“WerkloonT helpt mensen over de drempel naar werk”

“Ga ik er niet op achteruit als ik weer ga werken?” Die angst is groot bij inwoners die met begeleiding de stap maken van bijstand naar betaald werk. Menso Emmen verruilde het handmatige rekenwerk voor WerkloonT. Hiermee weten inwoners precies wat hun netto maandinkomen was én wordt. “Het geeft mensen net dat zetje dat ze nodig hebben”, aldus werk- en scholingscoach Rolf Kok.
“WerkloonT helpt mensen over de drempel naar werk”

Menso voert voor de gemeente Emmen de wettelijke en preventieve taken uit van de Participatiewet, de Leerplichtwet, het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) en de Wet Inburgering. Rolf richt zich op het werkdeel van de Participatiewet. “Een inwoner komt bij ons voor een werkintake, bij de aanvraag van de Participatiewet-uitkering. We bekijken waarom hij de uitkering aanvraagt, welke belemmeringen er zijn en hoe we hem richting de arbeidsmarkt krijgen. Of, als betaald werk niet lukt, richting bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Ook kijken we naar de financiële situatie.”

Belemmeringen naar werk

Mensen in de bijstand lopen tegen allerlei belemmeringen aan om weer aan de slag te gaan, fysiek (lichamelijke beperking) en psychisch (zoals trauma of verslaving). “Ik kijk wat iemand nodig heeft. Daarnaast moeten mensen weer arbeidsritme opbouwen, leren omgaan met anderen en ook basale dingen aanleren, zoals ’s morgens op tijd opstaan en ’s avonds op tijd naar bed. Ik zeg altijd: we lopen eerst voor iemand uit, daarna een tijdje ernaast en tot slot erachter, omdat iemand het weer zelf kan. Als we werk hebben gevonden dat goed past, komt het inkomen in beeld.”

Gegevens verzamelen en berekenen

“Mensen denken al gauw: als ik weer ga werken, ga ik erop achteruit, vooral in verband met de toeslagen. Die angst speelt met name bij mensen die al wat langer in de bijstand zitten, want bij hen voelt het bankstel inmiddels comfortabel. Ik snap dat wel, want als je zorgen hebt om elke maand rond te komen en je uitkering valt weg, wat krijg je er dan voor terug? Daar liepen we vaak tegenaan. We berekenden altijd zelf hoeveel mensen erop vooruitgaan. Het was veel werk om alle gegevens te verzamelen en alles uit te rekenen, ook omdat de toeslagen elke 1 januari en 1 juli veranderen.” Op advies van Rolf en zijn collega Joost werken de gemeente en Menso Emmen sinds april 2023 met de applicatie WerkloonT.

Compleet overzicht van het maandinkomen

WerkloonT berekent de financiële gevolgen als een inwoner vanuit de bijstand aan het werk gaat. De tool biedt een compleet en betrouwbaar overzicht van het maandinkomen: nettoloon, landelijke toeslagen en gemeentelijke regelingen en toeslagen. WerkloonT vergelijkt ook de situatie vóór en na. Stimulansz maakte de tool op maat voor de gemeente en verwerkte daarin de lokale regelingen. Rolf: “Ze waren tijdens de implementatie altijd bereikbaar en behulpzaam. Ook gaven ze een mooie uitlegsessie bij ons. De tool is zo eenvoudig dat iedereen ermee kan werken, ook zonder financiële achtergrond. Stimulansz is altijd bereikbaar wanneer er vragen zijn over de tool. Jaarlijks hebben we een live contactmoment om het afgelopen jaar door te spreken. Veranderingen krijgen we ook door.”

Rolf vertelt dat ze nu 170 dossiers hebben gedaan met WerkloonT. “Je hebt daarmee alles snel in beeld. Je kunt dit vóór het gesprek berekenen of aan tafel met de inwoner. Als mensen zien hoe ze erop vooruitgaan, geeft dat rust en blijdschap. Je ziet ook direct of er iets moet worden aangepast bij de Belastingdienst. Dit voorkomt dat mensen toeslag moeten terugbetalen. Met WerkloonT kun je ook laten zien wat het inkomen wordt als iemand geen 20 uur maar 28 uur werkt.”

Drempel over

Het loont vrijwel altijd om te gaan werken, weet Rolf uit ervaring. “Als mensen eenmaal weten dat ze erop vooruitgaan, staan ze positiever tegenover werken. Ik had een man die in 5 ploegen ging werken en er maar liefst € 2.000 netto op vooruitging. Hij moest wel direct zijn toeslagen stopzetten. Mensen krijgen een uitdraai van de berekening mee naar huis. Je doet daarmee aan verwachtingsmanagement, ook als mensen hadden gedacht er meer op vooruit te gaan. Dan kunnen we meedenken over slimme oplossingen om armoedeval te voorkomen. Zo helpen we mensen de drempel over, met WerkloonT als tool.”

 

Wil jij in jouw gemeente meer inwoners succesvol begeleiden naar werk? Ontdek hoe WerkloonT daarbij helpt!

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Karin van Nuland helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.