Joost van Houdt: “Bij Stimulansz vind ik inspiratie en uitdaging”

Joost van Houdt, redacteur schuldhulp, weet als geen ander hoe het is om voortdurend uitgedaagd te worden en inspiratie te vinden in zijn werk. Met zijn passie voor leren en ontwikkeling is hij een van de drijvende krachten binnen de redactie van Inzicht Sociaal Domein. In dit interview deelt Joost zijn ervaringen en inzichten over zijn werk, hoe hij de balans vindt tussen werk en privé, en zijn gouden tips voor professionals.
Joost van Houdt: ‘Bij Stimulansz vind ik inspiratie en uitdaging’

Wat inspireert jou in het werken bij Stimulansz?

Bij Stimulansz word ik echt uitgedaagd om het beste uit mezelf te halen. Ik werk met collega’s die allemaal expert zijn binnen hun domein. Dat inspireert en motiveert me enorm. Daarnaast is het een heel open organisatie. Er is veel ruimte om te leren en voor persoonlijke ontwikkeling. Ik vind Stimulansz op een heel fijn snijvlak zitten van commercie en tegelijkertijd geen winstoogmerk hebben.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

Op maandag beginnen we de week met een redactieoverleg van de kennisbank Inzicht Sociaal Domein. Daarna is het tijd om de nieuwsbrief te maken en helpdeskvragen te beantwoorden. En natuurlijk neemt onderhoud en actualiseren van de kennisbank een groot deel van mijn week in beslag. Daarnaast zijn er regelmatig interne scholingsactiviteiten en geef ik sinds dit jaar vaker trainingen. De tijd die over is gebruik ik om alle ontwikkelingen op het gebied van schuldhulp bij te houden.

Hoe draagt jouw rol bij aan de missie en doelen van Stimulansz?

Stimulansz is een organisatie die graag impact wil maken, wil gaan voor kwaliteit en waarde wil toevoegen. Dit kan klinken als een holle frase, maar bij Stimulansz ervaar ik dat echt zo. De Omgekeerde Toets is hier een mooi voorbeeld van. Als professional draag ik graag bij aan de missie van Stimulansz door de theorie zo praktisch mogelijk te maken. Ik word er blij van als ik anderen kan inspireren en met een vleugje humor mijn kennis kan overdragen. Ook is het mooi om mensen op een andere manier ergens naar te kunnen laten kijken.

Wat doe je in je vrije tijd?

Naast het zorgen voor mijn gezin en alles wat daarbij komt kijken, sport ik graag. Ik padel, loop hard en fiets af en toe. Ik vind het leuk om samen met de kinderen de fiets en verrekijker te pakken en samen vogels te spotten. Sinds kort hebben we een klein bootje waarmee we bij goed weer lekker een rondje varen. ’s Avonds lees ik graag of ben ik bezig met een taal- of boekhoudcursus. Naast mijn werkzaamheden bij Stimulansz ben ik actief als bewindvoerder. Samen met mijn broer heb ik een klein bewindvoerderskantoor. Dat is een waardevolle en praktische aanvulling op mijn werk bij Stimulansz.

Hoe bewaak je de balans tussen werk en privé?

Voor een goede werk-privébalans is voor mij een flexibele werkgever cruciaal. Met een jong gezin is het heel fijn om je uren waar mogelijk zelf in te kunnen delen. Dat scheelt een hoop stress en ik ben blij dat dit in mijn functie mogelijk is. Dit is momenteel dan ook een belangrijk gewicht op mijn balans. Daarnaast komen bij Stimulansz de volgende psychologische basisbehoeften regelmatig voorbij: autonomie, betrokkenheid en competentie. Die basisbehoeften worden bij Stimulansz vervuld; het tweede grote gewicht op mijn balans. Aan de andere kant van de balans staat het derde grote gewicht: mijn partner. We reflecteren regelmatig over onze huidige situatie en denken na over hoe we de toekomst voor ons zien. Door dit continue proces van reflectie en vooruitkijken zijn we in staat vlot te handelen als we uit balans dreigen te raken. En ook hier helpt de al genoemde flexibele werkgever bij.

Heb je nog een gouden tip voor professionals?

Het leven is mooi en afwisselend, maar soms voelt dat niet zo. Voor je het weet zit je weer in ‘je sleur’. Dat is helemaal niet erg, maar ik vind het fijn om bepaalde ‘triggers’ op te zoeken die me wakker schudden en inspireren. Zo’n trigger kan eigenlijk van alles zijn: het lezen van een boek of het kijken van een goede film. Maar wat voor mij meestal het beste werkt is om te praten met mensen; gerichte vragen stellen aan vrienden of collega’s over onderwerpen die je op dat moment bezig houden. Het helpt als je dan ook oprecht geïnteresseerd bent in het antwoord. Je zou mijn tip dan ook kunnen samenvatten als: vraag en luister!

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.