor mij!”, dacht ze toen ze de opleiding kwaliteitscoach zag in een nieuwsbrief van Stimulansz. Nicolette: “Dat de opleiding 5 dagen duurt, vind ik erg praktisch. Door de goede ervaringen voelt Stimulansz vertrouwd. Een groot pluspunt vind ik dat de opleiding gericht is op mijn vakgebied, het sociaal domein. Ik leerde daardoor ook van de andere deelnemers. De groep was leuk, niet te groot en variërend in leeftijd. De sfeer was veilig en de trainers kundig en prettig. Die hebben ieder hun eigen kennis en ervaring en zijn zelf ook verschillend. Daardoor versterken ze elkaar. Ze geven je de ruimte en zorgen voor veiligheid in de groep. Het gaat om ervaren en leren, niet om presteren.” 

Gevulde rugzak met kennis

Nicolette heeft genoten van de opleiding: “Ik heb mijzelf kunnen ontwikkelen en het heeft mij geholpen om mijn rol als kwaliteitsmedewerker beter in te vullen. Tijdens de 5 dagen vulde ik mijn rugzak en nu haal ik eruit wat ik nodig heb. Zo merk ik dat ik de gesprekstechnieken die ik geleerd heb ook gebruik in projecten en in bezwaargesprekken. Ik kan collega’s nu beter in hun kracht zetten, bewaak mijn eigen grenzen en zet bewuster mijn communicatie in. Het is een aanrader voor collega’s in het werkveld. De opleiding kwaliteitscoach is laagdrempelig, veilig en leerzaam. De locatie is goed en de trainers zijn top. Je leert veel en krijgt van alles wat mee. Meer dan voldoende om mee aan de slag te gaan!”  

Start het leren

Wil jij net als Nicolette ook je rugzak vullen met kennis en gereedschap voor een coachende aanpak? Op 19 september start de 5-daagse opleiding Kwaliteitscoach.

 

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.